Rigsretsformand Thomas Rørdam: Rigsretten venter på Instrukskommissionens beretning

Rigsretten kommer ikke i gang, før Instrukskommissionen har afleveret hele sin beretning. Det slår Rigsrettens formand, Thomas Rørdam, fast i et interview, hvor han samtidig understreger, at Rigsretten »starter fuldstændig fra scratch«.

Thomas Rørdam er formand for Rigsretten og til daglig Højesteretspræsident. Arkivfoto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom et politisk flertal nu står bag beslutningen om at indlede en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), så vil der gå nogle måneder, før selve rigsretssagen går i gang.

Ventetiden hænger ifølge Rigsrettens formand, Thomas Rørdam, sammen med, at Instrukskommissionen til dato endnu kun har afleveret en delberetning, og at Rigsretten vil afvente den fulde beretning, før sagen indledes.

Det fortæller Thomas Rørdam, der til daglig er højesteretspræsident, i et interview med Berlingske.

»Instrukskommissionen kommer med sin afsluttende beretning her i løbet af foråret, og jeg kan ikke se andet, end at vi er nødt til at vente på den, for der kan godt stå noget, der har betydning for Inger Støjbergs forhold,« siger Thomas Rørdam og tilføjer:

»Vi kan ikke gå i gang, før den foreligger, og før sagens parter, dommere, anklagere og forsvarere har haft mulighed for at sætte sig ind i den. Så meget kan jeg i hvert fald sige. At vi skal på den anden side af det.«

Instrukskommissionen kom i december med sin delberetning. Den konkluderede, at instruksen fra Inger Støjbergs daværende ministerium om at adskille asylpar, hvor den ene ægtefælle var under 18 år, var »undtagelsesfri« og derfor »klart ulovlig«, og at Inger Støjberg havde givet Folketinget urigtige oplysninger.

Til foråret vil Instrukskommissionens vurdering af embedsmændenes ansvar blive lagt frem.

De indledende øvelser

Thomas Rørdam vil »ikke gisne om«, hvorvidt det betyder, at Rigsretten så først kommer i gang efter sommerferien.

Men de indledende øvelser er så småt i gang, fortæller han. Dog kun på de indre linjer, for først skal Folketinget formelt vedtage en beslutning om at igangsætte rigsretssagen mod Inger Støjberg.

»Før der ligger en endelig folketingsbeslutning, kan vi ikke gøre noget udadtil. Men når Folketingets andenbehandling har fundet sted, og det bliver vedtaget, så er beslutningen truffet,« siger Thomas Rørdam.

»Det Folketinget gør – ud over at beslutte, om der skal være en rigsretssag – det er at beslutte, hvordan anklageskriftet skal se ud, og hvem der skal være anklagere. De tre beslutninger bliver truffet i samme forløb. Og når de tre beslutninger er truffet, så står der i rigsretsloven, at Folketinget sender sagen til mig som formand for Rigsretten. Og så træder jeg straks i funktion,« siger Thomas Rørdam.

Rigsretten består af 15 højesteretsdommere og 15 medlemmer udpeget af Folketinget. Og Rigsrettens formand er altså Thomas Rørdam.

Når beslutningen er truffet i Folketinget, hvad er så de første skridt, som Rigsretten tager?

»Det mest påtrængende at få afklaret meget hurtigt er selvfølgelig, at der skal beskikkes forsvarere for Inger Støjberg. Og hvis Folketinget møder med to anklagere, så skal hun også have to forsvarere. Det andet, der skal afklares hurtigt er, hvornår vi går i gang med sagen,« siger Thomas Rørdam.

I rigsretssagen mod Erik Ninn-Hansen udpegede Folketinget to anklagere.

Dommernes habilitet

Hvad med sådan noget som dommernes habilitet, er det ikke også noget, I hurtigt skal have afklaret?

»Jo, vi skal have en eller anden drøftelse af det, men det kan godt være, at det først bliver endeligt afklaret, når vi sætter retten. Det har vi ikke taget stilling til endnu,« siger Thomas Rørdam.

En af Rigsrettens medlemmer er advokat Nicolai Mallet, der var bisidder for Inger Støjberg i Instrukskommissionen. Onsdag sagde Thomas Rørdam til TV 2 – uden at nævne navne – at hvis man har været bisidder for nogen, så kan der være et problem med habiliteten.

Til trods for at Rigsretten vil afvente Instrukskommissionens fulde beretning, så understreger Thomas Rørdam, at Rigsretten begynder helt forfra. Instrukskommissionens beretning, bevisvurderinger, vidneforklaringer og konklusioner ligger altså ikke til grund for Rigsrettens arbejde.

»Når en rigsretssag går i gang, så starter man fra bunden. Vi er ikke bundet af noget som helst af det, der står (i Instrukskommissionens beretning, red.). Og det er ikke sådan, at vi er påvirket af det, der står. Tavlen er visket ren,« siger han.

Vil selv afhøre vidnerne

Derfor vil Rigsretten også selv afhøre vidnerne i sagen, fortæller Rørdam.

»Man starter fuldstændig fra scratch, når man skal afhøre vidner og høre Inger Støjbergs forklaring, hvis hun ønsker at udtale sig. Man begynder altså ikke bare med at læse op, hvad de har forklaret for Instrukskommissionen,« siger han.

»Men Instrukskommissionens beretning kan indgå på den måde, at hvis en person, der bliver afhørt i Rigsretten, siger noget andet end det, der står i referatet fra Instrukskommissionen, så kan man godt spørge vedkommende, hvorfor der er to forskellige forklaringer,« siger Thomas Rørdam.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg bliver, hvis den bliver vedtaget i Folketinget, den sjette siden Rigsrettens oprettelse i 1849.

Tre rigsretssager er afsluttet med frifindelse. I en fjerde sag blev én frifundet, en anden idømt bøde på 1.000 kroner eller 60 dages fængsel. Og endelig lød dommen i rigsretssagen mod Erik Ninn-Hansen på fire måneders betinget fængsel.

To uvildige advokater, hyret af Folketinget, kom for nylig frem til, at der er grundlag for en rigsretssag mod Støjberg, og at der er »en rimelig formodning om«, at »tiltalen kan føre til domfældelse«.