Efter forhandlinger i nat: Nu er partierne klar med plan for at åbne Danmark endnu mere

Regeringen og Folketingets partier har natten til fredag indgået en aftale om genåbningens fase tre. Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50, hedder det i aftalen. Læs alle punkterne her.

 
En aftale for fase to af genåbningen af Danmark er på plads. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter sene forhandlinger natten til fredag er regeringen og Folketingets partier klar til at præsentere en tredje fase for genåbningen af Danmark.

Aftalen er offentliggjort fredag morgen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt torsdag aften pressemøde om fase to af genåbningen af Danmark, efter at regeringen og partilederne mødtes til de afsluttende forhandlinger på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Af aftalen fremgår det, at fase tre vil træde i kraft 8. juni – hvis smitteforholdene altså tillader det. Forud for tredje fase vil Statens Serum Institut således foretage nye beregninger på baggrund af antallet af smittede og indlagte herhjemme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyser i en kommentar på Statsministeriets hjemmeside:

»Åbningen skal fortsat ske på en kontrolleret og forsvarlig måde. Vi skal udbrede brugen af værnemidler, og mange flere danskere skal testes. Partierne er enige om, at hvis genåbningen fører til, at corona-epidemien blusser op, så kan planen for genåbning fraviges, så vi skruer ned for tempoet i vores plan. Sundhedsvæsenet skal kunne følge med og vi skal passe på hinanden de kommende måneder.«

»Alt afhænger af, at epidemien kan holdes på et kontrolleret niveau. Men jeg er sikker på, at vi sammen nok skal komme sikkert frem mod den sidste fase i genåbningen af Danmark og en mere normal hverdag.«

I aftalen hedder det:

»Såfremt stigningen i smittede og indlagte ud fra en helhedsbetragtning ikke er større end ventet, og SSIs ekspertgruppes matematiske modeller bekræfter, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at påbegynde fase tre, vil der gennemføres følgende initiativer:«

Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50. Herunder udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester m.v.

Kultur og aktiviteter:

  • for eksempel museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier.
  • Udendørs forlystelsesparker.
  • Øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg m.v.
  • Sommeraktiviteter for børn og unge.

Offentlig sektor der er særligt udsat for »sagspukler«.

Fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter der kræver tilstedeværelse.

Voksenuddannelse målrettet ledige (for eksempel AMU) og sprogcentre.

Højskoler m.v.

Indendørs idræts- og foreningsliv (for eksempel aftenskoler).

På baggrund af sektorpartnerskab vurderes, hvilke aktiviteter der kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt.

Såfremt udviklingen er mere gunstig end ventet, og de matematiske modeller viser plads til en større genåbning i fase tre, vil følgende kunne overvejes:

  • Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser.
  • Fuld åbning af DR og TV 2.

Følgende restriktioner vil blive opretholdt indtil fase fire, som starter primo august:

  • Alle øvrige uddannelser.
  • Diskoteker, spillesteder og natteliv.
  • Yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter m.v. (for eksempel fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller).
  • Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august.

Nye drøftelser om hjælpepakker

I aftalen skriver partierne desuden, at man er nået til enighed om en række initiativer:

»Målet med genåbningen af Danmark er gradvist at genetablere aktiviteten, uden at sundhedsvæsenets kapacitet sættes under pres.«

»I aftalen om anden fase af genåbningen har partierne aftalt en drøftelse om udfasningen af de midlertidige hjælpepakker i takt med den kontrollerede genåbning af økonomien. Regeringen vil på baggrund af et oplæg fra en ekspertgruppe invitere til drøftelser herom.«

»Partierne er enige om, at der i vurderingen af, hvilke yderligere åbninger der skal foretages som en del af fase tre, skal tages hensyn til den samfundsøkonomiske effekt af åbningen, herunder omkostningerne ved hjælpepakkerne.«

En gradvis og større åbning af det danske samfund

Torsdag aften lykkedes det statsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets øvrige partiledere at blive enige om, hvilke dele af det danske samfund der skal genåbnes efter flere ugers nedlukning som følge af coronaepidemien.

Partierne forhandlede både om, hvad der skulle åbnes i fase to af genåbningen, og om en mere langsigtet plan for åbningen af det danske samfund, og det er sidstnævnte plan, som fredag morgen er blevet offentliggjort.

Torsdag aften lykkedes det i første omgang at nå til enighed om indholdet af genåbningens fase to.

»Vi går imod en gradvis og større åbning af det danske samfund. Vi starter med det samme med nogle af de professionelle fodboldspillere, der har behov for at komme i gang. Så fortsætter vi på mandag og fortsætter mandagen efter,« sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i haven ved Marienborg, der blev afholdt kort før klokken 19.30.

