Bernie Sanders vil være præsident i USA

Bernie Sanders er i dag senator i Vermont, men ønsker at blive USAs næste præsident, skriver AP.

Bernie Sanders stiller op til præsidentvalget i USA, det skriver Reuters ifølge Ritzau, tirsdag den 19. februar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Gripas
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bernie Sanders ønsker at blive USAs kommende præsident efter valget i 2020.

Det siger han til radiostationen Vermont Public Radio (VPR).

Bernie Sanders stiller i første omgang op til at blive nomineret som Demokraternes kandidat til præsidentvalget, annoncerede han på radiostationen i sin hjemstat.

»Jeg ville have, at indbyggerne i staten Vermont skulle vide dette først. Jeg lover, at jeg på min rejse rundt i USA vil tage de værdier med, som alle os i Vermont er stolte af: En tro på retfærdighed, fællesskab, i græsrodspolitik.«

»Det er, hvad jeg vil tage med over hele landet,« siger Bernie Sanders til VPR.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton.

Han vil dog stadig arbejde for de mærkesager, han havde i 2016: Gratis adgang til sundhedsvæsenet, en minimumløn på 99 danske kroner og en reduktion af studiegæld, fortæller han til radiostationen.

Sanders gjorde det også i interviewet klart, at han ikke er glad for USAs nuværende præsident, Donald Trump.

»Jeg mener, at den nuværende beboer i Det Hvide Hus er en skændsel for vores land. Jeg mener, han er en patologisk løgner. Jeg mener også, han er en racist, sexist, en homofob og xenofob (Ifølge Den Danske Ordbog en person der nærer en afsky eller frygt for folk fra en fremmed kultur . red.)«

»Én, som vinder billige politiske point ved at prøve at hakke på minoriteter,« siger Bernie Sanders.

I modsætning til 2016, er der dog langt flere, der ønsker at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Fem af kandidaterne er nuværende medlemmer af senatet.

Sanders håber på at kunne skabe en græsrodsbevægelse med en million mennesker, »der er parat til at stå op og kæmpe«, fortæller han i programmet.

Bernie Sanders er i gang med sin tredje periode som senator i Vermont, der ligger i det nordøstlige hjørne af USA med grænse mod Canada.

De vil udfordre Trump ved valget i 2020

Flere amerikanske politikere har meldt sig på banen som kandidater til præsidentvalget i 2020.

Her er et overblik over de demokrater, der har annonceret deres kandidatur, eller som har taget officielle skridt i retning af at stille op.

  • Senator Bernie Sanders meddeler tirsdag i et radioprogram, at han stiller op til at blive nomineret som Demokraternes kandidat til præsidentvalget.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton. Han er i dag senator fra delstaten Vermont.

Klobuchar er 58 år og er valgt i delstaten Minnesota. Hun fik stor opmærksomhed, da hun gik den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh på klingen sidste år.

Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien og for sundhedsforsikring til alle amerikanere.

Den 49-årige senator er tidligere borgmester i Newark, der er den største by i New Jersey. Booker har været senator siden 2013, da han løb med sejren i et valg om at erstatte demokraten Frank Lautenberg. I 2014 blev han valgt til en fuld periode.

Den 37-årige Buttigieg, der er borgmester i South Bend, Indiana, er en af valgkampens outsidere. Han ønsker at blive USAs første åbent homoseksuelle præsident, men har fået mange spørgsmål om sin begrænsede politiske erfaring.

Kamala Harris har siddet i det amerikanske Senat i to år. Hun er datter af indvandrere fra Indien og Jamaica og har tidligere været justitsminister i Californien i seks år.

52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

Julian Castro er tidligere borgmester i San Antonio og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017.

Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen.

  • Den 44-årige iværksætter Andrew Yang indledte sin valgkamp i slutningen af 2017.

Den ret ukendte Yang har talt for at indføre en form for borgerløn og advarer imod den fare, automatisering kan udgøre for amerikanske arbejdere.

Han vil arbejde for at forbedre USAs infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

  • Den siddende præsident, republikanske Donald Trump, søgte allerede om genopstilling på sin indsættelsesdag. Hans kampagne har indtil videre indsamlet over 100 millioner dollar.

Trump har tidligere udtalt, at han vil genopstille sammen med den nuværende vicepræsident, Mike Pence.

  • Nyhedsbureauet Reuters nævner flere demokrater, der kan ende med at stille op ved næste års præsidentvalg.

Det gælder blandt andre tidligere vicepræsident Joe Biden og tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg.

Tidligere kongresmedlem Beto O'Rourke har sagt, at han vil beslutte sig inden udgangen af februar.

I foråret 2020 er der primærvalg i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalget er planlagt til tirsdag den 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters og AFP.

/ritzau/