Mette Frederiksen og Socialdemokratiet støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg

Efter et gruppemøde torsdag formiddag gør Mette Frederiksen og Socialdemokratiet det klart, at regeringspartiet støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg. Dermed er der politisk flertal for at indlede en sag mod Venstres tidligere udlændingeminister.

 
»Det er den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand«, siger Inger Støjberg. Video: Philip Davali/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Socialdemokratiet støtter en rigsretssag mod Venstres tidligere udlændingeminister Inger Støjberg.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) efter partiets gruppemøde torsdag formiddag.

»At iværksætte en rigsretssag er en meget alvorlig beslutning. Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen. En rigsret er – og det skal det også være – det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering. Det er derfor en beslutning, der kræver nøje og grundige overvejelser, og en beslutning, der bør basere sig på en klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering. Den foreligger nu i form af Instruktionskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, der foreligger fra de uafhængige advokater, der er blevet bedt om at rådgive Folketinget i sagen,« udtaler Mette Frederiksen:

»Den socialdemokratiske folketingsgruppe har på baggrund af de klare juridiske vurderinger valgt at tilslutte sig, at Folketinget indleder en rigsretssag,« siger hun videre.

Med udmeldingen fra Socialdemokratiet, der indtager 48 sæder i Folketinget, er der flertal for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg i sagen om adskillelsen af unge asylpar for fem år siden.

Tidligere i dag meldte De Konservative ud, at partiet stemmer for en rigsretssag.

Det samme har Enhedslisten, SF, De Radikale, Alternativet, Liberal Alliance og løsgængerne i Frie Grønne i forvejen meldt ud.

Imod en rigsretssag er Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige samt tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der nu er løsgænger og onsdag aften meddelte, at han ikke vil stemme for en rigsret.

»Tiltalen kan føre til domsfældelse

Forud for partiernes politiske beslutning om, hvorvidt man støtter en rigsretssag, bad Folketinget to uvildige advokater om at vurdere den delberetning, som Instrukskommissionen afleverede i december og på den baggrund komme med deres indstilling til, hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag, og om det kan forventes, at en sag mod Inger Støjberg kan føre til en dom.

Advokaternes vurdering er, at der er grundlag for en rigsretssag mod den tidligere Venstre-minister, samt at det med en »rimelig formodning« vurderes, at en eventuel tiltale kan føre til en dom mod Støjberg.

»Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (se forhold 1 nedenfor) og at der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger fortsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelse,« lyder konklusionen.

Sagen om adskillelse af unge asylpar begyndte i begyndelsen af 2016, da Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år.

Pressemeddelelsen fra 10. februar 2016 kom – sammen med en telefonisk instruktion fra Udlændingestyrelsen samme dag – i praksis til at fungere som en instruks for udlændingemyndighederne.

For en måned siden konkluderede Instrukskommissionen i sin delberetning, at instruksen var »undtagelsesfri« og derfor »klart ulovlig«. Og ministeren var advaret om farerne forinden, konkluderede kommissionen.

Instrukskommissionen tilsidesatte dermed Inger Støjbergs forklaringer i sagen.

Trods advarsler om, at man ikke kunne have en ordning, hvor alle asylpar, hvoraf den ene part var under 18 år, uden undtagelse partout skulle adskilles, fastholdt Støjberg, at hun ønskede en undtagelsesfri ordning, lød det fra kommissionen.

Efter meldingen fra Socialdemokratiet afventer man nu, hvorvidt Inger Støjbergs eget parti, Venstre, støtter en rigsretssag eller ej.