Ny Gallup: Efter en hård start for nyvalgt leder får Alternativet den bedste måling siden valget

Alternativet får den bedste måling siden folketingsvalget i 2019, og det samme gør Nye Borgerlige. Sidstnævnte ville være over dobbelt så stor, hvis der var folketingsvalg i dag, men partiet stjæler vælgere fra sin egen side i det politiske spektrum.

Josephine Fock fik en iskold modtagelse af Alternativets folketingsgruppe, som alle hellere ville have haft en anden politisk leder, men nu kan hun lune sig ved en ny måling, som giver partiet den bedste måling siden folketingsvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Umiddelbart så det ud til, at Josephine Fock næppe kunne være kommet meget dårligere fra start, efter at hun blev valgt som ny leder for Alternativet på et ekstraordinært landsmøde 1. februar.

Uffe Elbæk forlod landsmødet inden festen, og i de efterfølgende dage trak hovedbestyrelsens talsmand, Leila Stockmarr, sig og partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, droppede sin post som politisk ordfører.

Det så sort ud, og Josephine Fock anerkendte da også selv, at hun ville have været glad for en lidt varmere modtagelse.

Nu viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, dog, at Josephine Fock måske skal lede efter den varme ude blandt vælgerne snarere end i sin egen folketingsgruppe, der alle havde en anden favorit til lederposten i Alternativet.

Undersøgelsen viser nemlig, at 3,3 procent af danskerne ville stemme på Alternativet, hvis Folketinget skulle vælges nu. Det er den bedste Kantar Gallup-måling, som partiet har haft siden folketingsvalget i 2019.

Dengang fik partiet tre pct. af stemmerne – en stor vælgerlussing eller en »total bummer«, som Uffe Elbæk sagde om nedturen. Og siden da har den højeste Gallup-måling ligget på 2,6 pct.

Det skal dog understreges, at tallene ligger inden for den statistiske usikkerhed, og derfor er der ikke tale om en signifikant fremgang.

Ingen ny regering

Den største succes skal vi finde hos Nye Borgerlige, som ved valget fik 2,4 pct. af stemmerne, men som ifølge målingen ville få 4,8 pct., hvis Danmark skulle til stemmeurnerne nu.

Dermed ville de gå fra at have fire til at have ni sæder i folketingssalen. Ændringen ligger sågar uden for den statistiske usikkerhed, hvilket betyder, at der er en ret stor sandsynlighed for, at partiet er i fremgang.

En tilhørende vælgervandringsanalyse viser, at Nye Borgerlige primært stjæler opbakning fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Socialdemokratiet er gået en lille smule frem fra 25,9 pct. ved valget til 26,4 i dag, mens Venstre er gået en lille smule tilbage fra 23,4 pct. ved valget til 22,4 pct. i dag. Ingen af tallene går dog ud over den statistiske usikkerhed.

Ser man på det store blokbillede, er det næsten uforandret fra folketingsvalget til i dag. Ifølge undersøgelsen ville 0,1 pct. af vælgerne være skiftet fra rød til blå blok, men medregnes statistisk usikkerhed, er ændringen så lille, at den ikke nødvendigvis er korrekt.