DF-profil: Danmark fedter for »Kommunist-Kina«

Op mod en million borgere i Hongkong samlede sig søndag for at demonstrere mod en ny lov, som gør det muligt at udlevere fanger til Kina. Onsdag fortsatte demonstrationerne, og mens demonstranterne mødes med tåregas, efterspørger Søren Espersen fra Dansk Folkeparti en dansk afstandstagen over for det kinesiske styre.

Søren Espersen, Dansk Folkepartis udenrigsordører, efterspørger dansk afstandstagen overfor Kina i forbindelse med indførelse af en ny lov i Honkong, som gør det muligt at udlevere fanger til landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen Niels Ahlma

Søndag samlede op mod en million borgere i Hongkong sig for at demonstrere mod indførelsen af en ny lov, som vil gøre det muligt at udlevere fanger til Kina og andre lande. Modstandere af loven frygter, at den vil resultere i, at fanger udleveres uden mulighed for at få en retfærdig rettergang.

Onsdag blev der igen demonstreret i Hongkongs gader, og mens politiet brugte både tåregas og gummikugler mod demonstranterne, kan Hongkongs leder, Carrie Lam, svært ignorere demonstranternes vrede.

Herhjemme har hændelserne dog ikke skabt stort politisk røre. Tværtimod faktisk. Og dét gør Søren Espersen fra Dansk Folkeparti harm.

»Jeg synes, at Danmark skulle protestere sammen med Hongkongs befolkning mod indførelsen af den her lov, som vil indskrænke befolkningens rettigheder. Jeg synes ikke, at vi som et demokratisk land bare kan se stiltiende til,« siger Søren Espersen.

Årsagen til de manglende reaktioner fra politisk hold skal ifølge DFs udenrigsordfører findes ved, at man fra dansk side ikke tør gå imod Kina af økonomiske årsager.

I stedet mener Søren Espersen, at man har travlt med at »fedte for »Kommunist-Kina«, som han skrev på Twitter efter søndagens demonstrationer.

DF-profil: Dansk passivitet bliver værre med rød regering

Søren Espersen frygter, at Hongkong med indførelsen af den nye lov risikerer at ende som Taiwan og Tibet, der er under det kinesiske styre.

»Siden Storbritannien gav Hongkong fra sig i 1997, har vi ikke set andet end stramninger. Det var ikke den aftale, man indgik dengang, for det var meningen, at befolkningen skulle bevare samme rettigheder, som de havde under britisk styre. Jeg frygter, at der snart ikke er mere tilbage af det,« siger Søren Espersen.

DFs næstformand erkender, at den nuværende danske regering, som Dansk Folkeparti var støtteparti for, ikke har gjort noget for at sige fra over for Kina. Alligevel frygter han, at den danske passivitet kun vil forværres under en rød regering.

Selvom han synes, at Danmark bør sige fra, så har han heller ingen forventning om, at Danmarks nuværende udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), vil gøre noget ved sagen.

»Det er ikke noget, som jeg vil forlange af ham, fordi vi står i en situation, hvor en ny regering er under dannelse. Men, jeg håber, at den nye regering vil få øjnene op for, at der er et problem her,« siger Søren Espersen.

Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten er enig med Søren Espersen i at Danmark burde sige fra overfor Kina. Han tror dog, at den bedste løsning er en fælles kritik, som Danmark sammen med andre nationer retter mod styret. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Europæiske lande bør samle sig

Nikolaj Villumsen, der tidligere har været Enhedslistens udenrigsordfører, og som nu er valgt til Europa-Parlamentet, er enig med Søren Espersen i, at Danmark burde tage klar afstand fra Kinas forsøg på at indskrænke befolkningen i Hongkongs rettigheder.

»Jeg forstår dem, som protesterer, og jeg bakker op om deres krav. Jeg synes også, at Danmark officielt burde gøre det,« siger Nikolaj Villumsen.

Han efterspørger dansk mod til at sige fra over for Kina, men han tror, at det bedste scenarie vil være, hvis Danmark gik sammen med ligesindede demokratiske nationer for at rette en fælles kritik mod Kina.

»Jeg synes, at de europæiske lande skal samle sig om at sikre grundlæggende frihedsrettigheder. Det bliver også en sag, som jeg vil kæmpe for i Europa-Parlamentet,« siger Nikolaj Villumsen.