Endnu en kandidat melder sig: Pete Buttigieg vil være USAs første homoseksuelle præsident

Den 37-årige demokrat fra Indiana er ikke storfavorit til præsidentvalget – men han er tidligere blevet bemærket af Obama.

Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et årti siden ville Pete Buttigiegs kandidatur til præsidentvalgkampen være helt utænkeligt.

Den 37-årige demokrat fra Indiana er nemlig åben homoseksuel – og gift. For ti år siden var homo-ægteskaber kun lovlige i to stater – Massachusetts og Connecticut – og selv Barack Obama sagde under sin valgkamp i 2008, at han ikke støttede ægteskab mellem to mennesker af samme køn.

Siden da er der sket væsentlige forbedringer i forhold til LGBTQ*-personers rettigheder i USA. Siden 2015 har homoægteskaber været lovlige i hele landet, og i dag sidder der flere åbne homo- og biseksuelle medlemmer i Kongressen.

Men hvis Pete Buttigieg vinder Demokraternes nominering ved primærvalget, vil han stadig være den første åbne homoseksuelle kandidat i en præsidentvalgkamp. Hvis han vinder over Trump, vil hans sejr være historisk.

Der er dog indtil videre ikke meget, som tyder på, at Pete Buttigieg kommer til at løbe med sejren. Han har været borgmester i South Bend, Indiana, siden han var 29, men han har ingen anden politisk erfaring end det. Alligevel har han gjort sig bemærket i de senere år.

Hans CV er imponerende, skriver FiveThirtyEight, der har specialiseret sig i analyser. Buttigieg (udtales på engelsk som »boot-uh-judge«) er søn af en immigrant fra Malta, uddannet fra Harvard og tidligere konsulent for McKinsey.

Da han var 29, flyttede han tilbage til Indiana og blev USAs yngste borgmester for en by med mere end 100.000 indbyggere. I sin første valgperiode tog han syv måneders orlov for at tage til Afghanistan med Flåden. Mindre end et år senere sprang han ud som homoseksuel. Men han blev alligevel genvalgt med mere end 80 procent af stemmerne.

Det gik ikke ubemærket forbi Barack Obama. I 2016 nævnte han Buttigieg som en af Demokraternes mulige fremtidige ledere. Både The New York Times og Washington Post har skrevet om Buttigieg i de seneste tre år og spekuleret i, om han kunne blive USAs første homoseksuelle præsident.

Både CNN og FiveThirtyEight peger på, at Pete Buttigieg formentlig ikke bliver USAs næste præsident. Men begge hæfter sig også ved, at hans kandidatur alene er en sejr.

Buttigieg forklarer også selv over for CNN, at han håber, hans kandidatur kan hjælpe med at normalisere tanken om, at USAs præsident kunne være homoseksuel i fremtiden.

»Jeg håber, at det kan gøre det lidt nemmere for den næste person, der stiller op. Mit oprigtige håb er, at når mine børn er gamle nok til at forstå politik, vil det ikke være en nyhed,« siger han til CNN.

I 2009 var 54 procent af amerikanerne imod homoægteskaber, mens 37 procent var for, ifølge Pew Research Center. I 2017 var det stik modsat: 62 procent af amerikanerne var nu for homoægteskaber, mens 32 procent var imod dem, skriver CNN.