Partileder: Bag lukkede døre fortalte Mette Frederiksen os én ting, men det hun virkelig gjorde var noget helt andet

Mai Villadsen beskylder Mette Frederiksen for at skifte ham. Hvad Frederiksen fortalte vælgerne og Enhedslisten før folketingsvalget, vil hun ofre i et uhelligt samarbejde med højrefløjen, siger venstrefløjslederen i podcasten »Pilestræde«.

»Jeg tror ikke slet ikke, vi kan forestille os, hvor voldsomt det her bliver. Jeg tror, mange tænker: ‘ Nå ja, sådan en regering over midten, det er jo visse vasse’. Ikke bare politisk bliver det vildt, men det kommer også til at stille Christiansborg et helt nyt sted,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, om den regering over midten, der lige nu tegner sig et billede af i det politiske landskab.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Frederiksen har spillet dobbeltspil – både over for vælgerne og over for de øvrige røde partier. Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

For selvom Mette Frederiksen allerede grundlovsdag åbnede for ideen om at danne en regering over midten, førte hun også valgkamp under overskriften »Rødt flertal. Grøn fremtid«.

Og så har Mette Frederiksen »også til os bag de lukkede døre« flere gange lagt afstand til Thorning-Corydon-regeringen og deres reformer med de borgerlige partier, forklarer Mai Villadsen.

Derfor ser hun Enhedslistens ekskludering fra regeringsforhandlingerne som et klart tegn, siger Villadsen i »Pilestræde«:

»Mette Frederiksen er med mange kilometer i timen på vej ud af rød blok.«

Lyt til »Pilestræde« ved at klikke på afspilleren eller find podcasten på din foretrukne app. Herunder kan du læse et kort uddrag.

Uddrag af podcasten:

Mette Frederiksen ser, at der er behov for reformer. Så kan det godt være, at hun ikke vil sige, hvad de præcis går ud på. Enhedslisten synes ikke, der er behov for de reformer. Det er vel bare en klar politisk uenighed?

»Hun har jo sagt hele vejen igennem, også til os bag de lukkede døre, at hun ikke ønskede at være sådan en Corydon 2.0, der i en krisetid lod folk fosse ud af dagpengesystemet. Vi går ind i en krisetid, og så er det da helt vildt, at hun vil sætte sig i kontorerne med højrefløjen. Lige nu sidder hun og forhandler med den yderste højrefløj – Liberal Alliance – og ikke Enhedslisten. Det, synes jeg, er noget af et hamskifte.«

Mette Frederiksen var minister i regeringen med Corydon, og der var hun også med til at skære i ydelserne. Så det ligger vel ikke så fjernt fra hende?

»Alle, der har fulgt lidt med i skriverierne fra dengang og kendte de indre dynamikker, vidste jo også godt, at Mette Frederiksen var modstander af alt det, der skete. Og hun trådte jo til som formand for Socialdemokratiet og sagde: »Nej, Corydon og Thorning, vores parti er ikke på midten af dansk politik, vi ligger til venstre«. Det siger hun helt klart, og nu rykker dem så længere mod højre, end nogen har gjort i mange år.«

Og får et bedre valg end nogensinde …

»Det har du ret i, og det valg, tror jeg, skyldes, at hun i den her valgkamp har været rigtig god til at være en politisk kamæleon. Lige pludselig går hun ind for, at de offentlige ansatte skal have meget mere i løn, selvom det ikke er noget, hun har villet i den seneste valgperiode – heller ikke da hun havde muligheden. Nu skal vi pludselig investere ih og åh så meget i psykiatri, selvom det har været noget af det, vi har bokset med dem med i de seneste mange år og vi skal hæve målene i den grønne omstilling. Samtidig med at hun har appelleret til ideen om en regering hen over midten for at prøve at lukke ned for Lars Løkke. I min verden har folk lige så meget stemt på det politiske projekt, hun nu bliver nødt til at løbe fra.«

Følg »Pilestræde« på mobil