Efter længere tids debat: Politikere vil se på regler for løn i kommunalpolitik

Det har vakt forargelse, at flere kommunalpolitikere under folketingsvalgkampen tog lønnet orlov fra Københavns Borgerrepræsentation. Både social- og indenrigsministeren og en række kommunalordførere er åbne for at se på reglerne.

Flere kommunalpolitikere førte folketingsvalgkamp, mens de var på betalt orlov fra deres arbejde i Københavns Borgerrepræsentation. Nu er flere ordførere villige til at se på reglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Efter længere tids debat melder flere politikere sig nu klar til at ændre mulighederne for, at kommunalpolitikere får betalt orlov, mens de fører folketingsvalgkamp.

Det sker, efter at Berlingske har beskrevet, hvordan flere medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation i foråret tog lønnet orlov fra deres kommunale poster, mens de førte valgkamp op til folketingsvalget. Det debatteres endnu engang, om folkevalgte politikere har for lukrative vilkår sammenlignet med resten af det danske arbejdsmarked.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) åbner døren på klem for at gøre noget efter den seneste tids debat.

»At være valgt som kommunalpolitiker er et meget vigtigt hverv. Så efter den seneste tids debat om fravær og vederlag, vil jeg bede mit ministerium tage en drøftelse med KL og Danske Regioner i forhold til at give reglerne et servicetjek,« udtaler ministeren til Berlingske i et skriftligt svar.

Senest har debatten særligt handlet om Enhedslistens sygemeldte teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen, der har været sygemeldt siden april. Det skyldes en hændelse, hvor en mand er sigtet for at have voldtaget en kvinde i borgmesterens seng, mens hun også var til stede. Det er tidligere kommet frem i retten, at borgmesteren ifølge egen forklaring blev udsat for blufærdighedskrænkelse.

Flere af de politikere, der selv tog orlov med vederlag under valgkampen, peger på, at reglerne for kommunalpolitikeres orlov bør ændres, så det bliver nemmere at frasige sig vederlag i en orlovsperiode. Flere ordførere på Christiansborg er klar til at se på reglerne.

I dag er det næsten umuligt at frasige sig sit byrådsvederlag de første tre måneder, når man er på orlov. Selv når man varetager private interesser som at føre valgkamp til Folketinget.

En principiel diskussion

Hos Radikale Venstre mener kommunalordfører Kathrine Olldag, at politikere bør frasige sig vederlaget, når de fører valgkamp, og derfor bør det være lettere at gøre for den enkelte kommunalpolitiker.

»Jeg tog selv ubetalt orlov fra mit helt ordinære lønarbejde for at føre valgkamp. Et byrådsarbejde er et ansvarsområde, men også et arbejdsområde ligesom alle mulige andre. Det skal ikke være svært at frasige sig vederlaget, så man går rundt med dårlig samvittighed,« siger Kathrine Olldag.

Hun mener, at debatten om vederlag er en »principiel diskussion,« og hun er klar til at stemme for en ændring. Hun understreger dog, at det ikke er det vigtigste kommunalpolitiske emne at tage fat på.

Forældet lovgivning

Kommunalordfører i Dansk Folkeparti, Jens Henrik Thulesen Dahl, sidder selv i kommunalbestyrelsen i Assens Kommune. Han er ligeledes klar til at ændre reglerne for vederlag.

»Helt åbenlyst bør man have mulighed for at frasige sig vederlag uden besvær,« siger han.

Han ser gerne, at reglerne for orlov og vederlag i forbindelse med kommunalpolitik svarer til de vilkår, der gælder på det resterende arbejdsmarked, og »der får du selvfølgelig ikke løn, mens du er væk fra dit arbejde«, forklarer han.

Ifølge Jette Gottlieb, kommunalordfører for Enhedslisten, er reglerne på området forældede. Hun er enig i, at kommunalpolitikere nemt skal kunne fravælge vederlaget, men hun understreger, at debatten om vederlag kun er en lille del af problemet med måden, som kommunerne fungerer på.

»Den kommunale styrelseslov er lavet på et tidspunkt, hvor en kommune i gennemsnit havde 1.000 indbyggere. Med to kommunalreformer i 70erne og 2007 har man et meget større og mere ansvarsfuldt arbejde end dengang, de blev lavet. Derfor skal man helt grundlæggende kigge på reglerne,« siger Jette Gottlieb.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.