I en schweizisk bjergby har en rapport fået mørket til at sænke sig: Toplederes tro på fremtiden styrtdykker

Blandt globale topchefer falder troen på vækst i verdensøkonomien drastisk, viser ny stor international undersøgelse. Det sker som følge af bl.a. Brexit, handelskrig og politisk uro flere steder. Særligt hos danske virksomhedsledere styrtdykker troen på væksten det kommende år. Erhvervsminister er fortsat optimistisk.

De internationale virkomhedslederes tro på verdensøkonomien har lidt et knæk, viser omfattende undersøgelse på førstedagen af det økonomiske topmøde i den schweiziske by, Davos. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT GILLIERON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Troen på væksten i international økonomi er faldet drastisk blandt topchefer i hele verden.

Andelen af de globale topledere, der forventer en forbedret vækst i verdensøkonomien de kommende 12 måneder, er faldet fra 57 pct. i 2018 til 42 pct. i år. Omvendt forudser knap tre ud af ti en egentlig tilbagegang i væksten målt på BNP, mens det sidste år kun gjaldt for en ud af 20.

Det fremgår af revisions- og konsulentgiganten PwCs årlige CEO Survey, der er blevet offentliggjort mandag aften i forbindelse med åbningen af World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby, Davos.

Med deltagelse af knap 1.400 topchefer fra hele verden – heriblandt 74 danske – måler rapporten på en stribe parametre de internationale toplederes syn på fremtiden.

Andelen, der forventer vækst i den globale økonomi, står i skærende kontrast til den tilsvarende måling fra sidste år, hvor en rekordhøj andel på 57 pct. altså gav udtryk for at tro på en forbedring i væksten.

»Vi har i det forgangne år oplevet en væsentlig optrapning af handelskrigen mellem USA og Kina, usikkerhed om udfaldet af Brexit, uro omkring regeringerne i lande som Sverige, Tyskland og Frankrig, ligesom der har været stor usikkerhed om stabiliteten i udviklingslande som f.eks. Argentina og Tyrkiet,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC, om baggrunden for tilbagegangen i troen på verdensøkonomien.

Zoomer man ind på de danske topchefer i undersøgelsen, er dykket endnu mere markant. Sammenlignet med sidste år, hvor hele 65 pct. forventede en forbedring i væksten i international økonomi, er andelen styrtdykket til blot hver tredje – 32 pct.

»De danske topledere er i høj grad påvirket af den geopolitiske uro, da den rammer nogle af Danmarks vigtigste eksportmarkeder. Vi ser samtidig, at væksten p.t. er gået i stå i Tyskland, hvor danske virksomheder traditionelt har en stor andel af deres eksport,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Næsten hver femte af de adspurgte danske virksomhedsledere forventer en decideret tilbagegang i væksten.

Overvismand: Vi er mere sårbare over for en usikker økonomi

Økonomisk overvismand og professor ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, angiver flere faktorer, der gør, at en lavere vækst det kommende år er den fremherskende holdning.

Udover usikkerhed forbundet med briternes Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina kommer mange vestlige lande fra en periode med stærk vækst, påpeger overvismanden.

»Vi har set en relativt lang periode med pæn økonomisk vækst og stigende beskæftigelse. Det betyder, at mange lande nærmer sig det naturlige leje for beskæftigelsen og for nogle endda over, hvor der er en svagt overophedet økonomi, og det er svært at få yderligere fremgang ved at trække ledige ressourcer ind på arbejdsmarkedet. Det gælder eksempelvis USA, Tyskland og for den sags skyld Danmark,« siger Michael Svarer.

Netop manglen på adgang til kvalificeret arbejdskraft er således de globale topchefers største bekymring ifølge PwC-rapporten.

Dertil kommer forventningen om stigende renter i USA i løbet af det kommende år.

At danske topchefer er i særklasse pessimistiske omkring udviklingen i væksten, skyldes ifølge Michael Svarer, at dansk økonomi er en lille og åben økonomi.

»Vi er meget afhængige af de internationale konjunkturer, fordi omkring 50 procent af vores produktion bliver afsat til andre lande. På den måde er vi mere sårbare over for en usikker økonomisk vækst,« siger han.

Mens de globale topledere ifølge undersøgelsen lader den svigtende tro på vækst i økonomien generelt smitte af på troen på vækst i deres egen virksomhed, udtrykker de medvirkende danske topchefer ukuelig tro på egne evner.

Blandt de globale ledere er andelen af dem, der »i høj grad« forventer vækst, faldet fra 42 pct. sidste år til 35 pct. i år.

Blandt de danske deltagere stiger andelen med tro på egen vækst for tredje år i træk til 49 pct. Sidste år var andelen på 40 pct.

»Det afspejler, at de danske virksomheder står godt rustet til at kunne gribe muligheder og gennemføre initiativer på trods af den geopolitiske uro. Dertil kommer, at dansk økonomi i disse år synes at være i bedre form end tidligere vurderet,« siger Mogens Nørgaard Mogensen fra PwC.

Erhvervsminister: Det går nok

Når de internationale virksomhedsledere bliver spurgt om deres forventede vej til vækst, peger flertallet først og fremmest på omkostningseffektiviseringer og organisk vækst.

Disse veje at gå står således over eksempelvis lanceringer af nye produkter, fusioner eller erobring af nye markeder.

Samtidig har topcheferne mistet troen på særligt USA og Kina som vækstmarkeder. Ja, faktisk er troen på stort set alle lande som et foretrukket vækstmarked faldet. Til gengæld er kategorierne »ved ikke« og »intet andet vækstmarked« vokset dramatisk.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) betegner en opbremsning som uundgåelig og ser fortsat optimistisk på den nærmeste fremtid.

»Højkonjunkturen kan ikke blive ved til evig tid, og i betragtning af Brexit og handelskonflikten mellem USA og resten af verden er det ikke overraskende, at optimismen er mindre nu end tidligere. Det tyder på lidt lavere vækst, og så længe der ikke lurer værre scenarier, går det nok også,« siger han.

Om de danske toplederes tro på egen vækst siger Rasmus Jarlov.

»Det vil jeg vælge at tilskrive, at danske virksomheder er vant til og gode til at tilpasse sig, også på de eksportmarkeder, hvor de afsætter en hel del af deres varer og tjenesteydelser.«

På åbningsdagen for Davos-topmødet lancerer også Deloitte en undersøgelse om 2.000 globale lederes syn på udfordringer og vækstmuligheder.

I Deloitte-undersøgelsen giver de adspurgte topchefer udtryk for at vægte ansvarlighed og bæredygtig vækst over bundlinjen.

Lige godt hver tredje – 34 pct. – af de adspurgte peger på, at en positiv effekt på samfundet er den vigtigste faktor, når virksomheden skal måle, hvordan den har klaret sig det forgangne år. Til sammenligning peger 17 pct. på finansielle resultater, 17 pct. på medarbejdertilfredshed og 18 pct. på kundetilfredshed.