I over en uge har de skændtes for åben skærm – nu skal Sofie Carsten Nielsen stå sin store test

De Radikale holder søndag gruppemøde for at få sat en stopper for den seneste tids offentlige skænderier i partiet. Krisen i de Radikale er taget til, efter at Ida Auken har beskyldt den nyvalgte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, for ikke at have fortalt hele sandheden om Morten Østergaards krænkelsessager.

De Radikale mødes med Sofie Carsten Nielsen i front søndag i et forsøg på at sætte en stopper for de offentlige skænderier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Beskyldninger om løgn, en lækket SMS, vrede, chok og frustrationer.

Siden Morten Østergaard gik af som leder for de Radikale, har partiet været kastet ud i et regulært stormvejr.

Søndag eftermiddag mødes de Radikale så til krisemøde.

Ifølge TV 2s oplysninger skulle krisemødet have været afholdt i Radikale Venstres gruppeværelse på Christiansborg, men er nu blevet flyttet ud af huset. Hvor det præcis udspiller sig, er fortsat uklart.

På mødet skal den nyvalgte radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, have styr på sin folketingsgruppe, der offentligt har skændtes, siden det kom frem, at hun kendte til en anden sag, hvor en kvinde følte sig krænket af Morten Østergaard.

Dagen efter at hun blev valgt som leder af folketingsgruppen efter et dramatisk møde på Den Sorte Diamant, sagde Sofie Carsten Nielsen, at historien om folketingsmedlemmet Lotte Rod og hånden på låret, var den fulde historie om Morten Østergaard.

Siden kom det frem, at der var flere sager på ekslederen, hvilket han selv indrømmede på Facebook, og at en af kvinderne, partifællen Katrine Robsøe, havde talt med Sofie Carsten Nielsen om, at hun havde følt sig krænket af Morten Østergaard.

Onsdag klokken 10.30 smed den ellers sygemeldte partifælle Ida Auken en regulær bombe i debatten. Det skete med et opslag på Facebook. Heri anklagede hun Sofie Carsten Nielsen for at »skjule vigtig viden«.

Ida Auken skrev blandt andet, at det ikke var korrekt, da Sofie Carsten Nielsen havde sagt, at hun ikke kendte til flere sager om krænkelser begået af Morten Østergaard, for Ida Auken havde – skrev hun i Facebook-opslaget – orienteret Sofie Carsten Nielsen om en konkret sag på den tidligere radikale leder i 2017.

Ida Auken skrev også, at hun i 2018 havde haft en samtale med Sofie Carsten Nielsen om Morten Østergaards adfærd.

Sofie Carsten Nielsen har efterfølgende afvist, at hun har talt med Ida Auken om den konkrete sag, men hun har erkendt, at hun har talt med Auken om Østergaards adfærd til fester, hvilket er blevet bekræftet af en lækket SMS sendt til Ida Auken, som Berlingske har set.

Ida Auken fik efterfølgende opbakning fra partifællerne Jens Rohde og Martin Lidegaard.

De tre anses som nære allierede i gruppen, og Jens Rohde stemte da også på Lidegaard, da kampen om magten i partiet stod mellem ham og Sofie Carsten Nielsen. I mere end et halvt år har Ida Auken dog været sygemeldt med stress, og hendes suppleant, Ruben Kidde, pegede på Sofie Carsten Nielsen, da gruppen skulle stemme om en ny leder.

Søndag har Sofie Carsten Nielsen indkaldt gruppen til gruppemøde for at få styr på tropperne. Ifølge Berlingskes oplysninger er Ida Auken blevet inviteret til at komme, men det er dog ikke forventningen, at hun dukker op.

Martin Lidegaard har på forhånd gjort det klart, at han ikke længere ønsker at være leder af de Radikale. Dermed er der umiddelbart ingen andre, der bejler til lederposten.