Regeringen kan afvise udlændinge ved grænsen med ny coronalov

Hvis ikke udlændinge vil lade sig undersøge for coronavirus eller fortælle, hvilke lande de har rejst i, kan de nu afvises ved grænsen med den nye hastelov. Asylansøgere kan tvinges til undersøgelse eller tvangsindlæggelse.

Statsminister Mette Frederiksen på pressemødet onsdag aften i Statsministeriet. På billedet også rigspolitichef Thorkild Fogde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen kan nu med den nye hastelov afvise udlændinge ved grænsen.

Det kan ske, hvis udlændinge ikke vil følge myndighedernes påbud om at lade sig undersøge for coronavirus eller fortælle, hvilke lande de har rejst i.

Afviser de et eventuelt påbud, vil regeringen med den nye hastelov kunne afvise dem ved grænsen, fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget til epidemiloven, der bliver hastebehandlet torsdag – et forslag, der er politisk flertal for – efter at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften lukkede store dele af Danmark ned.

Med den nye hastelov kan myndighederne nu pålægge personer at lade sig undersøge for coronavirus, tvangsindlægge personer med coronavirus eller mistanke om smitte og tvinge samme personer i isolation.

Det vil også gælde for udlændinge og også asylansøgere, der forsøger at rejse ind i Danmark nævnes det i lovtekstens bemærkninger.

»Reglerne i den foreslåede § 5 (paragraf om tvangundersøgelse og indlæggelse m.m., red.) vil f.eks. kunne finde anvendelse i forhold til asylansøgere, der ikke ønsker at oplyse, hvilke lande de har befundet sig i inden indrejsen i Danmark, såfremt det ikke på anden måde kan afkræftes, at den pågældende vil kunne være smittet med en sygdom. Tilsvarende gør sig gældende i forhold til asylansøgere, hvis oplysninger om rejsemønstre mv. af andre grunde ikke kan lægges til grund i sagen,« står der.

På grund af karakteren af de foreslåede tiltag vil regeringen indføre loven med en såkaldt solnedgangsklausul.

Der betyder, at loven har en ophørsklausul, så de de nye lovtiltag automatisk ophæves 1. marts 2021.

DF vil afvise alle asylansøgere med ny lov

Myndighederne har på baggrund af regler i Udlændingeloven og EU-opholdsdirektivet mulighed for at afvise personer uden lovligt opholdsgrundlag under særlige omstændigheder, herunder »hvis sundhedsmæssige grunde tilsiger det«, står der i lovbemærkningerne.

Og det er man klar til, fremgår det.

»Hvis udlændinge i forbindelse med indrejsen tilkendegiver, at de ikke agter at efterkomme et sådant påbud, vil de pågældende efter omstændighederne kunne afvises i overensstemmelse med reglerne i udlændingeloven.«

Under behandlingen af lovforslaget sagde Dansk Folkeparti, at man med hasteloven i hånden også bør lukke for asylansøgere ved grænsen.

»Dansk Folkeparti ønsker dem (asylansøgere, red.) afvist ved grænsen,« sagde sundhedsordfører Liselott Blixt fra Folketingets talerstol.

I den nye hastelov får myndighederne bl.a. beføjelser til at tvangsundersøge og tvangsindlægge personer med coronavirus eller mistanke om smitte, og beføjelser til at tiltvinge sig adgang til privat ejendom uden retskendelse, og til at tvangsvaccinere personer.

Læs mere om tiltagene her.

OBS: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at asylansøgere kunne afvises ved grænsen med den nye hastelov. Udlændinge- og Integrationsministeriet har efter artiklens udgivelse rettet henvendelse og sagt, at lovforslaget er uklart formuleret og kan misforstås, men at asylansøgere ikke kan afvises ved grænsen. Det gælder kun udlændinge. Derfor har Berlingske rettet i artiklen.