Hongkong vil ikke droppe ny lov trods massive protester

En ny lov om udlevering af mistænkte til Kina er Hongkongs egen idé, understreger regionens politiske leder.

De relativt fredelige demonstrationer søndag førte senere søndag aften til sammenstød mellem demonstranter og politi. Philip Fong/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, har ikke tænkt sig at skrotte en ny lov om udlevering af mistænkte til Kina.

Det siger hun mandag, efter at massive demonstrationer mod loven brød ud i Hongkongs gader søndag. Ifølge arrangørerne deltog over en million mennesker i protesterne. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Indbyggerne i det selvstyrende Hongkong er bekymrede over en stigende tilknytning til Kina.

Carrie Lam understreger dog, at loven er Hongkongs egen idé.

- Jeg har ikke modtaget nogen instruktioner eller nogen krav fra Beijing om at gennemføre det her lovforslag, siger den politiske leder.

- Vi havde tænkt os at gøre det - og vi har stadig tænkt os at gøre det - for at have god samvittighed og for Hongkongs skyld, lyder det.

Det nye lovforslag vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina. Mange indbyggere i Hongkong frygter, at udleveringsaftalen vil blive brugt til at straffe politiske fanger.

Der er desuden en bekymring for, at retssager ved en kinesisk domstol ikke vil være frie og retfærdige, og at menneskerettigheder vil blive overtrådt.

En talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium udtaler mandag, at man "fortsat fuldt og fast vil støtte" lovforslaget.

- I øvrigt er vi stærkt imod indblanding udefra i lovgivningsmæssige anliggender, siger talsmanden, Geng Shuang, ifølge AFP.

/ritzau/AP