På direkte TV kom minkavler torsdag aften pludselig med direkte angreb på Mette Frederiksen: »Du har gemt dig!«

Mette Frederiksen gæstede torsdag aften både DR og TV 2 for at deltage i TV-stationernes traditionelt bløde formater. Men statsministeren endte under hård beskydning, kom under direkte angreb fra en minkavler og blev stillet det samme spørgsmål fem gange – uden at give et svar.

»Det er da et mærkeligt spørgsmål,« lød det undervejs fra statsminister Mette Frederiksen, da hun torsdag gæstede både DRs »Aftenshowet« og »Go' aften Live« på TV 2 og kom under hård beskydning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Midt i et af de mest kaotiske og kritiserede forløb under coronakrisen havde statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag fundet tid til at gæste både DR og TV 2 for at deltage i henholdsvis »Aftenshowet« og »Go´Aften Live«.

Såvel statsministeren som de to TV-stationer er før blevet kritiseret for, at Mette Frederiksen i disse interviewformater har kunnet give interview om politisk besværlige emner med bløde stole og bløde spørgsmål.

Torsdag aften syntes at være en undtagelse.

Begge steder kom Mette Frederiksen således under hård beskydning for sin og regeringens håndtering af forløbet omkring aflivningen af samtlige mink i Danmark og dermed et helt erhverv.

Efter at ordren blev givet på et pressemøde onsdag i forrige uge, har det vist sig, at statsministeren og regeringen ikke har haft den nødvendige lovgivning på plads til at kræve alle minkene aflivet. Siden gik der flere dage, fra regeringen blev gjort opmærksom på, at den nødvendige lovhjemmel manglede, til beskeden blev sendt ud til minkavlerne, som i dagevis have slået deres mink ihjel.

Der er desuden blevet sået alvorlig tvivl om særligt fødevareminister Mogens Jensens forklaringer om forløbet, og hans forklaringer har undervejs skiftet retning flere gange. Og Berlingske har kunnet fortælle, at man i Fødevarestyrelsen var klar over udfordringen med lovhjemmel.

Ydermere har flere eksperter sat spørgsmålstegn ved selve begrundelsen for nedlukningen af hele Nordjylland.

Undervejs i TV 2-programmet »Go' aften Live« ville vært Abdel Aziz Mahmoud vide, hvornår i processen Mette Frederiksen sikrede sig, at der var lovhjemmel til det historiske og vidtrækkende indgreb om at kræve alle mink aflivet.

»Det er da et mærkeligt spørgsmål,« lød svaret fra Mette Frederiksen.

Et spørgsmål om, hvorvidt Grundloven bliver overholdt, har den indbyggede fejl, måtte man forstå, at det ville være en helt uholdbar måde at arbejde på for en regering, hvis man skulle spørge om den slags, hver gang der blev lavet ny lovgivning.

Abdel Aziz Mahmoud spurgte undervejs i programmet statsministeren fem gange, hvorfor der gik mindst to døgn, fra man blev gjort bekendt med, at ordren til minkavlerne var ulovlig, til den blev trukket tilbage.

Mette Frederiksen afviste at give et svar alle fem gange.

»Det kommer du til at svare på«

Afvisninger, som også partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh hæftede sig ved.

Som et svar på et Facebook-opslag fra Mette Frederiksen, hvor hun opfordrede danskerne til at se med, når hun gæstede de to programmer, skrev Vanopslagh:

»Hej Mette. Nu blev du spurgt igen af mig og et par gange af Abdel, og du svarede stadig ikke. Så nu prøver jeg igen – hvorfor gik der over to døgn, før du reagerede på opdagelsen af, at din beslutning om at aflive alle mink i Danmark stred imod grundloven? Det kommer du til at svare på. Også selvom jeg skal spørge lige så mange gange, som din beslutning har ødelagt arbejdspladser – og dét er mange.«

Og i DRs »Aftenshowet« mødte Mette Frederiksen ud over de to værter den 74-årige minkavler Knud Vest, der ikke skjulte sin frustration.

Han havde selv overtaget som minkavler efter sin far, og han var i gang med et generationsskifte til sønnen, ligesom Knud Vests barnebarn var uddannet hos pelshuset Kopenhagen Fur med henblik på at føre avlen videre i fjerde generation.

Knud Vest udtrykte frustration over den vidtgående beslutning, der med ét slag lukkede hans virksomhed og et helt erhverv.

Ligeledes kritiserede han statsministeren hårdt for håndteringen undervejs, der ifølge Knud Vest bar præg af manglende indsigt og egenrådighed.

Han klandrede samtidig Mette Frederiksen, hendes regering og myndighederne for hele vejen igennem forløbet at have vendt minkbranchen ryggen og bevidst undladt at indgå i en dialog om, hvordan man eventuelt med mindre indgribende tiltag kunne have håndteret problemer med covid-19-smitte blandt mink.

»Du har gemt dig!« lød det direkte henvendt til Mette Frederiksen.

Torsdag kom regeringen i det hele taget under beskydning fra flere sider.

I et interview til TV Midtvest havde fødevareminister Mogens Jensen således tirsdag aften åbnet for, at alle mink måske ikke alligevel behøvede at blive aflivet. Interviewet blev altså givet, efter at landets minkavlere i dagevis havde slået deres mink ihjel, og det var næsten mere, end formanden for danske Dansk Minkavlere, Tage Pedersen, kunne klare.

»Jeg er dybt chokeret, jeg er rasende,« sagde Tage Pedersen således til nyhedsbureauet Ritzau.

Og torsdag kaldte Venstres medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Thomas Danielsen regeringens behandling af minkavlerne for »direkte modbydelig«.

Mogens Jensen har siden lagt afstand til sin egen udtalelse om, at alle mink måske ikke skal aflives.