Løkke efter uro i Venstre: »Det er mit ansvar«

Forud for aftenens møde i Venstres hovedbestyrelse var der lagt i kakkelovnen til en heftig debat om regeringens kommende sundhedsudspil.

Løkke mødte i dag nogle af de partimedlemmer, der har kritiseret og advaret om at nedlægge regionerne, til et møde i Venstres hovedbestyrelse. Efter mødet var flere medlemmer tilsyneladende beroliget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baglandets bekymringer om regeringens kommende sundhedsreform har været grundigt diskuteret på partiets møde i hovedbestyrelsen fredag aften, hvor aftensmaden måtte udskydes en time, så alle hovedbestyrelsesmedlemmer med kritiske indlæg og spørgsmål kunne komme til orde.

Forud for mødet har der i partiets bagland været intern uro og kritik af især den mulige nedlæggelse af regionerne. Men da hovedbestyrelsesmedlemmerne klokken 20 havde en halv times pause, var flere skeptikere tilsyneladende mildnet.

»Det har været en kritik af nogle tanker, som jeg har, som ikke har været foldet ud. Vi har haft et rigtigt godt møde her i Venstres hovedbestyrelse, og det skulle vi have haft noget før. Hver gang man leger med tanken om at lave om på noget kendt, skaber man naturlig utryghed,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter debatten om sundhedsreformen.

»Det er mit ansvar, at den utryghed vokser frem på en måde, hvor der ikke er noget at spejle sig i. Altså hvad er det egentligt, regeringen vil. Jeg har været glad for den debat, vi har haft, hvor jeg sammen med sundhedsministeren har kunnet forklare, hvilke overvejelser der ligger bag, at vi overhovedet vil lave en sundhedsreform. Jeg har en oplevelse af et fuldstændigt enigt Venstre, som deler analysen af, at noget skal der ske.«

Ifølge statsministeren er en sundhedsreform bl.a. nødvendig, fordi der vil være en kvart million ældre de næste ti år, mens antallet af diabetikere næsten fordobles.

»Hvis vi ikke får rokket ved opgavefordelingen i sundhedsvæsenet, så vi rykker opgaverne tættere på, hvor borgerne bor ude i kommunerne og den almen praktiserende læge, så kommer læsset til at vælte.«

»De har i hvert fald elimineret nogle af de bekymringer«

En af dem, der lyttede intenst til Løkkes ord om sundhed på mødet, var hovedbestyrelsesmedlem Jørgen G. Hviid fra Assens.

Forud for mødet sagde han, at han var »sund kritisk« over for ideen om at nedlægge regionerne.

Men efter debatten til mødet, lød det fra ham, at han forstod bevæggrundene og nødvendigheden i at lave en reform.

»Som jeg forstår det, kommer der fortsat til at være et politisk lag, hvad end det kommer til at være i form af regionerne, eller at flere opgaver f.eks. lægges over til kommunerne. Det kvitterer jeg for ved at sige, at så har de i hvert fald elimineret nogle af de bekymringer, der har været.«

Selvom regeringens kommende sundhedsreform endnu ikke er præsenteret til offentligheden, havde det længe ventede udspil affødt heftig debat i Venstre.

Bekymringen hos flere fremtrædende medlemmer af statsministerpartiet har nemlig lydt, at Lars Løkke Rasmussen (V) vil nedlægge regionerne og centralisere sundhedsområdet, og at det vil trække væsentlige beslutninger om danskernes sundhedsvæsen for langt væk fra borgerne.

En nedlæggelse af regionerne har været et stærkt ønske hos Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.