Løkke smider bombe midt i valgkampen: Åbner for regering med Venstre og Socialdemokratiet

I en ny bog, der er blevet til i al hemmelighed, åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen for første gang for en regering hen over midten mellem Venstre og Socialdemokratiet. Kommentator betegner Løkkes udmelding som »en voldsom og usædvanligt farlig satsning«.

Foto: Liselotte Sabroe

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer nu med den utvivlsomt mest opsigtsvækkende udmelding i forbindelse med den igangværende valgkamp.

I en ny samtalebog, der udkommer torsdag – og som er blevet til i al hemmelighed – taler Løkke for første gang om muligheden for, at Venstre og Socialdemokratiet indgår i en regering efter valget.

I bogen, »Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«, betegner Løkke selv sin udmelding som en »gamechanger« i valgkampen, altså en melding, der kan ændre valgets gang.

»Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her; men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag,« siger Løkke i bogen direkte adspurgt om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter valget.

Det lyder nu ikke helt ligetil at danne en SV-regering? spørger bogens forfatter, Kirsten Jacobsen.

»Nej, men jeg kan godt forstå, at mange mennesker siger: »Vi er et lille land i en stor verden. Kunne de store, erfarne midterpartier dog ikke prøve at løfte opgaven i fællesskab?«. Personligt tror jeg, at det kommer til at ske en dag; men der skal nok være en udløsende mekanisme for at sætte processen i gang.«

Lars Løkke Rasmussens nye bog er blevet til i al hemmelighed. I bogen åbner han blandt andet for første gang for en regering hen over midten mellem Venstre og Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere

Og er det så det, du er i denne bog? spørger forfatteren.

»Ja, nej … Normalt ville man mene, at den udløsende mekanisme skal være en politisk krise. At stemmerne falder på en måde, hvor politikken bliver for fastlåst, hvis man ikke gør det. Eller en substantiel ting som for eksempel finanskrisen,« siger Løkke.

Kirsten Jacobsen opsummerer nogle af Løkkes tanker om en SV-regering i et spørgsmål til statsministeren således:

At du overvejer, om de store midterpartier, Socialdemokratiet og Venstre, i fællesskab kunne løse de aktuelle problemer, Danmark står over for. Nemlig at ruste demokratiet, ytringsfriheden og vores åbne velfærdsstat med både ydre og indrer farer og samtidig løse begge partiers problem med at holde yderfløjene i både rød og blå blok i skak.

»Ja,« svarer Løkke.

»Voldsom og usædvanlig farlig satsning«

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er det en opsigtsvækkende udmelding, statsministeren nu kommer med:

»Lars Løkke Rasmussen er ude i en voldsom og usædvanligt farlig satsning. Nogle vil se ham som statsmanden, der vil sikre et bredt samarbejde, der kan give stabilitet midt i en opbrudstid. Andre vil se ham som en desperat partileder. Risikoen er enorm. Med sin melding sender han i praksis sine regeringspartnere ud i kulden, og han risikerer at legitimere S-formand Mette Frederiksen. Indtil nu har Løkke og V-toppen været rasende på DF, fordi Kristian Thulesen Dahl har samarbejdet tæt med S. Nu åbner Løkke for, at Venstre kan gå i regering med S. Det er – sagt mildt – en kovending,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Det vækker minder om valget i 2011. Her sagde den daværende konservative leder, Lars Barfoed, at der var to forskellige veje i dansk politik. Lige indtil han på forsiden af Berlingske rakte hånden ud til den radikale leder, Margrethe Vestager, og endte med at lave en motorvej for borgerlige vælgere, der i stort tal søgte til de Radikale.«

Løkke: Danmark står i en »helt anden situation«

Danmark har én gang før haft en SV-regering. I august 1978 dannede Socialdemokratiet og Venstre en regering med Anker Jørgensen (S) som statsminister og V-formand Henning Christophersen som udenrigsminister. Den holdt kun lidt mere end et år og blev senere kaldt »den nødvendige fiasko«.

