Regeringen tager historisk skridt: Danmark lukker ned

I et forsøg på at begrænse coronavirussens udbredelse vil regeringen lukke centrale dele af det danske samfund ned. Folkeskoler og daginstitutioner lukkes, tusindvis af offentligt ansatte sendes hjem, og private arbejdsgivere opfordres til i videst muligt omfang at sikre hjemmearbejde. En nødvendig beslutning, men den vil få store konsekvenser, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Det var »myndighedernes anbefaling« at lukke ned, sagde statsminister Mette Frederiksen 11. marts 2020. Dokumenter i sagen fortæller ifølge Jyllands-Posten en anden historie, vurderer eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udbruddet af coronavirus får nu regeringen til at tage et historisk skridt.

Alle folkeskoler og daginstitutioner i det danske samfund lukkes mandag i et forsøg på at begrænse smittens udbredelse, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften. Lukningen gælder to uger.

Regeringen opfordrer samtidig landets privatskoler til også at følge trop og dermed lukke.

Samtidig sendes alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem i foreløbigt to uger, og private arbejdsgivere opfordres til i videst muligt omfang at sikre, at medarbejdere kan arbejde hjemmefra eller afspadsere og afvikle ferie.

De offentligt ansatte, der ikke sendes hjem, er blandt andet dem, der arbejder i sundhedssektoren, i politiet og med ældre.

Skoler og institutioner vil dog blive holdt åbent for dem, der ikke har andre muligheder såsom at få passet deres børn, eller som er nødt til at møde på arbejde.

»Det er store forandringer, vi kigger ind i, og derfor opfordrer jeg alle til tålmodighed,« siger Mette Frederiksen.

Hun anerkender, at beslutningerne vil få »kæmpe konsekvenser«, men alternativet er i hendes øjne værre.

»Vi står i en ekstraordinær situation,« siger hun, som også fortæller, at mennesker kommer til at miste deres arbejde, at virksomheder vil komme i problemer.

»Men vi vil samtidig gøre alt, hvad vi kan for at afbøde konsekvenserne,« siger Mette Frederiksen.

Samtidig begrænses den offentlige trafik, og sygehuse og plejehjem opfordres til at begrænse besøg, ligesom man opfordres til ikke at samle mere end 100 mennesker indendørs, og at natklubber og diskoteker holder lukket i en periode.

Bagtæppet for beslutningen er, at 514 danskere nu er smittet. Det er en tidobling siden billedet i mandags.

Statsministeren siger, at vi skal »undgå, at for mange danskere bliver smittet på én gang, sådan som vi har set i Italien«, ligesom hun siger, at smitten i Danmark nu breder sig »for hurtigt«.

»Hvis mange bliver smittet kan landets intensivafdelinger ikke følge med, og sundhedspersonalet kan heller ikke følge med,« siger hun og påpeger, at personalet også selv risikerer at blive smittet.

Hun påpeger samtidig, at vi nu er gået ind i en ny fase, hvor smitten ikke længere kun kommer til Danmark via udlandet, men nu også spreder sig internt i landet.

Derfor bliver »alles adfærd helt afgørende«, og vi får brug for at omgås hinanden meget mindre, end vi er vant til, siger hun.

Tre scenarier for udviklingen

Den dramatiske melding fra regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) kommer efter nogle historiske uger i det danske samfund, hvor den omsiggribende coronavirus har meldt sin ankomst.

Siden det første smittetilfælde blev konstateret den 27. februar, er antallet af smittede i Danmark de seneste dage begyndt at stige eksponentielt, hvilket har sendt mere end tusind danskere i karantæne, og hvilket har fået regeringen til at trykke på kriseknappen.

Statsminister Mette Frederiksen har gjort det til et nationalt anliggende, at danskerne passer på hinanden og ikke mindst ældre og udsatte medborgere for at undgå så hurtig en smittespredning, at det danske sundhedssystem kan blive udsat for et katastrofalt kapacitetspres.

Blandt andet har regeringen tidligere opfordret befolkningen til at undgå offentlig transport i myldretiden, ligesom der er blevet opfordret til at undgå arrangementer med mere end 1.000 deltagende personer.

Tirsdag præsenterede regeringen ligeledes en økonomisk hjælpepakke, hvor man udskyder virksomhedernes betaling af moms og skat svarende til 125 milliarder kroner. Manøvren skal søge at undgå, at virksomhederne løber tør for likviditet og derfor ikke ser andre muligheder end at indlede fyringer.

Regeringen har også meldt sig klar til at kompensere arrangører, der mister indtægter som følge af aflyste arrangementer.

Samtidig har finansminister Nicolai Wammen (S) gjort gældende, at regeringen er klar til at gøre alt, der står i dens magt for at undgå de økonomiske skadevirkninger af coronavirussens udbrud.

Regeringen opererer med tre scenarier for den økonomiske udvikling. Værst er det såkaldte L-scenarie, hvor økonomien går i recession og ikke løfter sig hurtigt igen.

Afhængigt af situationens alvor kan en række greb blive taget i anvendelse, bl.a. i forhold til bankerne for at sikre, at virksomhederne har adgang til likviditet og kredit.

Senere, hvis situationen sætter sig i realøkonomien og medfører større problemer og fald i beskæftigelsen, kan en række lempelser af finanspolitikken komme i spil. Bl.a. offentlige investeringer og tiltag, der kan stimulere den private efterspørgsel.

Regeringen har nedsat et særligt hold af økonomiske nøgleministre, der mødes dagligt, og har oprettet et organ med repræsentanter fra erhvervslivet.