»Forbløffet« Mette Frederiksen afviser SV-samarbejde: »Jeg har svært ved at tro på oprigtigheden i det, som Løkke siger«

Mette Frederiksen deler statsministerens frustrationer over ultimative krav i dansk politik, men uenighederne mellem S og V er for store til, at de to partier vil kunne danne regering efter valget. Det siger S-formanden på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Mette Frederiksen (S) afviser Lars Løkke Rasmussens tanker om et samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er »forbløffet« over statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tanker om et samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre, og hun afviser ideen.

Det siger hun på et pressemøde torsdag eftermiddag, efter Løkke i en ny samtalebog, der udkommer torsdag – og som er blevet til i al hemmelighed – for første gang taler om muligheden for, at Venstre og Socialdemokratiet indgår i en regering efter valget.

I bogen, »Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«, betegner Løkke selv sin udmelding som en »gamechanger« i valgkampen, altså en melding, der kan ændre valgets gang.

»Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her; men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag,« siger Løkke i bogen direkte adspurgt om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter valget.

»Det kan gå hurtigt i dansk politik, og jeg må erkende, at jeg er noget forbløffet over de udmeldinger fra Lars Løkke Rasmussen i dag, selvom jeg selvfølgelig altid er glad for, når der er et parti i Folketinget, der gerne vil samarbejde med Socialdemokratiet,« siger Mette Frederiksen og afviser blankt muligheden for et SV-samarbejde:

»Jeg kan ikke se det for mig med de uenigheder, der er.«

Konkret nævner Mette Frederiksen bl.a. uenighederne mellem Socialdemokratiet og Venstre, når det kommer til spørgsmålet om regeringens sundhedsreform og Socialdemokratiets forslag om en differentieret folkepensionsalder.

»Og med de uenigheder in mente, har jeg selvfølgelig også en lille smule svært ved at tro på oprigtigheden i det, Lars Løkke Rasmussen siger i dag,« tilføjer hun.

Går efter ren S-regering

Socialdemokratiet går med andre ord fortsat går til valg på at kunne danne en socialdemokratisk etpartiregering.

Til gengæld erklærer S-formanden, at hun deler »statsministerens frustration over mængden af ultimative krav, der er kommet i dansk politik«.

»Men jeg nægter samtidig at ophæve betydningen af, hvad politik egentlig er for en størrelse. Og vi skal dele os efter anskuelser – både der, hvor vi er enige, men jo også der, hvor vi er uenige. Og retning, det betyder noget. Og jeg meldte mig altså ikke ind i Socialdemokratiet for 25 år siden for i dag at opgive min drøm om et mere retfærdigt Danmark. Politik handler jo i bund og grund om, hvad man bruger serveretten til,« siger hun og tilføjer, at »jeg har svært ved at tro på oprigtigheden i det, som Løkke siger«.

Mette Frederiksen går samtidig i rette med, at hun mener, at Lars Løkke Rasmussen puljer partier som Nye Borgerlige og Stram Kurs sammen med venstrefløjspartier som Enhedslisten, Alternativet og SF.

»Det mener jeg ganske enkelt ikke er rimeligt. Det er partier, som jeg oplever, ønsker en ny retning for Danmark. Og som med rette har forventninger til en ny politik. Er de kommet med krav? Ja, det må man sige. Men vi kommer ikke til at løbe fra det brede, politiske flertal, der er i dag for udlændingepolitikken,« siger hun.