Her er regeringens rettesnor for genåbningen af Danmark: Skolen er lige om hjørnet, men der er lang vej til baren

På Facebook slår Mette Frederiksen nu fast, at det er tid til at tale genåbning. En af de store rettesnore i den proces er en rapport, hvor alle restriktioner er tillagt en betydning for smittespredningen, samfundsøkonomien, trivslen og danskernes følelse af frihed. Hvad, der åbner hvornår, er en politisk beslutning, men nogle dele af hverdagen har ifølge eksperter såvel som statsministeren lange udsigter.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommende uge bliver en uge i genåbningens tegn.

Mandag kommer eksperterne med deres anbefalinger til, hvad der kan åbnes, og hvad der bør forblive lukket. Allerede mandag aften skal regeringen ifølge Berlingskes oplysninger mødes for at lægge en plan for en mulig genåbning. Tirsdag skal regeringen og partilederne drøfte genåbningen. Onsdag melder regeringen så formodentlig ud, i hvilken grad landet skal være lukket ned, når de nuværende restriktioner udløber den 28. februar.

Beslutningerne om, hvad der skal åbnes eller holdes lukket er politiske, men til grund for det hele ligger en rapport lavet af Den Faglige Referencegruppe tilbage i januar.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et opslag på Facebook.

»Udgangspunktet er altså denne ret omfattende rapport, der anbefaler en overordnet rækkefølge inden for hver kategori,« skriver Mette Frederiksen.

I rapporten findes en prioriteret liste over, hvad der ud fra parametre som smitteudbredelse, samfundsøkonomi, trivsel og individuel frihed er klogest at åbne først og sidst.

Den liste forklarer, hvorfor det i denne uge er skoler og uddannelsesinstitutioner, små erhvervsdrivende og udendørs idrætsfaciliteter, der måske kan se frem til en snarlig åbning, mens der er rigtig lang udsigt til, at man atter kan tage ud og få en velskænket fadøl på en bar.

I sit opslag hinter statsministeren også med baggrund i rapporten om, hvilken rækkefølge samfundet skal åbnes i.

»Inden for hver kategori har eksperterne anbefalet en rækkefølge. F.eks. at afgangsklasser i grundskolen og på ungdomsuddannelser kommer tilbage før studerende på de videregående uddannelser. At butikker åbner igen, før hjemmearbejde erstattes af fysisk fremmøde på arbejdspladsen. At udendørs kulturinstitutioner åbner før indendørs. Og at der gives større muligheder for udendørs idrætsaktiviteter før de indendørs,« skriver Mette Frederiksen.

Skoler lige om hjørnet

Da skolerne for nylig kunne slå dørene op for deres elever fra 0. til 4. klasse, skyldtes det ifølge statsministeren, at det var det tiltag, som blev anslået til at have den mindste virkning på smitteudbredelse, mens det blev vurderet at åbningen for disse elever ville have særdeles stor positiv indvirkning på samfundsøkonomien samt trivslen og folkesundheden.

Nogenlunde samme forklaring ligger til grund for, at de genåbningsscenarier, der nu lander beregninger på, fokuserer på de smittemæssige konsekvenser af at åbne for ældre klasser i folkeskolerne, efterskoler, ungdoms- og voksenuddannelser, udvalgsvarebutikker samt udendørs kulturinstitutioner og idrætsfaciliteter.

Med undtagelse af ungdoms- og voksenuddannelser er det nemlig åbning af disse dele af samfundet, som vurderes at have en mindre virkning på smitteudbredelse, men en større virkning på områder som trivsel og individuel frihed, mens de såkaldte udvalgsvarebutikker vurderes at have en høj virkning på samfundsøkonomien.

GRAFIK

Det betyder en lempelse af restriktioner

14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed.

