Radikale: Den stigende pensionsalder bør stoppe ved 70 år

Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Den stigende pensionsalder bør højst gå til 70 år, mener de Radikales leder, Morten Østergaard. Det skriver Jyllands-Posten i fredagens avis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen. Så blev det endelig fredag, og jeg har to gode nyheder: Det begynder først at regne i eftermiddag, og Berlingske har dagens overblik klar til dig, så du er klædt på til resten af dagen.

Men først skal vi et smut forbi de nyeste coronatal, der fortæller historien om coronapandemiens udbredelse både herhjemme og i udlandet.

Bekræftede smittede i Danmark: 12.916
Antal bekræftet døde i Danmark: 609
Antal bekræftet overstået smittede: 12.045
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 12.012.720
Antal døde på verdensplan: 548.914

Du kan læse mere om dagens coronatal her.

Radikale Venstre mener, at pensionsalderen bør stoppe ved 70 år

Den stigende pensionsalder bør stoppe ved 70 år, mener de Radikales leder, Morten Østergaard. Det skriver Jyllands-Posten i fredagens avis.

Morten Østergaard argumenterer for at sætte en grænse for den mekanisme, der betyder, at pensionsalderen stiger, i takt med at danskerne lever længere. Det kan ikke blive ved i en uendelighed, mener Østergaard, som engang ellers kæmpede for at hæve pensionsalderen hurtigere end planlagt. Og begrundelsen er simpel: Arbejdsmarkedet kommer til at ændre sig vildt, og derfor vil én generel pensionsalder ikke blive ved med at give mening.

Den stigende pensionsalder blev vedtaget i 2006 af et bredt, politisk flertal for at fremtidssikre dansk økonomi og velfærd ved at få danskerne til at arbejde længere. Som konsekvens står pensionsalderen til at blive 70 år i 2040. Herefter ventes den at blive ved med at stige, så en person, der er 30 år i dag, for eksempel først kan forvente at gå på pension i en alder af 73 år, skriver Jyllands-Posten

Trump raser, mens Demokraterne jubler

Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

USAs højesteret har afgjort, at ingen, selv ikke præsidenten, har immunitet over for efterforskninger. Det skete ved en afgørelse torsdag, hvor syv ud af de ni højesteretsdommere stemte for, at præsidenten ikke skal være undtaget fra at udlevere sine finansielle oplysninger, herunder skatteoplysninger. Blandt de syv dommere var Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh, som Trump selv har udnævnt til højesteret. Donald Trump kalder det en »heksejagt«, mens Demokraterne kalder det for »en sejr for det amerikanske retssystem«.

Og Berlingskes Kristian Mouritzen hæfter sig især ved to ting ved højesteretsafgørelsen.

Søren Pape har svært ved at se en samlet blå blok

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, leder efter samlede sigtelinjer for blå blok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Berlingske har talt med en bekymret tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om situationen i den blå blok.

Blå blok har ikke noget fælles projekt og er langt fra at kunne levere en borgerlig statsminister, erkender de Konservatives formand. I hans optik bliver det kommende år afgørende for at få formuleret en række fælles borgerlige sigtelinjer.

»Det er meget vigtigt, at vi i løbet af det næste års tid får sat nogle sigtelinjer op. Hvad er det, de fem borgerlige partier skal prøve at finde hinanden på politisk?« siger han til Berlingske.

Læs hele interviewet her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Komplet vanvittigt eller dybt problematisk?

Martin Henriksen (DF) er gået til tasterne, for han har opdaget noget, som i hans optik er »undergravende« for tilliden til Udlændingestyrelsen.

I et opslag på Facebook skriver han, at det er uholdbart, at der i Udlændingestyrelsen arbejder udenlandske statsborgere, som er med til at afgøre andre udlændinges fremtid i Danmark.

»Hvis ens loyalitet eksempelvis er delt mellem Danmark og Afghanistan, så er det dybt problematisk,« skriver han i sit opslag, som har fået over 1.000 reaktioner på Facebook.

Det har fået en anden politiker til tasterne, nemlig udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). I et opslag på Twitter kalder han Martin Henriksens opslag for »komplet vanvittigt« og opfordrer Dansk Folkeparti til at genoverveje dets metoder.

God idé at købe mundbind

Du troede måske, at vi havde glemt coronanyheder? Frygt ej, de kommer her:

Det kan være en god idé at købe et par mundbind til skuffen derhjemme. For nu anbefaler Sundhedsstyrelsen, at danskerne bærer mundbind i særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle råd om selvisolation og afstand.

Og coronakrisen er begyndt at sætte skarpe skillelinjer i Det Republikanske Parti i USA med en politisk distance til den siddende præsident. Mange af de republikanske guvernører har det svært med genåbningen, fordi erfaringerne ikke har været gode. Og nu presser præsident Trump på for at få guvernørerne til at genåbne skolerne, hvilket har vakt modstand mod præsidentens politik.

Et nyt nedslående studie viser, at nogle med antistoffer mod coronavirus mister dem hurtigt igen. Det kan få betydning for, hvor effektiv en vaccine kan blive.

Det sker i dag:

  • EUs økonomi- og finansministrene holder i dag møde. Det finder sted som videokonference. På dagsordenen er blandt andet coronavirus og EUs genopretningstiltag til EU-landenes økonomi.
  • Københavns Lufthavn udgiver nye trafiktal for juni.
  • Danmarks Statistik kommer i dag med tal for kriminalitet i andet kvartal 2020.
  • UEFA trækker i dag lod til Final 8 i mændenes Champions League i fodbold. Det betyder, at der trækkes lod til kvartfinaler, semifinaler og finale, som alle spilles i midten af august ved et Final 8-stævne i Portugal. Lodtrækningen finder sted, selv om det ikke er endeligt afgjort, hvilke otte hold skal dyste om titlen.