Partileder skrev »enig« til kommentar om, at »han kan drage ned til sine muslimske venner« – og nu kommer Sikandar Siddique med en hård kritik

Sikandar Siddique langer i interview med B.T. ud efter Nye Borgerliges formand, efter Pernille Vermund har tilkendegivet, at hun er enig i, at han bør »drage ned til sine muslimske venner«, efter Frie Grønnes leder kom med et ifølge ham selv »ufarligt forslag« om at tillade religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte.

Sikandar Siddique og Pernille Vermund har i denne uge skrevet en byge af Facebook-opslag om hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er uværdigt.

Så kontant lyder meldingen fra Sikandar Siddique om Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, i et interview med B.T.

Årsagen er, at Pernille Vermund har skrevet »enig« til en kommentar på Facebook, hvor en bruger skriver om Frie Grønnes leder, at »han kan drage ned til sine muslimske venner«.

Han skriver i en sms til Berlingske, at Pernille Vermund »rykker grænsen helt vildt« og udtaler til B.T., at han finder det »skræmmende«, at en partileder ønsker et andet partis leder sendt ud af Danmark.

»Det er uværdigt for en partileder. Pernille Vermund lever ikke op til sit ansvar om at holde den gode tone her,« siger han til mediet.

Overrendt af kældermennesker

Kommentaren om, at Sikandar Siddique »kan drage ned til sine muslimske venner«, stammer fra et Facebook-opslag fra denne uge. Her præsenterer Frie Grønnes leder i en video et forslag fra partiet om, at politibetjente og ansatte i Forsvaret kan få lov til at bære religiøs hovedbeklædning som turban, kalot og tørklæde.

Det er på nuværende tidspunkt ikke tilladt i Danmark, men står det til Frie Grønne, bør det være muligt.

Efter Sikandar Siddique publicerede videoen, væltede det ind med hadbeskeder og racistiske kommentarer, som han delte på sine sociale profiler.

Til Berlingske fortalte han, at selvom han er vant til, at debatten foregår i en hård tone hver gang, han udtaler sig, så har det nu nået et niveau, hvor han har sværere og sværere ved at udføre sit politiske virke.

Frie Grønnes leder forstod først ikke, hvorfor kommentarerne var så voldsomme denne gang, men tiøren faldt, da han blev gjort opmærksom på, at Pernille Vermund havde delt et »manipulerende« opslag om hans video, har han tidligere udtalt i et interview med Berlingske om sagen.

Hun skrev, at han var i gang med et »islamisk korstog«, og det faldt Sikandar Siddique for brystet, for forslaget fra Frie Grønne handler ikke om islam, men om at skabe plads til mangfoldighed, som han fortalte til Berlingske.

Her understregede han også, at det ikke er Pernille Vermunds skyld, at han »blev overrendt med racistiske kommentarer fra kældermennesker«, men at der er »en sammenhæng«.

Berlingske talte også med Pernille Vermund og præsenterede hende for Sikandar Siddiques kritik. Adspurgt om hun som folkevalgt har et ekstra ansvar for at formulere sig online, så det ikke opildner til, at debatten eksploderer, lød det fra Nye Borgerliges forslag, at det var »et vilkår«.

Hun understregede samtidigt, at det i hendes optik ikke er rigtigt, når Sikandar Siddique afviser, at forslaget handler om islam. Ifølge hende er der nærmest ingen jøder eller sikh'er, der efterspørger muligheden for at bære religiøs hovedbeklædning.

»Hør nu her. Det er et vilkår i et demokrati, når meninger brydes, og man debatterer kontroversielle emner. Islam er kontroversielt. Det ligger mange på sinde, at islam ikke får mere indflydelse i vores samfund, og tilsvarende er der muslimer, der synes, at det skal fylde mere. Vi må forvente, at tonen er hård og debatten rødglødende, og hvis man ikke ønsker det, så skal man lade være med at gøre det, Sikandar Siddique gjorde.«

Trusler er »uacceptable«

B.T. har også talt med Pernille Vermund, der uddyber sin »enig«-kommentar over for avisen.

Hun understreger her, at hun ikke mener, at Sikandar Siddique »SKAL« forlade Danmark, men at der er mange steder, han kan tage hen, hvis han vil have, at islam skal fylde mere.

Der er nemlig »rigeligt med steder«, som hun siger i interviewet.

På Facebook skriver hun, at Sikandar Siddique er »verdensmester i at starte en debat om et kontroversielt emne og derefter trække offerkortet«.

Hun understreger, at hun stadig er enig i, at han bør rejse, hvis han ønsker mere islam. »Jo mere islam fylder i et samfund, jo mindre plads bliver der til friheden og demokratiet«, skriver hun og afslutter med, at »islam skal ingen indflydelse have i Danmark«.

Men, som hun også skriver, så er hun enig med Sikandar Siddique i, at »det er utilstedeligt, når debatten bliver truende«.

»Trusler er uacceptable. Det er der ingen diskussion om. Bliver man truet på sociale medier, så skal man melde det til politiet. Det gør jeg selv. Flere personer er af samme årsag dømt. Politiet tager det meget alvorligt,« skriver hun.