Foran 400 vrede landmænd brugte Inger Støjberg Trumps favoritudtryk: »Det dér? Det er splittelse i sin essens«

Under lørdagens traktordemonstration i Aarhus gik Venstres Inger Støjberg på scenen for at udtrykke sin utilfredshed med regeringen. Men én bestemt bemærkning med tråde direkte til Det Hvide Hus skaber nu forargelse på sociale medier. »Hvad sker der for mit gode gamle parti,« lyder det fra partifælle.

Landmænd demonstrerede lørdag mod regeringens ageren i minksagen i Rådhusparken i Aarhus. På talerstolen i Aarhus var blandt andre Venstres Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Lørdag blev danskere i Aarhus og København mødt af et usædvanligt syn, da landmænd og fiskere demonstrerede med traktorer og fiskekuttere mod regeringens håndtering af minkskandalen: »Vi skal have demokratiet tilbage,« lød budskabet.

Flere politikere var inviteret til at gå på talerstolen, og blandt andre formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh og folketingsmedlem Inger Støjberg (V) benyttede sig af muligheden under demonstrationen i Aarhus.

Budskabet var nogenlunde enslydende om en mangel på tillid til regeringen.

Men pludselig faldt en opsigtsvækkende bemærkning fra Inger Støjberg, som har fået flere til at spærre øjnene op; en bemærkning, som associeres med USAs præsident, Donald Trump, og hans retorik.

»Vi skal have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance,« lød det fra Venstre-politikeren (bemærkningen kommer 02:53 i indslaget).

»At dræne sumpen« – »drain the swamp« – er en af Donald Trumps mest benyttede vendinger. En vending, som han har brugt utallige gange i løbet af sine fire år i Det Hvide Hus, og et populært tilråb til hans rallies rundt omkring i USA. Herudover skriver han det ofte på sin Twitter.

Udtrykket bliver brugt af præsidenten og hans tilhængere om at udrydde korruption i Washington D.C. og var et hovedtema under valgkampen i 2016.

Udtrykket, som bliver brugt om magtens centrum Washington D.C., bygger på den fejlagtige præmis, at USAs hovedstad er bygget på en sump. Det er ikke tilfældet, men derimod en udbredt misforståelse, der gør, at mange stadig refererer til hovedstaden som en sump.

Når Donald Trump bruger udtrykket, mener han altså, at han vil dræne sumpen af bureaukrati i Washington D.C. og henviser formentlig til tidligere præsident Ronald Reagans bemærkning i 1980, da han brugte udtrykket i sin kamp for at mindske bureaukratiet i den føderale regering.

Donald Trump benyttede også vendingen under valgkampen i år.

»Vi skal dræne Washington-sumpen og REDDE DEN AMERIKANSKE DRØM,« skrev han blandt andet på Twitter dagen inden præsidentvalget 3. november.

»Hvad sker der for mit gode gamle parti?«

Donald Trump er langtfra den første politiker, der bruger udtrykket, men han er den mand, der for alvor har fået det skrevet ind i historiebøgerne.

Derfor vækker det undren hos Inger Støjbergs partifælle Søren Pind, at hun vælger at bruge så ladet et udtryk.

»Dræne sumpen… Hvad sker der for mit gode gamle parti,« skrev den forhenværende minister på Twitter lørdag aften.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger til TV 2 søndag morgen, at han ikke har hørt bemærkningen fra Inger Støjberg, men understreger, at den ikke stemmer overens med partiets politik.

»Det er ikke et udtryk, jeg har hørt anvendt. Ikke fra Venstres side i hvert fald. Jeg har hørt det anvendt af den nu snart heldigvis forhenværende præsident i Amerika. Det, han mente med det, det kan jeg forsikre, at det mener Venstre ikke,« lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen

På sociale medier bliver Inger Støjbergs bemærkning heftigt diskuteret. Et argument lyder, at Inger Støjberg selv er en del af »sumpen« – altså magthaverne – eftersom hun har haft flere ministerposter og stadig spiller en central rolle i Venstre.

Også formand for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, gik til tasterne efter Inger Støjbergs bemærkning.

»Det dér? Det er splittelse i sin essens,« skrev hun om kommentaren og opfordrer Venstre til at tage afstand fra udtrykket.

»Bliv ikke GOP (Det Republikanske Parti, red.),« slutter hun.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Inger Støjberg.