Bekymrede topchefer før topmøde: Unfair globalisering kan gøre verden fattigere og farligere

Globalisering har skabt vækst og velstand, men for mange føler sig hægtet af udviklingen. Derfor er behov for at sende globaliseringen i en ny retning, lyder appellen fra toppen af dansk erhvervsliv før det globale topmøde i World Economic Forum i Davos.

Forud for det økonomiske topmøde i Davos efterlyser danske topchefer en ny version af globaliseringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fælles for dem er, at de lever af globaliseringen. Og at de lever godt.

Alligevel efterlyser topfolk fra landets største virksomheder et opgør med globaliseringen i sin nuværende form, idet mange mennesker i verden og i Danmark føler sig hægtet af udviklingen. Ændres dette ikke, vil resultatet blive mere politisk uro, flere populistiske partier og måske ligefrem antidemokratiske strømninger.

Sådan lyder analysen fra erhvervsfolkene i spidsen for A.P. Møller - Mærsk, Danfoss samt Novo Nordisk Fonden.

»Der er en stor gruppe mennesker, som føler sig pressede på deres lønninger og frygter for deres job. Hvis ikke man forstår det, tager det seriøst og gør noget ved det, vil man ødelægge grundlaget for global vækst,« siger Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand for A. P. Møller - Mærsk og for tyske Siemens.

Meldingen kommer på tærsklen til det årlige topmøde i World Economic Forum, som foregår i Davos i Schweiz gennem hele næste uge. Her skal stats- og regeringschefer fra hele verden sammen med ledere fra klodens største virksomheder debattere, hvordan man kan bane vej for en mere inkluderende globalisering – en Globalisering 4.0, som det formuleres.

Jim Hagemann Snabe understreger, at globalisering har skabt vækst og velstand gennem årtier, men også at der ikke har været tilstrækkeligt fokus på, at nogle har vundet langt mere andre. Derfor må man ændre kurs, siger han.

Flere af erhvervsfolkene peger på, at USA og Europa har været ramt af store protester og politiske opbrud, ligesom Storbritannien lige nu står midt i et kaotisk Brexit.

»Det system, vi skabte for at sikre fred, samarbejde og vækst, er muligvis ikke længere gearet til den verden, vi lever i. Måske skal det justeres? Alle må erkende, at uden samarbejde går det ikke,« siger Jim Hagemann Snabe:

»Man kan ikke løse klimakrisen lokalt, for røgen blæser over til naboen, og havene er forbundne. Man kan heller ikke håndtere den digitale transformation lokalt, for teknologi kender ikke til landegrænser.«

Mere regulering

Jim Hagemann Snabe erkender, at protesterne fra vælgerne er blevet opfanget for sent – og først efter at briterne meldte fra over for EU, og efter at amerikanerne valgte Donald Trump som USAs præsident, der er klar til bygge mure og udfordrer internationale organisationer.

Jim Hagemann Snabe, formand for A.P. Møller - Mærsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Den vej vil være forkert at gå, lyder advarslen fra flere af topfolkene i dansk erhvervsliv.

»Vi må ikke skrue ned for internationalt samarbejde. Det vil skade væksten, og vi vil ikke kunne løse de udfordringer, vi står over for,« siger Danfoss-topchef Kim Fausing.

Formanden for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, er enig i, at »globaliseringen skaber nogle kæmpe muligheder, men aktuelt også indeholder en række udfordringer«:

»Dét, vi ser, er, at dem, der ikke får så stor en andel af globaliseringen som andre, bliver opmærksomme på dette forhold og virker stærkt demotiverede. Det er reelt, så en form for reguleret globalisering, vil gøre os alle rigere, mener jeg.«

Lars Rebien Sørensen peger på øget regulering af den finansielle sektor og et større pres på de lande, der tilbyder skattely, som veje at gå.

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, ser også uønskede tendenser snige sig ind på Danmark.

»Afstanden mellem dem, der har ufatteligt meget, og dem, der ikke har så meget, bliver længere og længere. Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi kan fordele goderne på en anden måde, så vi får omfordelt den velstand, som globaliseringen også har været med til at skabe,« siger Lizette Risgaard. Hun peger på omfordeling gennem skat, investeringer i velfærd samt uddannelse som en vej frem.

»Ikke kun for dem i millionvillaer«

Finansminister Kristian Jensen (V) understreger, at han som udgangspunkt ser positivt på globaliseringen, selv om man i blandt andet USA, Storbritannien og Frankrig »har set nogle ret voldsomme reaktioner«.

»Vi har fået en levestandard, som vores forfædre ville misunde os. Dette gælder ikke kun dem i dyre millionvillaer, men også dem, der får en billigere indkøbskurv, når de er i Bilka,« siger Kristian Jensen.

Finansministeren betoner, at samtlige 98 danske kommuner har oplevet beskæftigelsesfremgang siden 2015, hvilket han ser som udtryk for, at de fleste danskere er kommet med vognen. Dertil kommer en trepartsaftale, der blandt andet mundede ud i investeringer i efteruddannelse.

»Vi investerede mere end to milliarder kroner i efteruddannelse og videreuddannelse af personer, der har forladt skolebænken og er gået ind på arbejdsmarkedet, eller som har svært ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Det betyder, at vi har fundet løsninger, der gør, at vi kan komme længere end i andre lande,« siger han.

På den baggrund handler det også om at holde fast i den gode historie, mener Kristian Jensen.

»Det skal både lykkes at sørge for, at globaliseringen kommer flere til gavn, men det er også et spørgsmål om at få forklaret, hvor den allerede i dag kommer folk til gavn,« siger han.