Trump raser, mens Demokraterne jubler: »Hr. præsident, udlevér dine skatteoplysninger, eller hold mund«

Højesteretten i USA har afgjort, at ingen, selv ikke præsidenten, har immunitet over for efterforskninger. Donald Trump kalder det en »heksejagt«, mens Demokraterne kalder det for »en sejr for det amerikanske retssystem«.

Den amerikanske højesteret rydder nu banen for, at anklagere i New York kan søge om indsigt i USAs præsidents, Donald Trumps, finansielle oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Den amerikanske højesteret rydder nu banen for, at anklagere i New York kan søge om indsigt i USAs præsident, Donald Trumps, finansielle oplysninger.

Det skete ved en afgørelse torsdag, hvor syv ud af de ni højesteretsdommere stemte for, at præsidenten ikke skal være undtaget fra at udlevere sine finansielle oplysninger, herunder skatteoplysninger. Blandt de syv dommere var Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh, som Trump selv har udnævnt til højesteret.

Trumps advokater havde ellers argumenteret for, at den siddende præsident til enhver tid bør være immun over for efterforskninger.

Det forventes nu, at en domstol på Manhattan vil bede om Donald Trumps finansielle oplysninger fra hans tidligere revisorfirma Mazar LLP.

Kort efter var præsidenten ved tasterne på sit foretrukne sociale medie, Twitter.

»Jeg vandt Mueller-heksejagten og andre, og nu skal jeg fortsætte med at kæmpe i et politisk korrupt New York. Det er ikke fair over for præsidentembedet eller administrationen!« skriver han blandt andet.

Kongresmedlem og kendt Trump-tilhænger Jim Jordan udtrykker utilfredshed med afgørelsen og betegner Demokraterne som »besatte« af præsidenten.

»Amerikanerne rundt omkring i landet fortjener bedre end Demokraternes uendelige politiske spil,« lyder det fra republikaneren.

Den amerikanske højesteret består af fire liberale og fem konservative dommere.

»Det er ikke gode nyheder for præsidenten«

Demokraterne er på den anden side meget tilfredse med torsdagens afgørelse.

Anklager Cyrus Vance kalder højesterets afgørelse for »en enorm sejr for nationens retssystem og det grundlæggende princip, at ingen – ikke engang præsidenten – er hævet over loven«.

Joe Biden, Demokraternes præsidentkandidat, har tidligere rettet skarp kritik mod Trump for hans modvilje mod at udlevere sine skattepapirer.

»Hr. præsident, selv Richard Nixon udleverede sine skattepapirer. Hr. præsident, udlevér dine skattepapirer, eller hold mund,« lød det allerede sidste år fra den 77-årige tidligere vicepræsident.

Det forventes ikke, at offentligheden vil få oplysningerne at se – og slet ikke før end valgkampen er slut, skriver adskillige amerikanske medier.

I en separat afgørelse besluttede højesteret, at Kongressen ikke kan få indsigt i selvsamme dokumenter. Her var det igen syv stemmer mod to. Sagen om, hvorvidt Kongressen kan få indsigt, er blevet sendt tilbage til en lavere instans.

Trumps advokat Jay Sekulow beskriver, akkurat som anklager Cyrus Vance, dagens afgørelse som en midlertidig sejr.

»Vi er tilfredse med den beslutning, der blev taget i dag, hvor højesteretten midlertidig har forhindret Kongressen og New Yorks anklager i at få fat i præsidentens skatteoplysninger,« siger han i en offentlig udmelding.

Det er dog ikke alle, der fortolker beslutningen som en sejr for Trump.

»En omhyggelig fortolkning af højesterets afgørelse om præsidentens skatteoplysninger er ikke gode nyheder for præsident Trump,« lyder den korte kommentar fra formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.