Nye Borgerlige-ordfører undrer sig: Jeg savner en god forklaring

Lars Boje Mathiesen er uforstående overfor, at genåbningen ikke kan forløbe, som man aftalte i maj. Han peger blandt andet på, at tallet for indlagte er langt under det forventede.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige, undrer sig over, hvorfor man er så tilbageholdende med at åbne yderligere op i fase fire. Han påpeger, at man ligger under de forventninger, man havde til, hvor mange flere indlagte, der vil komme på landets hospitaler, når man følger de forskellige faser af genåbningen.

»Da vi forhandlede genåbning i maj, blev der fremskrevet nogle forventninger til indlæggelser i alle fire faser. Det har vist sig, at de forventninger ikke har holdt stik. Vi ligger langt under det antal indlagte, vi regnede med,« siger Lars Boje Mathiesen.

Han bider især mærke i, at Statens Serum Institut dengang ikke anbefalede, at man tog restauranter med som en del af genåbningens anden fase. Det endte man med at gøre alligevel, og antallet af indlagte er kun faldet siden. Ifølge Lars Boje Mathiesen er antallet af indlæggelser langt under det, man havde regnet med.

»Man havde forventet, at der vil være 250 indlæggelser alene i København. Vi har 13 indlæggelser i hele landet,« siger han og tilføjer, at han savner en god forklaring på, hvorfor man lige pludselig ikke kan forholde sig til den originale aftale:

»Regeringen må forsvare, hvorfor de lige pludselig vil lave nye restriktioner, når nu tallene ser så gode ud i forhold til det, man havde forventet.«

Lars Boje Mathiesen mener ikke, at regeringen har svaret på, om den samlede strategi har ændret sig.

»Strategien var, at man ikke måtte overbelaste sundhedssystemet. Det er det ikke længere, så strategien må være ændret, men hvornår har regeringen ændret strategi? Det har ikke givet ordentligt svar på,« siger han.

»Regeringen må forsvare, hvorfor de lige pludselig vil lave nye restriktioner, når nu tallene ser så gode ud i forhold til det, man havde forventet,« siger Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Misvisende tal

Til mødet fremlagde Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, tal for, hvor mange man vurderer en enkelt person med coronavirus i gennemsnit vil smitte ude i samfundet – det såkaldte reproduktionstal.

Reproduktionstallet ligger på 1,5, men ifølge Lars Boje Mathiesen er dette tal misvisende. Han spurgte nemlig ind til, om de over 150 smittede slagteriarbejdere fra Danish Crown slagteriet i Ringsted talte med. Her var tilbagemeldingen, at det gjorde de.

Men det er problematisk, mener Lars Boje Mathiesen, for de smittede slagteriarbejdere er i isolation, og Statens Serum Institut vurderer også, ifølge Lars Boje Mathiesen, at der ikke er nogen udbredt samfundssmitte i Ringsted generelt. Han mener, at reproduktionstallet er misvisende, fordi de isolerede slagteriarbejdere ikke burde tælle med i det samlede reproduktionstal.

»Hvis slagteriarbejderne er isoleret, bliver reproduktionstallet misvisende, fordi man inkluderer noget, der ikke smitter andre,« siger han og tilføjer, at reproduktionstallet ligger der, hvor man forventede, at det ville ligge efter genåbningens forrige faser.

»Reproduktionstallet er som forventet.«

Risikoen for supersprederbegivenhed har været velkendt

Ifølge Lars Boje Mathiesen bliver der henvist til, at man frygter en såkaldt supersprederbegivenhed, hvor en eller flere personer vil sprede smitten til mange mennesker til et arrangement eller på en natklub og dermed sætte gang i en række nye smittekæder, der vil være svære at holde styr på.

Men Lars Boje Mathiesen fremhæver, at man allerede i forbindelse med forhandlingerne i maj kendte til risikoen for en sådan begivenhed, og at det dengang allerede var noget, man havde taget stilling til.

»Myndighederne kommer med et eksempel på en supersprederbegivenhed i nattelivet i Sydkorea. Men den viden havde vi allerede i maj, og med den viden valgte vi alligevel at lave en aftale om at åbne op for nattelivet. Vi har hele tiden været klar over, at det er en risiko,« siger han.