Ungdoms- og voksenuddannelserne er de to områder, der bliver regnet på i denne omgang, der vurderes at have den største negative effekt på smittespredningen. Men ifølge rapporten vurderes de at have en meget stor betydning for trivsel og folkesundhed, og ekspertgruppen bag beregningerne er blevet bedt om at undersøge konsekvenserne af en genåbning.

Også nogle idræts- og foreningsaktiviteter vurderes at have høj virkning på smitteudbredelsen, men til gengæld vurderes de også at ville have stor betydning for trivsel og folkesundhed samt for den individuelle frihed.

Hjemmearbejdet består

Når den genåbning, som forventes at blive gennemført i denne uge, og som efter alt at dømme blive forholdsvis beskeden, er klaret, kan vi ifølge rapporten fra januar se frem til en ny omgang lempelser af restriktioner.

Særligt er der udsigt til, at muligheden for at komme på restauranter og cafeer, i indkøbs- og storcentre, til flere idræts- og foreningsaktiviteter og for at møde fysisk op på arbejde kommer tilbage.

Alle disse områder vurderes at have en middelstor effekt på smittespredningen, mens virkningen på følelsen af individuel frihed ser ud til at være stor, særligt hvad angår muligheden for at komme ud og spise, ud og shoppe og ud og dyrke idræt igen.

Kære alle Jeg vil gerne dele mine og regeringens overvejelser med jer forud for, at vi snart kan tage de næste skridt i...

Publicado por Mette Frederiksen em Segunda-feira, 22 de fevereiro de 2021

Muligheden for at komme tilbage på arbejde har ligeledes en middelstor effekt på smitten, men til gengæld ser det ikke ud til, at det betyder ret meget for danskernes trivsel, individuelle frihed eller for samfundsøkonomien, og derfor vil det være forventeligt, at hjemmearbejdspladsen kommer til at bestå noget tid endnu.

Lang vej til baren

Allerværst for smittespredningen er forsamlinger på op til fem personer og arrangementer i private hjem. Disse to ting er imidlertid ikke underlagt restriktioner, formodentlig fordi de ifølge rapporten har stor betydning for særligt trivslen og folkesundheden.

Hvis politikerne vælger at bruge rapporten som rettesnor for genåbningen, kommer der til at gå lang tid, før danskerne atter kan fordrive deres fritid på barer og værtshuse. Virkningen på smittespredningen er »højest«, som der står i rapporten, og en åbning af beværtningerne betyder i øvrigt heller ikke meget for samfundsøkonomi, trivsel eller folkesundhed.

»Eksperterne har omvendt anbefalet, at det sidste, der lempes, er nattelivet. Blandt andet fordi, der er risiko for en meget høj smittespredning,« skriver Mette Frederiksen om rapporten i sit nylige Facebook-opslag.

Kun på betydningen for individuel frihed slår barer og værtshuse positivt ud, og således må vi forvente, at der er lang vej til fadøl og farverige drinks.

Mens de ældre elever i folkeskolen kan være tæt på at vende tilbage til klasseværelserne, ser det ifølge en rapport ud til, at restauranter, cafeer og særligt barer og værtshuse må vente en rum tid endnu med at slå dørene op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

En ny situation

Men rapporten er som beskrevet lavet i januar, og siden da er der kommet både flere (forskellige) vacciner samt en ny teststrategi til landet. Og det kan muligvis have betydning for, hvordan prioriteterne vil være, når samfundet atter skal åbnes.

I rapporten står der nemlig, at effekten af at ophæve de forskellige restriktioner afhænger af, hvordan epidemien konkret ser ud, når man åbner for forskellige dele af samfundet.

»Herunder hvilke omgivelser, geografiske områder, erhverv, aktiviteter, forhold og aldersgrupper mv., epidemien særligt spredes i på det pågældende tidspunkt. Derudover vil fremkomsten af nye og mere smitsomme virusvarianter spille en rolle,« står der i rapporten.

Særligt forbeholdet for betydningen af nye virusvarianter må siges at være relevant, nu hvor den britiske mutation er den mest dominerende virusvariant i Danmark.