Partier undrer sig over regeringens udmelding om teststrategi: »Man kan ikke frigøre sig fra tanken om, at de vil forsinke genåbningen«

Flere af Folketingets partier undrer sig over, at testkapaciteten nu er regeringens forudsætning for en genåbning af samfundet. Venstre mistænker regeringen for at forsinke processen, mens regeringens støttepartier kalder planen om at opskalere testkapaciteten for »voldsom«.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets partier har gennem en længere periode efterspurgt, hvad forudsætningerne skal være for, at en genåbning af landet kan skydes i gang. Senest lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), at det krævede »fuldstændig epidemikontrol«. Flere partier påpegede, at meldingen var utvetydig.

Og nu er svaret et andet:

»Som det er nu, ser vi testkapaciteten som en forudsætning for at kunne genåbne.«

Sådan lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde onsdag, hvor regeringen præsenterede en ny teststrategi, der skal sikre to ugentlige test af flere borgere.

Den nye udmelding vækker undren hos flere af Folketingets partier. De mener, at regeringen hele tiden ændrer forudsætningen for at kunne genåbne samfundet. Og det gør det svært at gennemskue, hvad planen egentlig er.

»Det er i allerhøjeste grad noget nyt. Indtil nu har forudsætningen været indlæggelser, der er meget lave i øjeblikket, og nu er det så testkapaciteten, der er forudsætningen,« siger Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative.

Han bakkes op af Nye Borgerlige, der mener, at »regeringen hele tiden ændrer præmissen for, hvad der skal til for at genåbne samfundet«:

»Nu sker det igen, og de siger det endda med ordet »samfundskontrakt«. De siger, at hvis man vil have samfundet åbnet, så skal man acceptere, at vi skal køre massetest. Det er en trussel, og det kommer jeg ikke til at acceptere,« siger sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen og henviser til sundhedsminister Magnus Heunickes (S) kommentar på pressemødet:

»Det er en samfundskontrakt, hvor vi kræver af brancher og dele af samfundet, som kan genåbne, at der skal være test to gange om ugen.«

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, undrer sig over timingen i regeringens udmelding. Han mistænker endda regeringen for at ville forsinke genåbningen af Danmark.

»Man kan ikke frigøre sig fra mistanken om, at det handler om at forsinke processen om genåbning, som ikke kan vente på, at man får bygget testkapaciteten op. Hvis man synes, at massetest er en forudsætning for det, så havde man vel lavet den plan for længe siden,« siger han.

»Det virker voldsomt«

Statsministeren fortalte søndag i et interview med Berlingske, at danskerne fremover skulle vænne sig til at blive testet to gange om ugen. Men hvis det skal lade sig gøre i praksis, kræver det en betydelig større testkapacitet.

Det erkendte sundhedsministeren og justitsministeren på onsdagens pressemøde.

Derfor har myndighederne godkendt en ny lyntest, der blot skal to til tre centimeter op i næsen. Der er indkøbt ti millioner af denne type test, fortalte sundhedsministeren på pressemødet. 400.000 af disse er allerede kommet til landet, mens man forventer at modtage de resterende over de kommende uger.

Desuden forsikrede Magnus Heunicke, at der hele tiden bliver udviklet nye måder at teste på. Det er blandt andet den teknologiske udvikling, der skal gøre det praktisk muligt at udføre så mange flere test, end man har gjort hidtil.

Regeringen vil således åbne »flere hundrede« nye teststeder, og forventer i øvrigt hjælp fra blandt andet skoler og private arbejdspladser.

Men flere partier mener altså ikke, at det er nødvendigt at foretage så mange test om dagen for at kunne genåbne dele af samfundet. Lars Boje Mathiesen kalder det således »totalt overkill«, mens også regeringens støttepartier virker overvældede over ambitionen.

»Jeg er med på, at man bør teste i hvert fald en gang om ugen og nogle steder to. Men det giver nok ikke mening alle steder. Hvis det kun er pcr-test og lyntest, vi skal sætte vores lid til, så virker det voldsomt,« siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF.

»Hvis det er en forudsætning for at kunne fortsætte genåbningen, så må det være den vej, vi går. Men umiddelbart synes jeg, det lyder som en meget omfattende opgave, når man skal op på flere millioner test om ugen,« lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Nick Hækkerup erkendte på pressemødet, at der med den nye teststrategi er tale om en »kæmpe, kæmpe stor opgave«.

»Jeg siger ikke, at det her kan vi bare gøre, men jeg siger, at det er ambitionen. Det er en monstrøs opgave vi står overfor,« sagde Hækkerup.

Derfor er man i Dansk Folkeparti bekymret for, at det vil tage for lang tid at bygge et system op.

»Man skal ikke vente med at åbne op, indtil hele det nye testsystem er klar. Det mønster har vi set før, og hvis det tager mange uger eller måneder, vil det have for lange udsigter,« siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) på onsdagens pressemøde, hvor han sagde, at »testkapaciteten er en forudsætning for at kunne genåbne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Manglende fokus på smitteopsporing

Regeringen ser en massiv opskalering af testkapaciteten som en central del af fundamentet for nogen form for genåbning, mens smitteopsporingen ikke blev nævnt på onsdagens pressemøde.

Og det ærgrer Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører for De Radikale.

»Test er en helt afgørende del af genåbningen, men smitteopsporing er også et nødvendigt redskab i den strategi, og det har jo altså været det svageste punkt i lang tid i Danmarks indsats mod coronavirus. Hvis bare man tester helt vildt, men ikke sørger for at opspore smitten, er det jo lige meget,« siger han.

Synspunktet deles af Kirsten Normann Andersen fra SF:

»Jeg har længe været kritisk over for, at smitteopsporingen ikke er lykkedes. Vi arbejder med bind for øjnene, hvis vi ikke finder ud af, hvor smitten kommer fra.«