Få det fulde overblik: Her er detaljerne i Socialdemokratiets plan for en ret til tidligere pension

Efter mere end halvandet års ventetid har Socialdemokratiet nu fremlagt sin plan for en ret til tidligere pension. Små 40.000 forventes at opnå retten til at gå tidligere på pension med planen. Her kan du få et overblik over de mest væsentlige detaljer.

 
På et pressemøde på Danish Crown i Horsens præsenterede Mette Frederiksen et udspil om en ny ret til tidlig pension. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På slagteriet Danish Crown i Horsens har statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag eftermiddag – efter mere end halvandet års ventetid – præsenteret detaljerne i Socialdemokratiets pensionsudspil, der har fået titlen »Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle«.

Herunder kan du læse de væsentligste detaljer i den længe ventede pensionsplan, der var Socialdemokratiets helt store løfte under valgkampen.

»Nu er det Arnes tur« stod der på Socialdemokratiets valgplakater, hvor bryggeriarbejderen Arne Juhl fra bryggeriet Fuglsang i Sønderjylland prægede forsiden. Fold sammen
Læs mere

Man skal have arbejdet i mindst 42 år

Regeringen vil indføre en ret til tidlig pension et, to eller tre år før folkepensionsalderen.

Antallet af år, man kan gå tidligere på pension, afhænger af, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet. Ancienniteten opgøres, når man er fyldt 61 år.

Der vil være tale om en såkaldt trappemodel:

Efter 42 år på arbejdsmarkedet vil man få ret til at gå på pension et år tidligere end normalt, mens man efter 43 år kan forlade arbejdsmarkedet to år tidligere. Efter 44 år vil der være mulighed for tre års ekstra otium.

Man skal altså have været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år for at få adgang til den tidligere pension.

38.000 vil få ret til tidlig pension i 2022 – færre vil benytte sig af den

Omkring 38.000 helårspersoner forventes at opnå ret til at gå tidligere på pension i 2022. Tallet dækker over personer i alle årgange, der har mulighed for at gå et, to eller tre år tidligere på pension fra 2022.

Regeringen anslår, at ikke alle, der opnår retten til tidlig pension, vil vælge at benytte sig af den. I sagens natur vides det ikke på forhånd, hvor mange der vil benytte sig af ordningen, og derfor er alle skøn meget usikre.

Det skønnes således med »betydelig usikkerhed«, at omkring 22.000 helårspersoner vil benytte retten i 2022.

Heraf vil 6.000 komme fra beskæftigelse, 1.000 fra dagpenge, sygedagpenge eller fleksjob og 14.000 fra efterløn.

I 2025 vil 49.000 helårspersoner have ret til ordningen, og af dem skønnes 25.000 at benytte sig af den. Heraf vil 10.000 komme fra beskæftigelse. Også disse tal er behæftet med stor usikkerhed.

Deltid sidestilles med fuldtid

I optjeningen sidestilles perioder med deltidsarbejde med perioder med fuldtidsarbejde.

Perioder på barsel og på visse overførsler – arbejdsløshedsdagpenge, syge- og barselsdagpenge og ledighedsydelse – tæller også med. Det samme gør perioder som selvstændig, så længe man har haft overskud.

13.550 kroner om måneden

Ydelsesniveauet vil være på 13.550 kroner om måneden.

Størrelsen på din private pensionsopsparing bliver afgørende

Hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner, vil ydelsen være mindre.

Den tidlige pension nedsættes med fire procent af pensionsformuen over bundfradraget på to millioner kroner.

Faglærte, som opnår ret til tidlig pension, vil typisk have en pensionsformue på under to millioner kroner, fremgår det af udspillet. Bankansatte, der typisk starter tidligt på arbejdsmarkedet som elever, har ofte en højere pensionsformue.

Der bliver tale om en ret

Regeringen fastslår, at »det er vigtigt for os«, at der er tale om en egentlig rettighed. Man skal derfor ikke visiteres for at få ret til den tidligere pension.

Hvis man lever op til kriterierne, kan man »trygt« regne med at få retten, understreges det i udspillet.

Flest faglærte vil få ret til tidlig pension

Regeringen vurderer, at flest faglærte – godt 18.000 – vil få ret til tidlig pension i 2022. Herefter er den største gruppe ufaglærte – knap 15.000.

De mindste grupper er personer med korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.

Finansiering

Regeringen vil i årene 2021 og 2022 finansiere udgifterne til tidlig pension ved at trække på det såkaldte økonomiske råderum.

Ordningen bliver fra 2023 dels finansieret gennem skatteforhøjelser målrettet høje indkomster og formuer, dels et »samfundsbidrag« fra den finansielle sektor, fremgår det af udspillet.

Finansieringen indfases frem mod 2025.

Tilbagerulning af skattesænkninger fra Forårspakke 2.0 for personer med høje indkomster og formuer og målrettede skattestigninger for ejendomsinvestorer med videre skal bidrage med godt halvanden milliard kroner i finansiering.

Regeringen foreslår for det første at fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække de allerhøjeste lønninger i skat, i form af et loft over fradrag på ti millioner kroner.

For det andet vil regeringen tilbagerulle skattelettelser på høje aktie- og kapitalindkomster.

For det tredje skal selskaber, der investerer i ejendomme, beskattes årligt af deres gevinster.

Den finansielle sektor skal derudover bidrage med halvanden milliard kroner i finansiering. Det skal blandt andet ses »i lyset af, at den finansielle sektor fik store hjælpepakker betalt af de danske skatteydere under finanskrisen«, skriver Socialdemokratiet i sit udspil.

Finansieringsbidraget fra den finansielle sektor udmøntes som en ny særlig selskabsskat af overskuddet i den finansielle sektor.