Regeringen klar med vidtgående hastelovgivning: Vil tvangsindlægge syge og tvinge sig adgang til privat bolig

Regeringen fremlægger et lovforslag til hastebehandling i Folketinget med vidtgående tiltag mod coronavirus.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Ida Marie Odgaad/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er nu klar med omfattende hastelovgivning, der skal hjælpe til at dæmme op for spredningen af coronavirus.

Torsdag klokken 10.00 indleder Folketinget hastebehandlingen af en række vidtgående lovforslag, der skal søge at få Corona-epidemien under kontrol.

Lovforslaget vil give sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) en række usædvanligt vidtgående beføjelser.

Blandt de mest opsigtsvækkende tiltag i lovforslaget er:

 • Regeringen vil gøre det muligt med lov at forbyde forsamlinger med mere end 100 personer.

 • Myndighederne skal kunne tvinge personer, der har en smitsom sygdom som coronavirus eller symptomer på det, til at lade sig undersøge, indlægge på et sygehus og være i karantæne. Hvis personer nægter at lade sig undersøge og/eller indlægge, skal myndighederne uden retskendelse med tvang kunne sikre sig »adgang til den pågældendes bolig og andre lokaliteter, som den pågældende råder over«, hvis der er mistanke om, at de har coronavirus.

 • Behandlingsgarantien og andre patientrettigheder bliver suspenderet, så alle ikke nødvendige operationer kan udskydes. Herunder kan muligheden for frit sygehusvalg og hurtig udredning »for at sikre, at de behandlings- og personalemæssige ressourcer kan prioriteres til at bekæmpe en smitsom sygdom og til at behandle patienter med akutte og livstruende sygdomme«.
 • Mulighed for at forbyde adgang til eller lægge restriktioner på transportmidler.
 • Sundheds- og ældreministeren kan med henblik på at nedbringe antallet af øvrige patienter i sundhedsvæsenet iværksætte tvangsmæssig vaccination af nærmere bestemte risikogrupper med henblik på at minimere udbredelsen af øvrige sygdomme i befolkningen.
 • Sundheds- og ældreministeren kan påbyde at afspærre områder, »hvor en alment farlig sygdom optræder med risiko for, at en sådan sygdom optræder eller bringes ind, eller hvor der er mistanke om, at der er udlagt biologisk kampstof, således at samkvem med omgivelserne forhindres i fornødent omfang«.
 • Mulighed for at forbyde besøg på offentlige og private plejehjem og sygehuse.
 • Muligheden for at lukke offentlige institutioner som skoler, uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner.
 • Sundheds- og ældreministeren kan iværksætte »ekspropriation af privat ejendom«. Det betyder, at staten vil kunne overtage privat ejendom. Det fremgår ikke, i hville tilfælde det kan blive nødvendigt. Der vil ydes fuld erstatning til den eller de berørte ejere, hvis dette tiltag iværksættes.
 • Sundhedsministeren vil sammen med erhvervsministeren kunne forbyde adgang eller brugen af lokaler, som erhvervsdrivende råder over, og hvortil offentligheden har adgang, herunder regler om tilladt maksimalbelægning.
 • Muligheden for at afspærre områder, hvor en smittet befinder sig.

På grund af karakteren af de foreslåede tiltag vil regeringen indføre loven med en såkaldt solnedsgangsklausul, der betyder, at loven har en ophørsklausul på epidemiloven, så de de nye lovtiltag automatisk ophæves den 1. marts 2021.

»Den nuværende lovgivning er på en række områder efter regeringens opfattelse ikke tilstrækkelig til at sikre myndighedernes handlemuligheder og effektiv ressourceudnyttelse. Det gælder selve forebyggelsen og inddæmningen af smitsomme og andre overførbare sygdomme, men også det ekstraordinære pres, som smitsomme sygdomme kan medføre for samfundet,« skriver sundhedsminister Magnus Heunicke i fremstillingen af lovforslaget.

Lovforslagets behandling i Folketinget begyndte klokken 11, hvor et flertal i Folketinget tilkendegiver støtte til hasteloven.

Dermed vil ovenstående tiltag blive til lov.