»Potentiel bombe« under udlændingepolitikken: Generaladvokats indstilling afventes med »stor interesse«

Indstillingen fra EU-Domstolens generaladvokat kan være et forvarsel om en potentiel bombe under den danske udlændingepolitik.

Udlædinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil læse indstillingen fra EU-Domstolens generaladvokat med »stor interesse«, når den kommer torsdag. Flere politikere har vurderet, at sagen kan ende med at udgøre »en bombe under den danske udlændingepolitik.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag formiddag kommer vi et skridt tættere på en afgørelse i sagen, der er blevet kaldt en »potentiel bombe« og »en ladeport« under den danske udlændingepolitik.

For her ventes det, at EU-Domstolens generaladvokat vil komme med sin indstilling til, om Danmark ulovligt har nægtet herboende tyrkere familiesammenføring med henvisning til det såkaldte tilknytningskrav.

Tilknytningskravet var frem til 2017 en central del af den danske udlændingepolitik og blev brugt til at vurdere, om en familie havde størst tilknytning til Danmark eller til hjemlandet.

De tyrkere, der søgte om familiesammenføring, blev også vurderet i forhold til tilknytningskravet. Men det er ikke sikkert, at de skulle have været det.

For selv om Tyrkiet ikke er medlem af EU, gør en aftale fra 1960erne, at Tyrkiet og dets borgere på en række områder skal behandles på samme måde, som hvis landet var med i EU.

I 1980 slog en tillægsaftale fast, at tyrkiske arbejdstagere ikke måtte få forringet deres vilkår på arbejdsmarkedet i europæiske lande.

Tidligere har Thomas Ryhl, advokat i Njord Law Firm, over for Kristeligt Dagblad vurderet, at der kan være op mod 7.000-8.000 tyrkere, der har fået afslag på forkert grundlag. Thomas Ryhl repræsenterer flere af de dansk-tyrkiske familier, der føler sig uretfærdigt behandlet i denne sag.

Kan åbne for langt flere sager

Skulle det ende med, at indstillingen går imod den danske regerings ønske, kan det potentielt åbne en række af sager om familiesammenføring fra andre lande end Tyrkiet. Det har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forklaret i et svar til Folketinget.

Fra 2004 til 2015 blev der ifølge Politiken givet over 14.000 afslag på ægtefællesammenføring

I et svar til Folketinget har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forklaret, at hun afventer indstillingen med »stor interesse«:

»Lige nu afventer vi generaladvokatens forslag til afgørelse af sagen. Det er forventningen, at det kommer i midten af marts. Forslaget er ikke bindende, men vi vil naturligvis alligevel læse det med stor interesse.«

Støjberg har også forklaret, at indstillingen fra generaladvokaten ikke er bindende, og det forventes, at der efterfølgende vil gå et par måneder, inden der foreligger en endelig dom fra EU-Domstolen.