Her er manden, der skal følge i Messerschmidts fodspor

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, får opgaven med at stå i spidsen for partiets valgkamp til Europa-Parlamentet. Partiets nuværende gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, må til gengæld nøjes med en plads som nummer to på listen.

Peter Kofod Poulsen bliver Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget 26. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti har som det sidste parti fundet sin spidskandidat til europaparlamentsvalget 26. maj.

Og det bliver ikke partiets nuværende gruppeformand i Bruxelles, Anders Vistisen. Valget er tværtimod faldet på partiets retsordfører i Folketinget, Peter Kofod Poulsen.

Han gav ellers så sent som i sensommeren sin utvetydige opbakning til Anders Vistisens ønske om at stå i spidsen for valgkampen og dermed tage handsken op efter rekordvalget i 2014. Dengang sikrede Dansk Folkeparti anført af Morten Messerschmidt sig mere end hver fjerde stemme og fire mandater i forsamlingen, der på skift huses i Bruxelles og Strasbourg.

Anders Vistisen må nøjes med en plads som nummer to på listen, mens Dansk Folkepartis miljøordfører i Folketinget, Pia Adelsteen, bliver nummer tre. Det er endnu ikke afklaret, hvilke andre kandidater der skal repræsentere Dansk Folkeparti til valget, men partiet regner med at opstille yderligere syv kandidater, som vil blive præsenteret i den kommende tid.

Morten Messerschmidt, der i 2016 blev afløst af Anders Vistisen som DFs gruppeformand i Europa-Parlamentet som følge af MELD og FELD-sagen, stiller i år op til Folketinget i Nordsjælland.

»Jeg er meget glad for, at jeg har fået den her store chance af partiet, og jeg er utroligt glad for, at Anders Vistisen og Pia Adelsteen har sagt ja til at være med. Det er jeg meget, meget taknemmelig over,« siger Peter Kofod Poulsen:

»Det tager jeg som et meget stort skulderklap af det arbejde, jeg har udført gennem de seneste tre et halvt år på Christiansborg.«

Kendt som »Mini-Tulle«

Peter Kofod Poulsen er 28 år, tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom og har siden sit valg til Folketinget i 2015 været udråbt til et af partiets unge håb. Da han som bare 25-årig blev udpeget til sit partis retsordfører – en post, gruppeformand Peter Skaarup havde bestridt i mange år inden da – blev den blonde, høje sønderjyde kendt som »Mini-Tulle« i brede kredse.

»Han har imponeret med sin idérigdom og entusiasme. Kofod får ting til at ske, fordi han både kan og vil,« sagde Dansk Folkepartis mangeårig pressechef, Søren Søndergaard, dengang til Berlingske.

På den europapolitiske scene er Peter Kofod Poulsen imidlertid et mere ubeskrevet blad. Som retsordfører har han dog været en udtalt tilhænger af den midlertidige grænsekontrol, og i 2014, før han blev valgt til Folketinget, vakte han opsigt med hjemmesiden meldenøsteuropæer.dk, hvor han opfordrede danskere til at dele deres historier med kriminelle østeuropæere – netop for at sætte fokus på behovet for grænsekontrol.

I en video, som Dansk Folkeparti har offentliggjort på Twitter, siger Peter Kofod Poulsen, at han stiller op til Europa-Parlamentet, fordi »der er behov for et parti, der kæmper nationalstaternes sag« og »vil gå hårdt til EU og sige, at EU ikke skal bestemme alt«. I samme video forklarer Anders Vistisen, at »den fortsatte kamp mod det grænseløse Europa« er grunden til, at han ønsker fem år mere.

Dansk Folkepartis valg af spidskandidat har været ventet med spænding – ikke mindst efter at Anders Vistisen tilbage i juli gik i medierne og offentligt erklærede, at han ville være spidskandidat for partiet til EU-valget. En fremfærd, der dengang blev omtalt som uhørt i Dansk Folkeparti-regi. Ikke desto mindre fik han kort efter opbakning fra vennen Peter Kofod Poulsen.

»Det skal godt nok være et ekstremt privilegeret parti, der har politisk råd til at sige nej til folk som Morten Messerschmidt og Anders Vistisen,« sagde Peter Kofod Poulsen dengang til Avisen Danmark og kaldte Anders Vistisen »en oplagt spidskandidat«:

»Det så vi, da vi andre sad ovre på Christiansborg og ikke anede vores levende råd, den dag sagen om MELD og FELD raslede ned om hovederne på os. Det var partikrise med orkanstyrke, men Anders Vistisen tog opgaven på sig og kom partiet til undsætning. Det skal han ikke straffes for, det skal han belønnes for.«

Men nu bliver det altså Peter Kofod Poulsen selv, der får rollen som partiets europæiske frontfigur.

Peter Kofod Poulsen, har du selv ønsket at være spidskandidat?

»Nu har vi jo lavet den her aftale – det er sådan, det er. Og jeg er utroligt glad for at være spidskanidat.«

Men er det noget, du selv har ønsket?

»Jeg er blevet tilbudt det her, og jeg er blevet spurgt, om jeg kunne have lyst til at stille op sammen med min bedste ven, og det har jeg svaret, at det ville jeg gerne. Jeg vil gerne tage den her tur sammen med Anders.«

Står til tilbagegang

Noget tyder på, at Peter Kofod Poulsen har en hård opgave foran sig.

I de få meningsmålinger, der hidtil har været foretaget om europaparlamentsvalget, står partiet således til tilbagegang og til at miste sin position som Danmarks største EU-parti. Dansk Folkeparti har også selv erkendt, at partiet som følge af balladen om MELD og FELD risikerer mandattab.

Dansk Folkeparti sidder i Europa-Parlamentets tredjestørste partigruppe, den EU-kritiske Europæiske Konservative og Reformister, sammen med bl.a. de britiske konservative, De Sande Finner og Sverigedemokraterne.

Som følge af Storbritanniens snarlige udtræden af EU stiller de britiske konservative ikke op til en ny valgperiode, og i sidste uge ytrede Dansk Folkepartis EU-ordfører i Folketinget, Kenneth Kristensen Berth, over for Altinget håb om, at parlamentets tre en EU- og indvandrerkritiske grupper efter næste valg slår sig sammen til én stor.