En DF-video med Mette Frederiksen har skabt heftig debat: »Om det er tremmer eller ej, må bero på modtagerens fantasi«

En video fra Dansk Folkeparti med Mette Frederiksen (S) bag noget, der kunne ligne tremmer, har skabt debat på de sociale medier. Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, kritiserer videoen for at være det seneste eksempel på blå bloks forsøg på at bruge »splittelsesmetoder«. DF siger, at videoen skal illustrere minksagens alvor.

Ifølge Morten Messerschmidt skal videoen få folk til »at tænke over de dybere nuancer i alvoren bag det, som Mette Frederiksen og hendes minister har foretaget sig« i minksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmålet om, hvorvidt Donald Trumps slogans og retorik har vundet indpas i dansk politik, er i de senere uger blevet diskuteret flittigt.

Først var der et billede fra Venstres Ungdom med teksten »Mette for prison«, og senere skabte Inger Støjberg debat med kommentaren om at »dræne sumpen«. Hvor nogle mente, at hun skabte splittelse ved at bruge et slogan, der ligner Trumps »drain the swamp«. Selv siger Inger Støjberg, at vendingen var en reference til Ronald Reagan, som i sin tid også benyttede udtrykket.

Nu har en video fra Dansk Folkeparti så endnu engang sat gang i debatten om, hvorvidt Trumps måde at gøre og sige tingene på har inspireret danske politikere.

Videoen viser et billede af Mette Frederiksen med tre sorte bjælker, hvor der står henholdsvis »løftebrud«, »lovbrud« og »grundlovsbrud«. Det har fået Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, til at kritisere Dansk Folkeparti for at bruge »Trumps splittelsesmetode« ved at være en grafisk pendant til Donald Trumps slogan »lock her up«, der handler om at fængsle Hillary Clinton, Trumps politiske modstander ved præsidentvalget for fire år siden.

Den udlægning giver Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, dog ikke meget for.

»Vi har ikke tænkt på, at videoen skal ligne noget, Trump har sagt. Jeg sidder ikke og følger med i, hvordan Trump fører politik – jeg er optaget af, hvordan vi gør det her i Danmark,« siger han.

Skal understrege sagens alvor

Tværtimod skal videoen illustrere, hvor alvorlig minksagen er.

»Om det er tremmer eller ej, må bero på modtagerens fantasi. Meningen er at understrege den alvor, der er forbundet med, at vi har en statsminister, der både bryder sine løfter, loven og Grundloven. Det betragter vi med stor alvor, og derfor ønsker vi også, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission,« siger Morten Messerschmidt og sammenligner sagen med Tamilsagen, som endte med, at justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) i 1995 blev idømt fire måneders betinget fængsel i den første rigsretssag siden 1910.

»Vi mener, at det her er en ganske alvorlig sag og en sag, der kan sammenlignes med tidligere sager, som har ført til rigsretssager. Jeg synes, det er fint, at folk tænker over de dybere nuancer i alvoren bag det, som Mette Frederiksen og hendes minister har foretaget sig. Erik Ninn-Hansen fik jo i sin tid en betinget fængselsstraf,« siger Morten Messerschmidt.