Mette Frederiksen i e-mail til partiledere: Genåbningen af Danmark kan udvides

På baggrund af en ny rapport fra Statens Serum Institut indkalder regeringen nu Folketingets partier til nye forhandlinger om en yderligere åbning af Danmark.

 
Regeringen er under pres for at åbne grænserne. Video: Folketinget, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går så godt med smittetrykket, at regeringen vil udvide genåbningens fase to. Det skriver statsministeren i et brev til Folketingets partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Der er så godt styr på smittetrykket herhjemme, at fase to af genåbningen af Danmark kan udvides.

Det er budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) i en e-mail, hun torsdag eftermiddag har sendt til de andre partiledere på Christiansborg.

Her giver hun – på baggrund af en ny rapport fra Statens Serum Institut – blandt andet udtryk for, at »en stor del af dansk kulturliv« kan åbne tidligere end planlagt.

Hidtil har det været planen, at kulturinstitutioner som museer, kunsthaller, teatre, biografer og akvarier ville være omfattet af genåbningens fase tre, og at de dermed først vil kunne åbne igen 8. juni.

Ligeledes var det først planen, at udendørs forlystelsesparker, botaniske anlæg og zoologiske haver, hvor man ikke transporterer sig rundt i bil, vil kunne åbne 8. juni.

Det vides ikke, hvilke dele af kulturlivet statsministeren sigter til, når hun i brevet giver udtryk for, at »en stor del« af kulturlivet kan genåbne.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen skal seruminstituttet nu regne på, hvordan man kan udvide fase to.

Kritik fra oppositionen

Udmeldingen fra statsministeren kommer, kort inden samtlige partiledere senere torsdag skal mødes i en TV-transmitteret debat om coronahåndteringen og om, hvordan den danske økonomi skal genrejses efter coronakrisen.

Forløbet om genåbningen har været præget af kritik fra oppositionspartierne, der ikke har følt sig tilstrækkeligt inddraget i processen og først sent er blevet involveret i regeringens overvejelser.

Da partierne forrige torsdag indgik en aftale om genåbningens fase to og tre, gik der kun få dage, før flere partier tilkendegav deres utilfredshed med forløbet. De ville gerne på forhånd have vidst, at Sundhedsstyrelsen kort tid efter ville sænke anbefalingerne for fysisk afstand fra to meter til én meter.

Noget, de mente, gav spillerum til at åbne mere af Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen har siden forklaret, at de oplysninger først kom nogle dage efter mødet.