Protesterne og vreden rammer verdenseliten i Davos

Når stats- og regeringschefer fra hele verden strømmer til topmødet i World Economic Forum i næste uge, vil det altoverskyggende tema lyde: Globalisering 4.0.

DAVOS-MEETING/
Finder man ikke en ny og mere bæredygtig form for globalisering, forudser grundlæggeren af World Economic Forum, professor Klaus Schwab (billedet), at konsekvenserne vil blive endnu større politisk uro. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS BALIBOUSE

Det kan lyde fjernt og ufolkeligt. Men tag ikke fejl. Når grundlæggeren af World Economic Forum, professor Klaus Schwab, sætter Globalisering 4.0. på dagsordenen, er pointen, at den globalisering, som i årevis er blevet hyldet for at skabe fremgang og velstand, har udløst folkelige protester i enorm skala.

I de senere år er millioner af vælgere i USA og Europa begyndt at sige nej til en globalisering, som i højt tempo flytter job rundt på kloden, spreder ny teknologi med lynets hastighed og efter kritikerenes mening har ført til åbne grænser og større indvandring. Dertil kommer, at der vokset en stor vrede over, at den velstand – som globaliseringen skaber – ikke bliver fordelt mere lige.

Resultatet kender vi: Vælgerne har i stort tal skubbet gamle partier væk og sluttet sig til nye politiske bevægelser og ledere. Tænk blot på valget af Donald Trump som præsident i USA, briternes afsked med EU, som udvikler sig stadigt mere kaotisk, og udraderingen af en lang række regeringsbærende partier i Europa.

Det er på den baggrund, at Klaus Schwab vil samle verdens ledere for at udvikle en mere inkluderende form for globalisering, hvor færre føler sig truet på job og løn, og hvor færre frygter, at deres børn vil få en ringere fremtid.

Finder man ikke en ny og mere bæredygtig form for globalisering, forudser Klaus Schwab, at konsekvenserne vil blive endnu større politisk uro. Samtidig vil det blive vanskeligere at løse mange af de store globale udfordringer, som kræver en udstrakt grad af internationalt samarbejde – hvad enten vi taler om at tackle klimaforandringerne eller finde fælles spilleregler for brugen af ny teknologi – herunder udviklingen af kunstig intelligens.

Uden samarbejde vil det også være svært at fastholde de internationale handelspolitiske aftaler, der skaber rammer for samhandlen, ligesom det vil være svært at finde holdbare løsninger på håndteringen af de millioner af flygtninge og migranter, der vil væk fra krige, konflikter, fattigdom og håbløse fremtidsudsigter.

Læser man den nye rapport fra World Economic Forum – Global Risks 2019 – er den et studie over en lang række presserende udfordringer, som verden kun kan løse i fællesskab. Klaus Schwab antyder, at det godt kan være, nationalstaterne skal have en anden og større rolle fremover, men uden internationalt samarbejde går det ikke. Han advarer også om, at hvis globaliseringen bliver forsøgt rullet tilbage, vil den økonomiske vækst og velstand blive mindre. Og det vil kun forstærke den sociale uro, som allerede trives.

Så selv om ordet – Globalisering 4.0 – lyder abstrakt og fjernt, er det særdeles virkelighedsnære udfordringer, som Klaus Schwab sætter i centrum af World Economic Forums kommende topmøde i Davos.

Udover det skarpe fokus på globalisering vil der blive lyttet nøje til signalerne fra den amerikanske og kinesiske delegation i Davos. Det vil være afgørende for den globale økonomi, om 2019 bliver et startskud til en forsoning mellem de to giganter – eller om der venter en yderligere intensivering af handelskrigen.

Europa vil også fylde, for det bliver stadigt mere tydeligt, at forårets valg til Europa-Parlamentet vil udvikle sig til en styrkeprøve om, hvordan EU skal udvikle sig i de kommende år.

Endelig vil der blive rettet skarpt projektørlys mod cyber-sikkerhed, hvilket også vil illustrere et stort skift. For få år siden fejrede alle de nye teknologiske muligheder, Facebook og Google var helte i en teknologisk revolution og Internet of Things åbnede for nye spændende muligheder. I dag er det blevet klart, at de sociale medier har fået ekstrem magt og har udnyttet deres brugeres data i uset skala. Det er også blevet tydeligt, at det digitaliserede samfund åbner døren for kriminelle organisationer og fjendtlige stater, der har haft for nemt ved at finde huller i de digitale systemer.

Kort sagt vil der ikke være mangel på vægtige temaer at forholde sig til i Davos.

Thomas Larsen er Berlingskes politiske kommentator.