Konfronteret med det svarer Løkke:

»Danmark står i en helt anden situation nu end dengang.«

I bogen kalder Løkke det »lidt barokt«, at det, »der italesættes som den største konflikt i dansk politik, skulle være mellem Socialdemokratiet og Venstre«.

»I hvert fald i forhold til, hvor Danmark er henne lige nu og her.«

Det kræver den modenhed, du talte om?

»Ja, for det er et clash og et opgør med vanetænkningen. Der er bare rigtig mange mennesker, der ønsker et bredt samarbejdende, velfungerende folkestyre. Ønsker, at vi bygger bro og laver konfliktløsninger. Ønsker, at vi får tingene til at fungere, så alle kan leve et ordentligt liv, så børnene bliver undervist i skolen og passet i børnehaven, og ældre får pasning og omsorg. Det har ikke basis i en højre- eller venstretankegang. Det er bare danskerne, der vil have en ordentlig service for deres skattekroner. Og ønsker, at vi kan ranke ryggen, når vi er ude i verden, og være stolte af, hvor vi kommer fra,« siger Løkke og uddyber:

»Samtidig skal alle vide, at det kommer med en pris, hvis vi stemmer meget enøjet, for det risikerer at låse spillet på en uhensigtsmæssig måde. Hvis der er et flertal for Mette Frederiksen, vil hun være låst af dem, der vil noget meget mere radikalt, og de kan trække i faldlemmen. Hvis der skulle vise sig et flertal for mig, vil jeg opleve præcis det samme.«

Bog blev til i hemmelighed

Nyheden om bogen blev først kendt i offentligheden onsdag, da Politikens Forlag i en pressemeddelelse kunne afsløre, at statsministeren i al hemmelighed har arbejdet på samtalebogen med journalist og forfatter Kirsten Jacobsen.

Kirsten Jacobsen har tidligere skrevet bogen »Løkkeland«, som også foregik i samarbejde med statsministeren, der dengang var indenrigs- og sundhedsminister. Efterfølgende har Kirsten Jacobsen og Lars Løkke Rasmussen ifølge pressemeddelelsen talt om at lave en ny bog.

Ifølge forlaget blev bogen til på ganske kort tid:

»Lars Løkke Rasmussen ryddede 22 timer i sin kalender i perioden fra 25. marts til 14. april 2019 og stillede sig til rådighed for en række usædvanligt frie og åbenhjertige samtaler, som fandt sted på Marienborg og på bagsædet af ministerbilen,« står der i pressemeddelelsen.

Statsministeren har ifølge Politikens Forlag, der som nævnt udgiver bogen, ikke haft redigeringsret over manuskriptet, men har læst det før trykstart.

»Det kan jeg da ikke svare på«

I bogen siger Løkke, at hans tanker om en SV-regering ikke bare skal være noget, der er »en lille parentes« i en bog.

»Derfor er jeg også nødt til at få skrevet mig selv ud af ligningen, så jeg ikke bliver beklikket på mine motiver, hvis jeg prøver at operationalisere denne tanke. Den er nødt til at blive formidlet med et overskud og med de nuancer, der er i den. Så nu gør jeg det, uden at det er noget, jeg matematisk er tvunget ud i. Jeg gør det, fordi jeg tror, det er godt for Danmark.«

Hvad? Skriver du dig selv ud af ligningen?

»Forhåbentlig ikke, for jeg synes, jeg har meget at tilbyde; men min person skal ikke stå i vejen for den bedste løsning for Danmark. Det er svært at tale om, for det handler jo også om, hvilken tale jeg skal holde på valgaftenen, og den er svær at skrive på så lang afstand.«

I bogen vil statsministeren ikke fortælle, hvorvidt han har drøftet muligheden for en SV-regering med Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

»Det er meget svært at sige noget om uden at være indiskret, er det ikke?« siger Løkke og uddyber:

»Det kan jeg da ikke svare på.«

LÆS MERE