Nu skal døde mink graves op – det vil tage måneder og koste adskillige millioner

Det løber op i en samlet regning på mere end 80 millioner kroner, når op mod 15.000 ton døde mink nu skal graves op af jorden igen ved Holstebro og Karup, fremgår det af ny politisk aftale.

Aflivede mink bliver gravet ned ved Jydske Dragonregiments øvelsesterræn ved Holstebro i november. Nu skal mink to steder i landet graves op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gik stærkt, da regeringen tilbage i november besluttede, at store mængder døde mink skulle graves ned på to militærområder i henholdsvis Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup.

Efter massive protester og skarp kritik skal de døde mink nu graves op. Det vil vare måneder og resultere i en stor millionregning, fremgår det af teksten til den aftale, som regeringen og dens støttepartier sent søndag eftermiddag er blevet enige om.

Cirka fire millioner mink – svarende til mellem 10.500 og 15.000 ton døde dyr – skal graves op af jorden til maj, når de døde dyr ikke længere udgør en smitterisiko.

Ifølge aftaleteksten vil det koste cirka 80 millioner kroner at grave minkene op. Dertil kommer prisen for de såkaldte afværgeforanstaltninger – en række initiativer, der skal gennemføres for at sikre, at de døde mink forurener mindst muligt de kommende måneder.

Tidligere har myndighederne vurderet, at det vil koste mellem 100 og 140 millioner kroner at grave minkene op og få dem destrueret, alt efter hvilken model man ville vælge.

Med den netop vedtagne model graves minkene op efter seks måneder, når de ikke længere udgør en smitterisiko og kan bortskaffes som »erhvervsaffald« på forbrændingsanlæg.

Det betyder, at opgravningen kan påbegyndes til maj, og at minkene vil være destrueret i midten af juli. Dermed må borgere og borgmestre i Holstebro og Viborg kommuner væbne sig med tålmodighed.

I forrige uge udtalte H.C. Østerby (S), der er borgmester i Holstebro Kommune, til Jyllands-Posten, at han foretrak en hurtig proces.

»Hvis vi tager borgerne, lokalbefolkningen og undertegnede, så skal de mink væk hurtigst muligt. Der er beregninger, der viser, at det kan sive ned i grundvandet, og vi har ikke behov for, at de skal ligge i flere måneder end højst nødvendigt,« sagde H.C. Østerby til Jyllands-Posten.

Regeringen har gennem hele forløbet fået massiv kritik for håndteringen af de døde mink.

Især har det affødt kritik, at minkene blev gravet ned mindre end 200 meter fra badesøen Boutrup Sø i Nørre Felding, selvom Miljøstyrelsen havde fastsat et afstandskrav på 300 meter. Samtidig begyndte flere af de døde mink hurtigt at blive presset op til overfladen, fordi det overliggende jordlag ikke var tilstrækkeligt tungt. Regeringen har beklaget forløbet.

»I bagklogskabens klare lys kan man tænke: »Det skriger til himlen – hvordan kunne det ske?« Men nu er det sket, og der er ingen, der har haft ond vilje,« har fødevareminister Rasmus Prehn udtalt om forløbet.

Med den nye aftale vil regeringen og støttepartierne også sikre, at minkene ikke skaber yderligere forurening. Ifølge aftaleteksten har miljømyndighederne »vurderet, at de nedgravede mink ikke udgør en akut forureningsrisiko i forhold til en eventuel forurening af søer og vandløb«, men at der »formentlig er sket nedsivning af blandt andet kvælstof og fosfor fra de døde mink, som kan have nået det terrænnære grundvand«.