Morten Albæk: »Selvfølgelig er der nogen, der mener, jeg ikke har været en drøm af en leder«

Erhvervsmanden og filosoffen har skrevet en ny bog »om at erkende, hvem du er og ønsker at være«. Men har han levet op til egne idealer som direktør og bestyrelsesformand, spørger podcasten »Pilestræde«.

En af de falske sandheder, Morten Albæk selv har haft sværest ved at komme videre fra, er »tid er penge«. Han siger i podcasten »Pilestræde«, at han ubevidst har levet efter det princip, siden han var 25 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Falske sandheder i livet« hedder Morten Albæks nye bog, hvor erhvervsmanden endnu engang undersøger, hvordan vi kan leve mere meningsfulde liv.

»Det at repetere nødvendigheden af at erkende sig selv, at lære at værdsætte og respektere sig selv, tror jeg på, er en eviggyldig livsmelodi, som vi alle skal lægge øret til,« siger han i »Pilestræde«.

Albæk tager udgangspunkt i ti falske sandheder fra eget liv og forklarer, hvordan han ved hjælp af »selvrespektens stige« forsøger at gøre op med dem. Metoden kan du høre mere om i podcasten.

Morten Albæks falske sandheder angår både privat- og arbejdslivet. En skelnen, han i øvrigt ikke anerkender; det handler om at »realisere det menneskelige potentiale«, siger han:

»Skal man realisere det menneskelige potentiale som leder i en moderne organisation, skal man have syn for de eksistentielle dimensioner. Man skal turde og evne at have samtaler, der går ud over det professionelle.«

Den falske konkurrence

En af hans egne falske sandheder er at »konkurrence skaber den bedste præstation«, og den er kommet til ham for otte-ti år siden, siger han. Dengang var Albæk direktør for kommunikation og marketing i Vestas.

»Da jeg spænede op ad karrierestigen, følte jeg, at jeg var i konkurrence med andre om den næste forfremmelse eller sammenlægning af afdelinger.«

Det var du vel også – i konkurrence med andre?

»Jo, men det, at jeg var så opsat på at ville konkurrere, var måske med til at gøre samarbejdet på den anden side af forfremmelsen mindre effektivt. Da jeg så sad der, hvor jeg gerne ville sidde, var det ikke en specielt sund kultur, det var baseret på.«

Nu plæderer Albæk for mere »menneskelighed« i ledelse. Men hvordan vil tidligere kollegaer læse hans opgør med de falske sandheder?

Uddrag af podcast:

Er der nogle medarbejdere, du ikke har behandlet særlig godt i din tid med ledelsesansvar?

»Ja, det er der helt sikkert nogle, der har en oplevelse af. Jeg har ledt utroligt mange mennesker, så det skulle jo være helt fuldstændig vanvittigt, hvis jeg sad her og påstod, at der ikke var nogle, der syntes, at min måde at lede på, eller min måde at være på, ikke var specielt hverken inspirerende eller sympatisk.

Jeg har dog et indtryk af, at jeg over en bred kam har båret mig selv nogenlunde. Men den dom skal alle dem, der er blevet ledt af mig, og alle dem, der er ledes i dag, fælde. Det skal jeg ikke sidde her og gøre. Men jeg har en overordnet okay mavefornemmelse af, at det har været nogenlunde.«

Er der historisk set nogen, det har haft konsekvenser for, at du har set dem som forhindringer for din succes?

»Det er jeg ikke i tvivl om, at der er. Min ambitiøsitet og min stræben efter opdrift har da helt sikkert været noget, som nogle har fundet både anstrengende og usympatisk. Jeg har så en klar fornemmelse af, at overordnet set så står det ikke så skidt til. Men selvfølgelig er der da nogle, der ikke synes, at det har været en drøm at have mig som leder. Det tror jeg de fleste mennesker, der har så lang ledelseskarriere, som jeg har, vil kunne genkende.«

Hvad tror du, de tænker, hvis de læser din bog?

»Det må du jo spørge dem efter.«

Lyt til »Pilestræde« ved at klikke på afspilleren i artiklen eller find podcasten på din foretrukne app. Her kan du også høre Morten Albæk svare på om han i de senere år af sin karriere, blandt andet som bestyrelsesformand hos Ilse Jacobsen, har levet op til egne ledelsesidealer.

Følg »Pilestræde« på mobil