Nu anbefaler myndighederne mundbind – men kun i helt særlige situationer

Sundhedsstyrelsen vurderer nu, at mundbind kan være med til at forebygge coronasmitte, men det gælder kun i meget specifikke situationer. Virolog kalder det »en blød mellemvej«, mens Sundhedsstyrelsen vurderer, at der ikke er grund til en bredere anbefaling på nuværende tidspunkt.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Det kan være en god idé at købe et par mundbind til skuffen derhjemme. For nu anbefaler Sundhedsstyrelsen, at danskerne bærer mundbind i særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle råd om selvisolation og afstand. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse torsdag.

I juni ændrede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) sine anbefalinger om brugen af mundbind i situationer, hvor det ikke er muligt at holde afstand. På baggrund af den opfordring har den danske Sundhedsstyrelse nu revurderet sine anbefalinger af mundbind, fortæller Helene Probst, konstitueret vicedirektør for Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen går dog ikke så langt som WHO, for de vurderer fortsat, at man ikke behøver at bære mundbind i det offentlige rum. Men der kan dog være særlige situationer, hvor det kan være nødvendigt.

De særlige situationer, der er tale om, er:

  • Hvis man er smittet eller udviser symptomer på coronavirus og skal bryde sin isolation for at transportere sig til og fra sygehuset.
  • Hvis man er på vej hjem fra lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation.
  • Hvis man er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere sig til og fra test.
  • Hvis man er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, for eksempel ved behov for pleje og omsorg.

Helene Probst beskriver mundbind som »et supplerende redskab til de andre anbefalinger, som er langt mere effektive« – altså hygiejne, afstand og selvisolation.

»En blød mellemvej«

På trods af at evidensen for, hvor meget mundbind reelt virker, ikke er overvældende stærk, er Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, glad for, at Sundhedsstyrelsen »har fået øjnene op for, at mundbind spiller en rolle i beskyttelse mod coronavirus«, siger han til Berlingske.

Han havde dog håbet på en bredere anbefaling.

»Jeg synes jo godt, at man kunne være mere liberal med at anbefale mundbind i alle situationer, hvor man ikke kan overholde de afstandsregler, som vi har,« lyder det fra Allan Randrup Thomsen, som beskriver de danske anbefalinger som »en blød mellemvej«.

Helene Probst siger til Berlingske, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at der i Danmark er ro på epidemien og lav samfundssmitte, og derfor er der ikke grund til en bredere anbefaling på nuværende tidspunkt.

»Samtidig er det ferietid i Danmark, så det er begrænset med myldretid, så vi synes ikke, at det er det rigtigt tidspunkt at anbefale en bredere anvendelse af mundbind,« siger hun.

Hun fortæller, at skulle der opstå situationer med myldretid, så vil Sundhedsstyrelsen løbende vurdere at tage mundbind i bredere anvendelse.