Nike og Apples skatteregler i EU splitter danske EU-kandidater

Danske spidskandidater til valget til EU-Parlamentet diskuterer fredag, hvordan EU's skattepolitik skal se ud.

Christiansborg danner fredag ramme for en konference om skattesnyd og EU med efterfølgende paneldebat. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spidskandidaterne til det forestående valg til Europa-Parlamentet er splittede på spørgsmålet om, hvorvidt der skal fastsættes et bundniveau for EU-landenes selskabsskat.

Det står klart, efter at kandidaterne fredag diskuterer spørgsmålet på en paneldebat på Christiansborg.

Blandt fortalerne for en minimumsselskabsskat er Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Argumenterne går på, at selskabsskatterne rundt omkring i Europa over de seneste år er faldet og faldet, og at det er blevet for let for store internationale virksomheder at hoppe rundt for at betale mindst muligt i skat.

Her tænker politikerne særligt på eksempelvis Facebook, Apple og Nike,

»Det er ikke den lille købmand, det her handler om, men dem, der kan gøre brug af dygtige advokater. Selvfølgelig skal vi have fælles regler. Det giver god mening i den globale verden,« siger De Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen.

På den anden banehalvdel er Folkebevægelsen mod EU, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Konservative, der er imod.

»Skat er et national anliggende. Jeg synes, det giver mening, at det forbliver på nationalt plan,« lyder det fra Peter Kofod, spidskandidat for DF.

Liberal Alliances spidskandidat, kulturminister Mette Bock, tilføjer:

»Man skal være realistisk. Hvis man laver en fælles bund, skal man bare vide, at der er selskaber, som ikke vil placeres i et EU-land, men i et andet land.«

»Så trækker man arbejdsplader ud af EU. Selskabsskatten er noget, man kan tiltrække virksomheder og arbejdspladser på. Det med at begynde at kratte sig ind på fællesskatter er virkelig en dårlig idé for os alle sammen,« siger hun.

De europæiske vælgere skal sætte deres kryds fra den 23. maj til den 26. maj. I Danmark er valget den 26. maj.

/ritzau/