Der var »stor opbakning« fra Folketingets partier, sagde Heunicke. Men det er blå blok helt uenig i: »Det er noget vrøvl«

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har afvist, at bestillingen af konkrete regnestykker for genåbningen udelukkende er bestilt på eksperters anbefalinger, og at det er sket med »stor opbakning« fra Folketingets partier. Blå partier er dog helt uenige i den udlægning og kritiserer endnu en gang regeringen for at handle enerådigt.

 
Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

De borgerlige partier rejser nu hård kritik af sundhedsminister Magnus Heunickes (S) forklaring på, hvorfor man i første omgang har fravalgt at regne på effekten af at sende folkeskolernes ældste klasser tilbage på skolebænken.

»Der ligger ikke noget politisk valg for os i forhold til det her. Det handler udelukkende om, hvad vores eksperter mener, man kan genåbne,« sagde Magnus Heunicke tidligere onsdag på et pressemøde.

Den udlægning køber blandt andre De Konservative ikke. Ifølge partiets sundhedsordfører vidner det om, at »det halter med den politiske ledelse«.

»Det er da regeringens politiske valg, for det er dem, der har formuleret strategien. Det er helt åbenlyst, at hvis vi havde haft mere at skulle have sagt, så var der blevet regnet på flere og andre scenarier,« siger Per Larsen.

Heller ikke Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, mener, at argumentet holder. I sidste ende er det et politisk valg, hvilke beregninger regeringen bestiller, siger han.

»Regeringen stiller sig nu endnu en gang i den situation, hvor man kan beskylde dem for at handle enerådigt. Og det beskylder jeg så regeringen for,« lyder det fra Martin Geertsen.

Partier fra både rød og blå blok har gennem en længere periode på det kraftigste efterlyst væsentlige beregninger for de næste skridt i en forsigtig genåbning af landet. Regeringen imødekom efterlysningen i den forgangne uge og satte eksperter fra Statens Serum Institut (SSI) til at regne på tre konkrete genåbningsscenarier. Men med valget af scenarier har særligt de borgerlige partier følt, at deres ønsker er blevet forbigået, som Berlingske også har beskrevet.

På sundhedsministerens hold

Derfor undrer det Venstre, De Konservative, DF og Nye Borgerlige, at Magnus Heunicke nu udlægger det, som om der var »stor opbakning« fra Folketingets partier.

»Vi har sat et system op, hvor eksterne eksperter har vurderet, i hvilken takt vi bør genåbne. Det har vi fremlagt for Folketingets partier, og der var en stor opbakning til, at det er den takt, vi skal følge. Derfor er det den takt, vi regner efter,« lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Hos Nye Borgerlige omtaler sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen den udtalelse som »ganske enkelt usand«.

»Det er noget vrøvl, og det ved ministeren godt, for han sidder jo selv med til møderne i følgegruppen. Næsten ingen var enige i, at man bare skulle følge eksperternes rækkefølge en til en, og langt de fleste bad om mere omfattende beregninger,« siger han.

Sundhedsordfører i Radikale Venstre Stinus Lindgreen er bekymret for, at partierne »råber op om forskellige ting, der skal åbnes for at tilgodese deres vælgergruppe«, og han erklærer, at han i denne forbindelse er på sundhedsministerens hold.

»Det her er ikke forhandlinger, hvor alle skal have et eller andet. Vi er nødt til at gøre det her på en rationel måde med nogle objektive kriterier, så vi ikke åbner for hurtigt op og bliver tvunget til at lukke ned igen,« siger Stinus Lindgreen.

Valget af beregninger beror på anbefalinger fra eksterne eksperter i den såkaldte referencegruppe, der har taget højde for smittefare, økonomi, trivsel og folkesundhed i sine vurderinger af genåbningsrækkefølgen. På baggrund af de anbefalinger har indsatsgruppen, der består af sundhedsmyndighederne, Rigspolitiet og forskellige ministerier, lagt sig fast på tre konkrete beregninger.

»Vi ser gang på gang, at regeringen sætter myndighederne foran sig og lægger ansvaret for beslutninger over på dem, når det passer ind i regeringens dagsorden,« lyder kritikken fra Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede regeringens nye teststrategi onsdag, hvor han nævnte, at det ikke var et politisk valg at bestille beregninger for genåbningsscenarier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

En sandhed med modifikationer

På skole- og uddannelsesområdet har indsatsgruppen indstillet, at man regner på smitteeffekten af udelukkende at lade afgangselever vende tilbage. Altså er der ikke et regnestykke på vej for 5.-8. klasserne, som partierne har efterspurgt.

»At kalde det stor opbakning er i hvert fald en sandhed med modifikationer,« siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF.

»Vi har ikke sagt ja til rækkefølgen på beregningerne. For over to måneder siden har vi bedt om beregninger på efterskoler og på hver enkelt branche blandt servicefag som massører og frisører. Men vi har intet fået,« tilføjer hun.

Hos Enhedslisten forventer man, at regeringens eksperter næste gang vil anbefale, at man regner på de øvrige skoleelever.

»Så beregningerne vil komme, spørgsmålet er bare hvornår. Men i sidste ende er det en politisk beslutning, om vi vælger at vægte skolerne højere end detailhandlen for eksempel,« siger Enhedslistens gruppeformand og coronaordfører, Peder Hvelplund.

Enhedslisten meddelte tidligere onsdag, at partiet er parat til at tale om regionale genåbninger for skoleelever fra 1. marts i de områder, hvor smitten er lav. Magnus Heunicke nævnte også på pressemødet, at regeringens eksperter er sat til at »se på noget regional genåbning«.

»Det er meget vanskeligt, og det er for tidligt at sige, hvad det fører til,« lød det fra sundhedsministeren.