En gang tidligere har Danmark haft en SV-regering. Og den var en kæmpefiasko

Kun en enkelt gang tidligere er Socialdemokratiet og Venstre gået i regering sammen. Regeringen holdt ikke længere end 14 måneder og blev efterfølgende kaldt for en »kæmpefiasko«. Nu er der risiko for, at historien vil gentage sig, lyder det fra en ekspert.

Danmark har en gang tidligere haft en SV-regering, nemlig for 41 år siden i 1978, da den daværende socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen slog pjalterne sammen med Venstres formand, Henning Christophersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Thempler

Lars Løkke Rasmussen (V) åbner i en ny bog for muligheden for at danne en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet.

Udmeldingen er historisk, fordi Danmark kun en enkelt gang tidligere har haft en ren SV-regering.

Dengang, for 41 år siden i 1978, slog den daværende socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen pjalterne sammen med Venstres formand, Henning Christophersen, og dannede regering. Det var på daværende tidspunkt lige så bemærkelsesværdigt, som det i dag er, at Lars Løkke Rasmussen åbner for en lignende situation efter valgaftenen 5. juni.

Thorsten Borring Olesen er professor ved Aarhus Universitet, og han er forfatter til en bog, der blandt andet omhandler den tidligere SV-regering.

Han forklarer, at de to store partier valgte at gå i regering sammen i 1978, fordi der herskede to krisetilstande, som partierne ville gøre op med: Dels var den danske økonomi på krisekurs efter oliekrisen i 1973, dels var der sket en vældig stor forandring i det politiske landskab.

Forandring i politisk landskab

I mange årtier bestod det politiske landskab af de fem traditionelle partier, men efter jordskredsvalget i 1973 var der kommet yderligere fem partier til på fløjene. Blandt andet Fremskridtspartiet med Mogens Glistrup i spidsen – et parti, der havde så stærke holdninger, at hverken Venstre eller Socialdemokratiet ønskede at arbejde sammen med det.

Venstre og Socialdemokratiet dannede regering i 1978 for at arbejde ind over midten og få den danske økonomi på rette køl, og fordi der ikke var andre muligheder, når ingen af partierne havde lyst til at arbejde sammen med fløjpartierne.

Thorsten Borring Olesen, professor

»Hvis Venstre og Socialdemokratiet går i regering sammen nu, vil det muligvis skabe en stabil base i dansk politik.«


En lignende situation er vi vidner til i dag, forklarer Thorsten Borring Olesen.

»Vi har ikke en økonomisk krise som dengang, men man kan sige, at indvandringspolitikken i dag er en substitut for krisen dengang. Det er jo et element, som en række af de nye partier på højrefløjen har stærke holdninger til. Og ligesom Fremskridtspartiet dengang blev opfattet som upålideligt, har Venstre og Socialdemokratiet det på samme måde med Nye Borgerlige og Stram Kurs i dag,« siger han.

Efter regeringsdannelsen i 1978 måtte de to partier efter 14 måneder gå hver til sit. Det skyldtes, at partierne var for uenige, når alt kom til alt. De havde hver især specifikke krav, der skulle tages stilling til, og regeringsgrundlaget bestod af en række løse punkter, som kunne tolkes på vidt forskellige måder.

Regeringen lykkedes på grund af uenighederne ikke med at ændre på den økonomiske krise, som var en af hovedgrundene til, at de forsøgte sig med en regering ind over midten.

»Det blev kaldt en kæmpefiasko. Men det var en nødvendig fiasko. Man afprøvede en regeringsdannelse ind over midten med de to partier, men man fandt ud af, at det ikke kunne lade sig gøre. Så vidste man det til senere tider,« siger Thorsten Borring Olesen.

Kan fjerne populismen i dansk politik

»Til gengæld blev de to partier ikke straffet for det ved det efterfølgende valg. Og for første gang gik Fremskridtspartiet for alvor tilbage. Dermed var truslen mod det parlamentariske system faktisk blevet mindre efter deres regeringstid, som partierne også havde ønsket,« fortæller Thorsten Borring Olesen.

Han mener, at noget lignende vil kunne ske i dag.

»Hvis Venstre og Socialdemokratiet går i regering sammen nu, vil det muligvis skabe en stabil base i dansk politik. Det kan være med til at tage luften ud af de mest radikale politiske partier i Danmark – især dem på højrefløjen,« siger han.

Thorsten Borring Olesen tror dog ikke på, at en sådan regering vil holde særlig meget længere end den daværende SV-regering.

»Jeg tror ikke på, at det er en langtidsholdbar løsning. Det ligger så klart i det politiske system, at de to partier er nødt til at gå mod hinanden for at varetage deres partiinteresser. Til gengæld kan det tage luften ud af den værste populisme i dansk politik, og i den forstand kan det give mening, at de går sammen for en stund,« siger han.

Løkke: Vi står i en anden situation i dag

I den nye bog med titlen »Befrielsens øjeblik« bliver Lars Løkke Rasmussen spurgt ind til SV-regeringen fra 1978, og hvordan han forestiller sig, at det ikke skal ende i en lignende fiasko.

Til det svarer han:

»Danmark står i en helt anden situation nu end dengang.«

»Der er bare rigtig mange mennesker, der ønsker et bredt samarbejdende, velfungerende folkestyre. Ønsker, at vi bygger bro og laver konfliktløsninger. Ønsker, at vi får tingene til at fungere, så alle kan leve et ordentligt liv, så børnene bliver undervist i skolen og passet i børnehaven, og ældre får pasning og omsorg. Det har ikke basis i en højre- eller venstretankegang. Det er bare danskerne, der vil have en ordentlig service for deres skattekroner. Og ønsker, at vi kan ranke ryggen, når vi er ude i verden, og være stolte af, hvor vi kommer fra,« lyder det fra Løkke i bogen.