Officielt: Løkke vil nedlægge regionerne, og du skal ringe 113 for ikke-livstruende sygdomme

Regionerne skal nedlægges, og der skal afsættes seks milliarder kroner til et »ekstraordinært« løft af det nære sundhedsvæsen, hvis det står til Lars Løkke Rasmussen. Regeringens længe ventede sundhedsudspil blev onsdag præsenteret i Spejlsalen på Christiansborg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede regeringens længe ventede udspil til en sundhedsreform på et pressemøde 16. januar. En af hjørnestenene i udspillet var en nedlæggelse af regionsrådene, der har 205 folkevalgte politikere siddende.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regionerne bliver nedlagt, der skal uddannes flere sygeplejersker, og seks milliarder kroner skal afsættes til det nære sundhedsvæsen.

Det er nogle af regeringens forslag til en ny sundhedsreform, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede onsdag formiddag. Han forventer, at planen vedtages før et folketingsvalg.

»Meget er blevet bedre, men der skal også tages bestik af morgendagens udfordringer,« sagde statsministeren i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg, hvor han var flankeret af finansminister Kristian Jensen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som afløser økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra samme parti, fordi han er syg, børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V).

Han nævnte bl.a., at flere danskere vil blive ramt af kronisk sygdom, når f.eks. antallet af diabetikere fordobles over ti år.

Sundhedsudspillet rummer flere tiltag. Overordnet vil der bl.a. blive etableret 21 nye sundhedsfællesskaber. De har til hensigt at styrke samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og de praktiserende læger.

Regionerne omdannes til fem sundhedsforvaltninger, som skal ligge, hvor regionerne er i dag – det vil sige i Aalborg, Viborg, Vejle, Sorø og Hillerød.

De nye sundhedsforvaltninger skal ledes af en bestyrelse på seks personer, som udpeges af regeringen. De seks personer skal have erfaring fra sundhedssektoren og stærke kompetencer inden for drift, anlægsprojekter og it.

Ét af medlemmerne udpeges efter indstilling fra kommunerne, og ét medlem udpeges på baggrund af forslag fra patientforeningerne.

Regeringen ønsker at udpege de fem nuværende regionsrådsformænd som formænd for bestyrelserne for de nye sundhedsforvaltninger i forberedelsesperioden og den første tre-års periode.

Forvaltningerne overtager regionernes opgave på praksisområdet og skal sørge for, at alle har adgang til en praktiserende læge.

Ny Nærhedsfond

Ansvaret for sundhedsvæsenet er i dag placeret mellem stat, regioner og kommuner. Ifølge regeringen skaber det en uklar placering af ansvaret, og det besværliggør samarbejdet mellem medarbejdere i sundhedsvæsenet.

Regeringens mål med er, at der skal være 500.000 færre ambulante besøg på sygehuset, det vil sige besøg, som ikke kræver indlæggelse. De besøg skal i stedet foregå tættere på borgerne.

Det er samtidigt regeringens mål at forebygge 40.000 indlæggelser for især ældre medicinske patienter.

For at nå målene vil regeringen etablere en »Nærhedsfond« på seks milliarder kroner. 2,3 af de milliarder kroner bliver fundet ved, at det offentlige sparer netop det beløb på administration frem mod 2025 ved at forenkle den offentlige sektor og mindske administrationen.

Fonden skal bl.a. sikre flere ambulancer, akutbiler og akutlægebiler i områder, hvor behovet er størst. Det fremgår ikke, hvilke områder det konkret drejer sig om.

Flere sygeplejersker og et nyt telefonnummer

Regeringen vil desuden »skabe mere personale« ved bl.a. at øge dimensioneringen af sygeplejerskeuddannelsen med minimum 150 pladser årligt frem mod 2022.

Samtidig fremgår det af udspillet, at der fremover skal være ét landsdækkende lægevagtnummer – 113 – til den akutte hjælp ved ikke-livstruende sygdomme.

Man skal fortsat ringe 112, når der er akut livsfare.

De andre partier i Folketinget vil blive inviteret til forhandlinger i foråret, og den nye organisering af sundhedsvæsenet skal ifølge regeringen træde i kraft 1. januar 2021.

Ny national myndighed

Regeringen vil etablere Sundhedsvæsen Danmark, som skal være en ny national myndighed, der bl.a. skal godkende større it- og digitaliseringsprojekter i sundhedsforvaltningerne og beslutte fælles indkøb.

Regionernes samlede indkøb udgør ifølge regeringen i dag over 30 milliarder kroner årligt foruden sygehusmedicin.

Den nye myndighed får en bestyrelse på 11 personer, som bliver udpeget af regeringen. Et medlem udpeges på baggrund af forslag fra patientforeningerne. Derudover vil fem medlemmer være bestyrelsesformændene for de sundhedsforvaltningerne.

Det skal ifølge regeringen skabe sammenhæng mellem de fem sundhedsforvaltninger og den nationale myndighed.

Sekretariatet for Sundhedsvæsen Danmark skal ligge i Aarhus.

Nedlægning af regioner har skabt debat

Sundhedsudspillet har været ventet længe og især spørgsmålet om regionernes fremtid har været diskuteret i medierne. Regionerne har nemlig stærke tilhængere i Venstre, mens de Konservative og Liberal Alliance har ønsket at skrotte dem. Det samme har regeringens støtteparti Dansk Folkeparti.

I medierne har flere fremtrædende Venstre-folk advaret mod, at regionerne ville blive nedlagt. Således har bl.a. regionsrådsformand og Venstre-politiker Stephanie Lose talt imod en nedlægges, og flere stemmer i baglandet har bakket hende op.

Kritikken kulminerede fredag i et møde i Venstres hovedbestyrelse, hvor bekymringen fra baglandet lød, at en nedlægning af regionerne ville flytte nærdemokratiet længere væk fra borgerne og centralisere vigtige beslutninger om sundhedsvæsenet.