Partier hænger valgplakater op stik imod reglerne

Socialdemokratiet, de Radikale og Venstre har hængt valgplakater med folketingskandidater op, selv om det er stik imod reglerne.

Valgplakater for folketingskandidat for Radikale Venstre Samira Nawa hænger allerede i lygtepæle og træer på Jagtvej på Nørrebro i København søndag den 5. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I weekenden lød startskuddet til europaparlamentsvalgkampen for alvor, da partierne måtte hænge plakater op med deres kandidater til parlamentet i Bruxelles.

Men flere partier har tilsyneladende glemt, at det var for tidligt at hænge plakater op til folketingsvalget. I hvert fald blev der i løbet af weekenden ophængt plakater fra både Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de Radikale, selv om de først må hænges op, når statsministeren udskriver valget.

Venstres egen formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, var således i løbet af weekenden at finde i lygtepælene i Fårevejle Kirkeby i Vestsjælland ifølge TV 2, hvor også medlem af Folketinget Jacob Jensen (V) var at finde på plakater. I den forbindelse lød det fra lokalformanden Kai Hansen, som er bestyrelsesformand for Venstre i Odsherred Kommune, at det var en fejl, og at plakaterne ville blive pillet ned.

Ifølge et billede på Twitter er et stort banner med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sat op på en mark, og det er ifølge Vejdirektoratet en postgang for tidligt, fordi den udelukkende er rettet mod folketingsvalget.

Ellen Trane Nørbys særlige rådgiver, Anders Jacobsen, oplyser, at det er korrekt, at der hænger bannere med ministeren, men at de er af midlertidig karakter, hvilket ifølge hans oplysninger er tilladt.

Ligeledes havde de Radikales kandidat Samira Nawa hængt sine plakater op i København – dog med en lille taleboble tilføjet, så de alligevel pegede i retning af EP-valget.

Hun forklarer på Twitter, at det er en fejl.

Socialdemokratiet havde desuden hængt valgplakater op ved Valby Station. som gik på bedre og billigere boliger og arbejdernes by. Ifølge formand for Socialdemokratiet i København Jan Salling er det en fejl, at netop de plakater er hængt op.

Valgplakater ved Valby Station fra Socialdemokratiet inden Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Valgplakater ved Valby Station fra Socialdemokratiet inden Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Det er baggrundsplakater. De skal faktisk ikke op nu – det har du fuldstændigt ret i. Det må være lokalkredsen, der har lavet en fejl. De skal bruges til folketingsvalget,« siger han.

Derudover har Socialdemokratiet hængt plakater op, hvor det socialdemokratiske folketingsmedlem Yildiz Akdogan hænger på samme plakat som partiets kandidat til EP-valget Jakob Thiemann.

»Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Der skulle meget gerne stå, at jeg anbefaler ham som EP-kandidat,« siger Yildiz Akdogan.

Det står der ikke. Det ser ud, som om det er en plakat for begge valg. Skal de så pilles ned?

»Det vil jeg overlade til Jakob Thiemann.«

Jakob Thiemann henviser til, at det ikke direkte er imod reglerne, at en folketingskandidat optræder på samme plakat som hans EP-plakat.

»Men jeg er på arbejde lige nu, så jeg har ikke tid til dine spørgsmål,« tilføjer han.

Vejdirektoratet oplyser, at det ikke er en plakat, de vil bede om, at partiet tager ned, fordi der samtidig er et budskab om EP-valget, men at den »bevæger sig lige på grænsen«.

En stribe andre billeder florerer desuden på de sociale medier med folketingskandidater, der lidt for tidligt er klatret op i lygtepælene.

Lars Aslan (S) oplyser, at det er en fejl, hvis hans plakater allerede hænger fremme nu, og at han vil få dem pillet ned.

Han har desuden vist Berlingske en besked, han har sendt til de frivillige, der hjælper med hans valgkampagne, hvor han opremser reglerne for, hvornår hans valgplakater må hænges op.

Dansk Folkepartis folketingskandidat Morten Marinus var desuden ifølge TV 2 at finde i Aalborgs lygtepæle.

Vejdirektoratet vil ikke være »smagsdommere«

Ifølge Vejdirektoratet må valgplakater, bannere og lignende, der opsættes i forbindelse med folketingsvalg, valg til kommunale, regionale eller andre offentlige råd eller folkeafstemninger, opsættes i perioden fra den fjerde lørdag før valgdagen indtil otte dage efter valgdagen. Ved folketingsvalg dog tidligst fra den dag, statsministeren udskriver valget.

Hvorvidt folketingspolitikere må optræde på samme plakater som EP-kandidater, siger Vejdirektoratet:

»Vi vil ikke være smagsdommere for, hvordan de får budskabet ud. Medmindre der tydeligvis føres valgkamp for en folketingskandidat.«