Inger Støjberg om »dræn sumpen«-kommentar: Det var ikke Trump-retorik, men Reagan

Venstres næstformand, Inger Støjberg, har siden i lørdags fået på puklen for sin sprogbrug ved en demonstration mod regeringens ageren i minksagen. Sammenligningen med Donald Trump holder dog ikke, skriver hun på Facebook.

Inger Støjberg talte om at »dræne sumpen« ved landmændenes demonstration mod regeringen i Rådhusparken i Aarhus lørdag den 21. november 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det vakte stor opsigt og harme, da Venstres næstformand, Inger Støjberg, ved en demonstration brugte udtrykket »drænet sumpen« om regeringens »magtarrogance«.

Kommentaren faldt mange af Støjbergs politiske opponenter for brystet, da retorikken i nyere tid bringer mindelser om USAs præsident, Donald Trump, der gjorde drain the swamp eller »dræn sumpen« til slagord ved sine vælgermøder op til valget i 2016.

Sådan skulle det dog slet ikke forstås, skriver Inger Støjberg nu på Facebook.

Men her er først, hvad hun sagde i lørdags ved traktordemonstrationen mod regeringens håndtering af minksagen.

»Regeringskontorerne er blevet en sump af magt, der langsomt, men sikkert æder det danske demokrati, og det skal være slut nu. Vi skal have gjort op med magtsygen, vi skal have gjort op med magtarrogancen,« sagde hun:

»Vi skal have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance.«

Det var dog ikke Donald Trumps slagord, Inger Støjberg henviste til, men snarere en anden amerikansk præsident: Ronald Reagan.

»Jeg kan se, at en hær af facebookkrigere har forsøgt at udlægge mine ord fra traktordemonstrationen i Aarhus som om, at jeg skulle være den store fortaler for en nu detroniseret præsident,« begynder hun, men slår fast, at sådan hænger det ikke sammen:

»Det at »dræne sumpen« er et gammelt amerikansk politisk udtryk, som Reagan i høj grad var kendt for at bruge. Nu har jeg så også brugt det.«

Det har Støjberg for så vidt ret i. Ronald Reagan brugte til tider udtrykket i 1980erne om sine politiske modstandere.

Berlingske har forsøgt og forsøger fortsat at få en kommentar fra Inger Støjberg. Hendes forklaring på Facebook kommer, godt en time før hun skal til møde i Venstres folketingsgruppe.