Efter pressemødet forhandlede partierne videre til efter midnat.

Fase to kommer til at indebære, at hele detailhandlen – inklusiv storcentre – samt restauranter og cafeer åbnes igen, ligesom de ældste skolebørn i 6.-10. klasse kan komme tilbage i skole. Desuden kan eleverne på landets efterskoler vende tilbage.

Derudover åbnes der for professionel idræt uden tilskuere og for almindelig udendørs idræts- og foreningsliv.

Statsministeren påpegede torsdag aften, at det er et udgangspunkt for genåbningen, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og skal hjælpe dansk erhvervsliv.

»Derudover har vi valgt at tage en række hensyn, som ikke har noget at gøre med økonomi, men som har at gøre med, hvordan vi har det som mennesker i en tid, hvor vi må undvære meget af vores sædvanlige aktivitet,« sagde Mette Frederiksen.

Genåbningen bliver gradvis, så derfor er det ikke alle dele af samfundet, der åbnes samtidigt.

Hold afstand og vask hænder

På pressemødet torsdag aften benyttede Mette Frederiksen lejligheden til at takke danskerne for i stor stil at have efterlevet de seneste ugers mange restriktioner.

»Jeg vil gerne takke alle i Danmark for en fantastisk indsats gennem de seneste par måneder. Det er takket være en fælles imponerende stor indsats, at vi er i en situation, hvor vi er et af de lande, der for alvor kan begynde at åbne vores samfund op igen,« sagde statsministeren:

»Det er i allerhøjeste grad på grund af, at vi evner nu at holde en fysisk afstand til hinanden, og at vi har taget myndighedernes mange gode råd til os, at vi er lykkedes med at holde smitten under kontrol.«

Mette Frederiksen understregede desuden, at situationen i den kommende tid har mange faldgruber. Genåbningen afhænger således nærmest ene og alene af, at danskerne stadig formår at holde fysisk afstand til hinanden og bliver ved med at have god hygiejne, betonede statsministeren.

»Hvis tingene forandrer sig for meget til det dårlige, eller får vi et tilbageslag, kan vi blive tvunget at genindføre restriktioner eller trykke på bremsen i forhold til den fortsatte genåbning,« sagde hun.

Da Mette Frederiksen blev spurgt om, hvorvidt politikerne er bange for at miste kontrollen med smitten, nu hvor der er tale om en relativt stor genåbning, understregede hun, at »der er usikkerhed forbundet med det her«.

»Ligegyldig hvordan man vender og drejer det, beror det hele primært på én ting: Nemlig din og min adfærd og alle andre danskeres adfærd. Og derfor: Hvis vi oplever i den kommende tid, at danskerne begynder at slække på det, bliver for utålmodige, bliver ligeglade, kan vi stå i en helt anden situation end det, der ligger til grund her,« sagde statsministeren:

»Det kan godt lade sig gøre at åbne det, vi har besluttet i dag. Men det kan kun lade sig gøre, hvis langt, langt, langt, langt de fleste danskere bliver ved med at holde afstand til hinanden og husker at vaske hænder og de dér ting. Og hvis det ændrer sig, er forudsætningerne for den aftale, vi har lavet i dag, forandrede.«

Et usikkert grundlag

Genåbningens fase to kom i kølvandet på første fase, der gradvist tog sin begyndelse umiddelbart efter påske.

Første fase omfattede som udgangspunkt de mindste skoleklasser – 0.-5. klasse – og daginstitutionerne og blev senere udvidet til også at omfatte de liberale erhverv som for eksempel frisører, tandlæger og køreskoler.

En omfattende rapport udarbejdet af en 19 mand stor ekspertgruppe forankret hos Statens Serum Institut (SSI) slog onsdag fast, at konsekvenserne af den første fase endnu ikke kan aflæses i tallene, og derfor har politikerne truffet beslutningen om, hvad fase to skal omfatte, på et usikkert grundlag.

Ekspertgruppen skriver i rapporten, at det er »på nuværende tidspunkt uvist, om effekten af første fase af genåbningen endnu er slået helt igennem i antal nye indlæggelser«.

Der kan altså med andre ord være et efterslæb fra første genåbningsfase, som endnu ikke kan ses i tallene.

»Ekspertgruppen vurderer, at modelberegninger af estimerede effekter af scenarier for anden fase af genåbningen på nuværende tidspunkt vil være forbundet med særligt stor usikkerhed,« skriver eksperterne i rapporten.