Den britiske variant ser mindre smitsom ud. Men det ændrer ikke på risikoen, siger SSI

Foreløbige danske data peger på, at smittefaren ved den britiske mutation fortsat er markant, men mindre voldsom end først antaget. Statens Serum Institut mener dog fortsat, at smittefaren er markant, og at bedre data er nødvendige, før man kan tale om at lempe restriktionerne.

Afdelingschef i Statens Serum Institut (SSI) Tyra Grove Krause vil have bedre data og scenarier, før SSI kan tage stilling til genåbningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den frygtede britiske coronamutation er lige nu årsag til den massive nedlukning af landet, og det vil den fortsat være, selvom foreløbige danske data og et stort britisk studie peger i retning af, at mutationen er mindre smitsom, end det hidtil har været kendt. Først når der er mere sikre data på området, kan der tages stilling til genåbningen. Sådan lyder vurderingen fra Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut (SSI).

»De britiske data svarer fint til de data, vi selv har. Men vi må bare sige, at der er stor usikkerhed. Vi skal nu regne på, hvad der sker med smitten, når vi løfter restriktionerne, så derfor skal vi simpelthen bare have nogle bedre data og scenarier, før vi overhovedet kan tage stilling til genåbningen,« siger hun. Det er på baggrund af SSIs risikovurderinger, at regeringen træffer beslutning om at åbne og lukke for samfundet.

Berlingske har beskrevet et nyt stort studie fra University of Oxford, som peger på en lavere smittefare ved den britiske coronamutation. Studiet er af en dansk ekspert blevet omtalt som en af de mest sikre angivelser af smitsomheden. Også de foreløbige danske data – der dog er baseret på et småt datagrundlag – peger i samme retning:

Nemlig at mutationen smitter 30-40 procent mere end de øvrige virusvarianter – og ikke op til 74 procent, som data fra Storbritannien ellers tidligere har peget på.

Men det ændrer ikke på risikovurderingen ifølge Tyra Grove Krause. Det skyldes, at de danske tal er baseret på få undersøgte coronaprøver:

»Lige nu tolker vi estimatet med stor usikkerhed, men med tiden vil vi få langt bedre tal, der forhåbentlig understøtter estimatet. Men uanset hvad er problemet bare stadig, at varianten er mere smitsom,« siger hun.

Smitsomheden kan hurtigt ændre sig

Tyra Grove Krause siger, at hvis hun skal give et bud, så er den britiske variant »nok stadig 50 procent mere smitsom end de andre varianter«. SSI har beregnet sine prognoser ud fra en grad af smitsomhed på 36 procent i sin seneste ekspertrapport, der vurderer mutationens udvikling i Danmark. Smitsomheden kan dog hurtigt ændre sig, så adspurgt hvad de 50 procent er baseret på, svarer hun:

»Vi følger selvfølgelig de her data tæt, og jeg kan ikke sige præcis, hvordan det ser ud lige nu, men vi kan se, at graden af øget smitsomhed kan ligge et eller andet sted mellem 20 og 50 procent, og vi må så afvente og se, hvor det lander.«

Anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne er, at kontakttallet for de andre varianter, der lige nu er i omløb, skal holdes under 0,8 for at kunne håndtere den mere smitsomme britiske variant, når den for alvor får fat i samfundet i midten af februar. Det aktuelle kontakttal i Danmark er 0,6, og derfor har sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen (NB) kritiseret, at man ikke påbegynder den gradvise genåbning.

Men det afgørende er netop, at kontaktallet fastholdes under 0,8, sådan at den britiske variant ikke kommer til at løbe løbsk, og derfor er det for tidligt at løfte restriktionerne, vurderer SSI. Med et kontakttal på 0,8 og en smitsomhed på 36 procent, vil Danmark kunne holde epidemien »fuldstændig under kontrol indtil 1. april, men under den forudsætning, at vi fastholder de nuværende restriktioner,« siger Tyra Grove Krause.

En eventuel lavere smitsomhed ændrer ikke på den samlede risikovurdering, men alligevel har det betydning:

»Præcis hvor smitsom den er, har selvfølgelig betydning for, hvornår vi vil se stigende smittekurver, og hvor voldsomt det bliver. Det handler derfor stadig om at få smittetallene rigtig langt ned og få bedre data, så vi kan regne på, hvad der sker, når vi begynder at lempe på tiltagene. For vi kommer til at skulle have flere restriktioner for at kunne holde smitten nede med denne variant,« lyder det.

SSI skal gennem de næste uger beregne nye modeller for, hvordan smitten vil udvikle sig. Tyra Grove Krause oplyser, at SSI inden for de kommende uger vil modtage bedre data på smitsomheden, mens modellerne også skal justeres, så de tager højde for udrulningen af vaccinerne.