Familien til dreng på stærkt omdiskuteret billede klager over Mette Frederiksen til Datatilsynet: »Klar overtrædelse fra hendes side«

Langfingeren på en 15-årig skoleelev på et billede med statsministeren blev for nylig omdrejningspunktet for voldsom debat. Billedet er for længst slettet fra statsministerens sociale medier, men elevens familie indgiver nu en klage til Datatilsynet, fordi de mener, at Mette Frederiksen (S) brugte billedet til at føre »politisk kampagne« uden samtykke. Socialdemokratiet har ingen kommentarer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) poserer til et gruppefoto med 9a på Bavneskolen i Dalby. Bag Mette Frederiksen sidder Nick Jensen, hvis finger på et andet billede af samme situation efterfølgende skulle få stor opmærksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et tilsyneladende almindeligt skolebesøg i Dalby i Midtsjælland skulle senere udvikle sig til en bizar sag for statsminister Mette Frederiksen (S) og en elev fra 9a på Bavneskolen.

Efter besøget delte Mette Frederiksen på de sociale medier et fællesbillede med klassen, der mildt sagt vakte stor opsigt. 15-årige Nick Larsen sad nemlig på forreste række bag den mundbindsiførte statsminister og viste kameraet en udstrakt langemand, som endte med at blive hele sagens omdrejningspunkt.

Billedet gik viralt, og på sociale medier væltede det ind med ros af Nick Larsen, blandt andre fra protestgruppen Men In Black, som senere besøgte ham på skolen. Andre kaldte ham »uopdragen« og »møgunge«, mens familien til Nick Larsen også har berettet om hadske beskeder og direkte trusler mod skoleeleven.

Fem dage efter billedets offentliggørelse kontaktede Nick Larsens far, Tim Larsen, Statsministeriet og opfordrede til at fjerne billedet. 20 minutter senere var det væk.

Men sagen slutter ikke her.

Nick Larsens familie mener nemlig ikke, at Statsministeriet havde indhentet tilstrækkeligt samtykke fra forældrene til, at billedet måtte bruges til »politisk agitation« på Mette Frederiksens sociale medieprofiler.

Derfor indgiver Tim Larsen på vegne af sin søn nu en klage over statsministeren til Datatilsynet.

»Mette Frederiksen har gjort noget, hun ikke havde lov til. Vi har ikke givet samtykke til, at hun måtte slå billedet op på sin profil. Det var vi aldrig gået med til, hvis vi var blevet spurgt. Mette Frederiksen har selv været med til at lave gdpr-loven, så nu vil vi se, om den faktisk virker,« siger Tim Larsen.

»Politisk kampagne«

I klagen fremhæves, at Nick Larsens forældre gav mundtligt samtykke til, at der måtte tages billeder og video i forbindelse med Mette Frederiksens besøg på Bavneskolen. De mener dog, at det samtykke kun gjaldt mediers brug og altså ikke til at føre »politisk kampagne«.

Som argumentation for, at billedet kan betegnes som »politisk agitationsvirksomhed« lægges der i klagen vægt på, at Mette Frederiksens Facebook-side, som føres som formand for Socialdemokratiet og ikke statsminister, har brugt 600.000 kroner på annoncering, at siden er registreret som »politiker«, og at den har 12 forskellige administratorer.

Det fremhæves også, at billedet blev delt med knap 300.000 følgere, og at sidens administratorer ikke modererede kommentarsporet eller slettede opslaget, selvom der ifølge klagen blev skrevet »hadefulde og nedladende kommentarer« om den 15-årige.

»Jeg bad Statsministeriet om at få billedet fjernet, og det gjorde de ret hurtigt. Det må jo betyde, at de vidste, at der var noget galt. For der var rigtig mange grimme og hadske kommentarer om min søn og mig som far under billedet. Man kan undre sig over, at de ikke blev fjernet tidligere,« siger Tim Larsen.

I havde givet mundtligt samtykke til, at der måtte blive taget billeder under besøget. Kunne I ikke have regnet ud, at det kunne blive brugt på Mette Frederiksens sociale medier?

»Nej, for vi er kun blevet spurgt om, hvorvidt Nick måtte være med, hvis der blev filmet eller taget billeder til medierne. Vi har ikke sagt ja til, at Mette Frederiksen måtte tage billeder og bruge det politisk. Det har de bare gjort alligevel.«

En del af jeres motivation for at indgive klagen er, at opmærksomheden på baggrund af billedet gjorde, at du og din søn har modtaget hadske beskeder og trusler. Bliver det hele ikke bare værre af, at I nu bringer sagen op igen?

»Nej, det tror jeg faktisk ikke. Vi er nødt til at teste lovgivningen, og det kan måske gøre flere opmærksomme på, at der er blevet begået en klar overtrædelse fra Mette Frederiksens side, ikke fra vores. Så kan det godt være, at der også kommer mere dårlig opmærksomhed, men det er vigtigt for os, at sagen bliver afsluttet ordentligt.«

Ingen kommentar

Af et svar fra Bavneskolen til Tim Larsen, som Berlingske har læst, fremgår det, at skoleleder Kim Laursen angiveligt spurgte eleverne i 9a, om de havde lyst til at få taget et gruppebillede med Mette Frederiksen. Her skulle alle elever have bekræftet.

Tim Larsen er dog af den opfattelse, at Nick Larsen ikke svarede på spørgsmålet, og at stilhed ikke er lig med samtykke.

Berlingske har henvendt sig til Socialdemokratiets pressetjeneste, der fortæller, at hverken Mette Frederiksen eller partiet har nogen kommentarer til familiens klage til Datatilsynet.

De henviser i stedet til et tidligere svar fra Statsministeriet, hvor det oplyses, at skolen har stået for at indhente mundtligt samtykke fra forældre til, at der kunne tages billeder og video i forbindelse med statsministerens besøg.