Her er brevet med den ulovlige ordre

De danske minkavlere vil modtage en bonus, hvis de er hurtige til at aflive deres besætninger. Men det var slet ikke lovligt at beordre, at minkavlerne med raske besætninger uden for Nordjylland skulle aflive deres besætninger. I dag beklager fødevareminister Mogens Jensen, at der ikke har været lovhjemmel til at kræve, at samtlige danske mink skulle aflives. Han understreger, at det skulle have været en »anbefaling«.

Danske minkavlere vil modtage en »tempobonus«, hvis de kunne aflive deres besætninger hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er havnet i et politisk stormvejr, efter at det står klart, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til, at regeringen kan beordre, at alle mink i Danmark skal aflives.

Regeringen kan ikke kræve, at raske mink bliver aflivet uden for de såkaldte sikkerhedszoner, der ligger i Nordjylland.

I Fødevarestyrelsens brev om aflivning til de danske minkavlere, står der, at alle danske mink skal aflives af hensyn til folkesundheden. Der lægges vægt på, at aflivningen skal foregå hurtigst muligt.

I brevet udtrykkes der også forståelse for, at situationen er »forfærdelig« for erhvervet, besætningsejere, medarbejdere, familier og følgeerhverv.

Ifølge brevet skal de nordjyske kommuner Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Læsø have aflivet alle mink inden 9. november kl. 23.59.

Uden for Nordjylland skal smittede minkfarme ifølge Fødevarestyrelsens brev have aflivet alle mink inden 16. november.

Raske minkfarme uden for Nordjylland skal også aflive alle mink inden 16. november. Det er de farme, som ligger uden for den såkaldte sikkerhedszone, og det er dem, som regeringen ikke har hjemmel i loven til at kræve aflivet.

Fælles for alle aflivningerne i hele landet er, at der følger en bonusordning for hurtig aflivning.

I de syv nordjyske kommuner modtager minkavlerne 30 kr. pr. mink, man har aflivet inden 9. november. I resten af landet modtager man en »tempobonus« på 20 kr., hvis man afliver minkene inden 16. november.

»Vi har begået en fejl«

Søndag oplyste fødevareminister Mogens Jensen, at »Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.«

Men tirsdag sagde Mogens Jensen, at det var en »fejl«, at det i brevet til minkavlerne ikke blev slået fast, at der var tale om en anbefaling.

»Jeg vil gerne sige klart, at vi har begået en fejl. Der er ikke lovhjemmel til at slå deres mink ned uden for de syv kilometer zoner, der er lavet.«

Mandag aften beklagede Mogens Jensen, at han og regeringen ikke har været klare nok om, hvad der har, og hvad der ikke har været lovhjemmel til.

»Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger udenfor sikkerhedszonerne.«

»Det har ikke været tilfældet i denne sag, og det vil jeg gerne beklage,« siger Mogens Jensen til Ritzau.

Tirsdag morgen har Fødevarestyrelsen sendt en ny e-mail til de danske minkavlere. Her gør Fødevarestyrelsen det nu klart, at der ikke er tale om en ordre – nu er det regeringens »ambition«, at alle mink i Danmark skal slås ned, og at regeringen er ved at sikre sig den nødvendige lovhjemmel.