Jens Rohde forlader De Radikale

Radikale Venstres Jens Rohde forlader partiet. Det handler ikke om mediepolitik, skriver han i et langt opslag på Facebook. Det handler om, at han ikke længere kan se sig selv i partiets politik på en række områder.

Jens Rohde har nu forladt Radikale Venstre. Her ses han under hasteforespørgslen om beslutningsprocessen bag den landsdækkende aflivning af mink. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jens Rohde har meldt sig ud af Radikale Venstre.

Det skriver han i et opslag på Facebook:

»Jeg har dags dato meldt mig ud af Radikale Venstre. Det handler ikke om mediepolitik, som beskrevet af ledelsen i Ekstra Bladet. Det er naturligvis altid bekymrende, når der ikke er vilje til at investere i vores demokratiske infrastruktur og til at tage et konkret livtag med techgiganternes kontrol over vort demokrati«.

Ekstra Bladet skrev lørdag, at politisk leder af Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, var af den overbevisning, at partifællen ville melde sig ud. Her lød det, at partilederen og Jens Rohde var endt i en ophedet konflikt om et medieudspil, som Rohde havde fået til opgave at stå i spidsen for.

Jens Rohde afviser dog nu i et langt opslag på Facebook, at medieudspillet skulle være årsagen.

»Man forlader ikke et parti på enkeltsager,« skriver han.

Jeg har dags dato sendt meldt mig ud af Radikale Venstre. Det handler ikke om mediepolitik, som beskrevet af ledelsen i...

Slået op af Jens RohdeMandag den 25. januar 2021

Den nu tidligere medieordfører for Radikale Venstre meddeler, at han ikke længere kan se sig selv i partiets politik. Ifølge Jens Rohde tager partiet på en række områder ikke længere udgangspunkt i midten. Det var ellers grunden til, at Jens Rohde i sin tid meldte sig ind i partiet, fordi det stod på »en substantiel midte i dansk politik«.

I stedet har det politiske fokus i partiet rykket sig, mener han. Det er blevet for aktivistisk og meningerne for hårde, mens de brede forlig er trådt i baggrunden – blandt andet på klimaområdet, i #metoo-debatten og på udlændingeområdet.

»Vi lever i en hurtig verden, hvor alt for mange står og råber fra hvert sit verdenshjørne og ikke ønsker at overkomme hinandens forskelle. Nogen må insistere på midten. En substantiel midte, hvorfra vi skal bygge op i stedet for at bygge ned,« skriver Jens Rohde.

Det, at partiet tager et ledigt standpunkt i sit helt eget »verdenshjørne«, gør, at flere andre partier ikke længere vil lege med Radikale Venstre. Især når det gælder udlændingepolitikken, fremhæver han.

»Vi har sendt os selv ud i ligegyldighedens ingenmandsland, fordi hverken Venstre eller socialdemokraterne vil røre RV med en ildtang på det område. Det er i dag mere sandsynligt, at Nye Borgerlige ender i en regering, end Radikale Venstre gør det. Og ja, det betyder noget,« skriver Jens Rohde.

Problemer i partiet

Det er velkendt, at der gennem længere tid har været problemer internt i partiet. Efter et timelangt møde om seksuelle krænkelser i Radikale Venstre trak daværende partileder Morten Østergaard sig i oktober 2020. Det blev partiets politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, der overtog posten efter en afstemning i folketingsgruppen.

Jens Rohde lod dog vide, at han hellere så Martin Lidegaard som vinderen af den interne magtkamp. Rohde har flere gange efterfølgende sat spørgsmålstegn ved Sofie Carsten Nielsens lederskab. Eksempelvis da han som den første radikale profil gik til tasterne og støttede partifællen Ida Auken i en kontrovers om, hvorvidt Sofie Carsten Nielsen tidligere havde kendt til en konkret episode om seksuelle krænkelser.

Det er nu anden gang, at Jens Rohde melder sin afsked fra et parti. I 2015 forlod han Venstre for at skifte til Radikale Venstre. Han har endnu ikke meddelt, hvad han vil gøre med sit mandat i Folketinget.

Berlingske arbejder på en kommentar fra partileder Sofie Carsten Nielsen.