En mand med bornholmsk dialekt var skyld i et Folketingsvalg, der »aldrig er blevet overgået i dramatik«

Mens valgkampen brager afsted, ser Berlingske tilbage på én mands bemærkelsesværdige evne til at anskaffe sig vælgere og hans utvivlsomme betydning for dansk politik.

Mogens Glistrup, dansk jurist, tidligere folketingsmedlem og stifter af Fremskridtspartiet. Fredag den 17. februar 1978 presser Glistrup sig vej til byrettens 25 afdeling mellem hundrede af mennesker for at høre sin dom. Han havde taget en pose bolcher med og på posen noterer han flittigt, hvad dommeren læser op. Dommen lød på frifindelse for bedrageri og skattesvig af særlig grov karakter. Han blev kun dømt for almindelig skattesvig, hvilket vil sige en bøde på 5, 5 millioner kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

Det hele startede med en mand med bornholmsk dialekt.

En mand, der ifølge politisk redaktør ved Weekendavisen, Arne Hardis, var en af de centrale skikkelser bag det mest dramatiske Folketingsvalg, Danmark har set:

Mogens Glistrup.

Med sine radikale holdninger og talegaver brusede han frem på tv-skærmene og ind i dansk politik. Den nu afdøde politiker blev en helt central skikkelse under folketingsvalget i 1973.

Og resultatet blæste alle bagover. De to politiske blokke mistede hver 30 mandater, og 44 procent af danskerne stemte anderledes, end de ellers havde gjort. Næsten hver anden dansker stemte på et andet parti end ved det foregående valg.

Siden er valget blevet kendt som »Jordskredsvalget«. En sejr sjældent set.

»Det er et valg, der aldrig er blevet overgået i dramatik,« siger Arne Hardis i Berlingskes podcast-serie »90 Mandater«.

Det skete efter 1960erne, et årti som var præget af, at politikere, videnskabsmænd, organisationsfolk og økonomer ville sørge for, at danskerne fik et godt liv i et godt samfund, fortæller Arne Hardis:

»Skatteprocenten steg, de offentlige udgifter steg, og de offentlige ansattes ansættelse steg og steg og steg, så kom denne mand, Mogens Glistrup, og siger: »Det duer slet ikke. Det skal væk alt sammen«. Og han personificerede det selv med sin 0-skatteprocent og provokerende sammenligning af folk, som ikke ville betale skat, med modstandsbevægelsens skikkelser,« siger Arne Hardis.

Mogens Glistrup ville klippe navlestrengen til velfærdstaten over, og folk begyndte at lytte til ham. Op gennem 1960erne løsrev danskerne sig fra deres vanlige stemmemønstre: Det var ikke længere givet, at arbejdere stemte på Socialdemokratiet eller bønder på Venstre. Her »bragede« Mogens Glistrup igennem i medierne:

»Der var den generale løsrivelse af vælgeren, kombineret med nye massemedier, lidt som vi ser det i dag, hvor vi har sociale medier, som giver alle mulige røster mulighed for at tale på tværs og imod politikernes ønsker,« siger Arne Hardis:

»Glistrup formulerer, radikaliserer og oratorisk opildner en dagsorden, der allerede har hobet sig op.«

Mogens Glistrups parti, Fremskridtspartiet, som blev dannet i 1972, og som siden er blevet til Dansk Folkeparti, vandt 15,9 procent af stemmerne og 28 mandater. Også Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti kom i Folketinget efter Jordsskredsvalget.

Det var et utroligt resultat, der ville svare til, at både Nye Borgerlige, Stram Kurs og Kristendemokraterne kommer i Folketinget efter det kommende valg.

Mogens Glistrup døde tilbage i 2008, men flere peger nu på, at dansk politik har fået en ny Glistrup. Den efterhånden velkendte Rasmus Paludan fra Stram Kurs:

Ligesom Glistrup er Paludan jurist. Deres fysiske fremtoning har tydelige fællestræk, og så provokerer de for provokationens skyld.

Dog står Stram Kurs i meningsmålinger til at få 2,0 procent af stemmerne, kun en brøkdel af, hvad Fremskridtspartiet fik i 1973, og dermed stopper sammenlignen af de to mænd her.

Men selv om Mogens Glitrup i første omgang fik stor støtte, kunne han ikke opretholde sit momentum. Han var for meget, påpeger Arne Hardis:

»Det var så voldsom en måde, han ville gøre op med staten på, at han ikke kunne få nogen allierede. Der var en kraftig statskritik i SF mod skrankepaver og den slags, men så holdt man fuldstændigt bøtte. For man ville ikke slås i hartkorn med Glistup.«

Hør meget mere om det usædvanlige valg og Mogens Glistrup i Berlingskes podcast »90 Mandater«, en politisk podcast, der giver nyheder, analyser og historiske tilbageblik under valgkampen. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.