Bent Winther: Valgkampen kommer til at handle om Mette Frederiksen

Den 1. november skal danskerne til stemmeurnerne. Dermed er startskuddet gået til en valgkamp, der i høj grad kommer til at handle om statsminister Mette Frederiksens (S) evner som leder.

 
Statsminister Mette Frederiksen har netop udskrevet valg til Folketinget til afholdelse tirsdag d. 1. november. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop ved et pressemøde på Marienborg udskrevet folketingsvalg 1. november.

Dermed har hun skudt 27 dages valgkamp i gang, og den kommer nok til at byde på klap på småbørns hoveder og uddeling af pamfletter på gadehjørner, men den kommer i høj grad også til at handle om Mette Frederiksen selv.

»Ved pressemødet sagde Mette Frederiksen for første gang, at hun vil gå til valg på en bred regering. Dermed lægger hun maksimalt pres på Venstre og De Konservative, der har sagt nej til en bred regering. Og samtidig appellerer hun til De Radikale og Moderaterne,« siger Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

Ved Mette Frederiksens korte pressemøde foran Marienborg bed Bent Winther desuden mærke i hendes fokus på tryghed.

»Hun prioriterer i høj grad tryghed. Økonomisk tryghed og tryghed i forhold til usikkerhed i verden, i forhold til kriminalitet og tryghed for folk, der bliver ramt af sociale begivenheder. Så ud over hendes fokus på en bred regering, så vi hun i høj grad også gerne stå for tryghed,« siger Bent Winther og tilføjer, at Mette Frederiksen desuden ligner en, der er parat til at kaste sig ud i valgkampen:

»Mette Frederiksen ser ud til at være i sit livs politiske kampform. Hun holdt desuden et brag af en åbningstale i går.«

Ved pressemødet lod Mette Frederiksen desuden en kort kommentar falde om det pres, hun har været under fra De Radikale, for at udskrive valget netop nu.

»Hun sagde, at det var ejendommeligt at skulle til valg nu. Det er første gang, hun beskriver den situation, hun står i. Og det var helt klart en kritik af De Radikale. Det understøtter den undren, som mange vælgere står med, over, at vi skal gå til valg midt i usikkerhed og krise,« siger Bent Winther.

De Radikale havde meddelt, at de efter minkskandalen havde mistet tilliden til Mette Frederiksen. Hvis hun ikke udskrev valg nu, risikerede hun derfor at blive væltet af et mistillidsvotum.

»Jeg tror, at alternativet til at udskrive valget nu var, at hun blev væltet af et mistillidsvotum i Folketinget i morgen. Og det ville være en skæv start på en valgkamp at stå med det nederlag,« siger Bent Winther.

I det hele taget bliver Mette Frederiksen omdrejningspunktet for den kommende valgkamp.

»Det ejendommelige er, at begge fløje er enige om, at det bliver en valgkamp, der i høj grad kommer til at handle om Mette Frederiksen og hendes lederskab. Socialdemokratiet mener, at det er Mette Frederiksen, der kan føre os frelst gennem kriserne. Mens blå blok mener, at minkskandalen og magtfuldkommenhed gør hende uegnet som statsminister,« siger Bent Winther.