Henrik Sass melder sig syg – bliver ikke minister i ny regering

Henrik Sass Larsen har meddelt Mette Frederiksen, at han ikke er til rådighed som minister i en kommende regering. Han genopstiller desuden ikke til Folketinget. »Alle har en grænse og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet,« forklarer Sass.

Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har meddelt partiformand Mette Frederiksen, at han ikke er til rådighed som minister i en kommende regering.

Det skriver Henrik Sass Larsen mandag formiddag i et opslag på Facebook.

Her oplyser han desuden, at han indtil videre sygemeldt og samtidig har besluttet sig for ikke at genopstille til Folketinget ved næste valg.

»Ved utallige lejligheder har jeg haft den fornøjelse at være med omkring det forhandlingsbord, hvor vi – og ofte i bredt politisk samarbejde – skaber resultater. Politik er faktisk for det meste et smukt håndværk,« skriver Sass Larsen og uddyber:

»Men der er også en anden side af politik, og det er at være en offentlig person. Det er her, hvor der bliver gået hårdt og brutalt til den enkelte politiker. Og for mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse og også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet.«

»Han har forsøgt at kæmpe sig tilbage«

Sass Larsens beslutning betyder, at Mette Frederiksen ikke får sin nærmeste samarbejdspartner i Socialdemokratiet med på ministerholdet, hvis hun bliver statsminister.

Henrik Sass Larsen var ellers tiltænkt den helt centrale plads som finansminister, og han har været med til at lægge den strategi, der har ført Frederiksen frem til rollen som kongelig undersøger og mulig statsminister.

I en pressemeddelelse skriver Mette Frederiksen, at Sass Larsen »desværre« har »betalt en meget høj pris personligt« for sit politiske arbejde. S-formanden mener, at gruppeformanden har truffet den rigtige beslutning:

»Jeg har haft en tæt dialog med Henrik Sass Larsen gennem hele forløbet. Som Henrik selv skriver, har de fleste kunnet se, at han ikke har det godt. Han har forsøgt at kæmpe sig tilbage, og det har jeg og mange andre støttet ham i, men det er desværre ikke lykkedes. Derfor er det også den rigtige beslutning, at Henrik nu sygemelder sig, og jeg håber, at det vil give den ro og den tid, der skal til, for at han kan blive rask. Jeg håber også, at alle nu vil respektere Henriks behov for fred og ro«.

»Henrik har været en af mine nærmeste sparringspartnere  i mange år. Han er oppe på den store klinge. Han tør tænke nyt, og han evner ikke mindst at se meget langt frem. Samtidig er han drevet af en enorm social indignation, især når det gælder børn og udsatte. Jeg vil ikke skjule, at Henrik for mig er en af sin generations vigtigste politikere, og få kan sin ideologi og vores fælles historie som han,« udtaler Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet oplyser, at hverken Sass eller Frederiksen har yderligere kommentarer for nu.

Ramt af depression

Henrik Sass Larsen deltog i de første møder fredag i forbindelse med Mette Frederiksens forsøg på at danne regering, men han var ikke til stede ved søndagens forhandlinger.

Han fortalte i februar 2019, at han i 2018 blev ramt af en depression. I et stort interview i dagbladet Politiken rettede han en hård kritik mod Ekstra Bladet, som han mente forfulgte ham på Christiansborg.

Sass Larsen har også i interviews fortalt om en hård opvækst på Københavns Vestegn, hvor hans stedfar slog ham, indtil Henrik Sass Larsen kom på børnehjem og senere blev bortadopteret.

Den nuværende gruppeformand i Socialdemokratiet har været politisk aktiv hele sit voksne liv og var blandt andet formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, før han blev medlem af Folketinget.

Ved valget Grundlovsdag fik han et skuffende personligt stemmetal og blev kun lige akkurat genvalgt, som den ottende ud af otte socialdemokrater i Sjællands Storkreds.

Han har nu meddelt sin opstillingskreds i Køge, at han ikke søger genopstilling ved næste valg til Folketinget.

»Det gør mig overordentlig trist«

Udmeldingen fra Sass har affødt en række politiske reaktioner.

På Facebook har statsminister Lars Løkke Rasmussen skrevet en kommentar til Sass Larsens opslag:

»Kære Henrik. Det gør mig overordentlig trist, at du endnu ikke er ovenpå. Ved, du har slidt og slæbt for at bringe dit parti i den position, I er i nu, hvor der forhandles regeringsdannelse. Kunne på det personlige plan i den grad unde dig at være med i netop det. Jeg ønsker dig alt det bedste. Håber virkelig, at alle respekterer dit ønske om fred.«

Twitter skriver de Radikales leder, Morten Østergaard:

»Skæbnen er hård ved Henrik Sass Larsen. Både sidst og denne gang havde jeg set frem til samarbejdet. Ikke fordi vi er enige. Slet ikke. Men fordi Henrik aldrig er løbet om hjørner med mig. Ligefrem. Til tider kynisk. Men altid mand af sit ord. God bedring makker.«

Kristian Jensen (V) skriver:

»Jeg er ked af, at Henrik stadig er syg. Uanset vores uenigheder er han en politiker, jeg altid har respekteret. God bedring, Henrik Sass Larsen.«

SF-formand Pia Olsen Dyhr skriver:

»Jeg har kendt Henrik Sass helt tilbage fra ungdomspolitik. Vi er ikke altid enige om alting, men jeg har stor respekt for Sass. Han står ved hans meninger, og den slags værdsætter jeg højt. Jeg håber, at han snart er frisk og ovenpå igen.«