Tivoli skruer op for uhyggen med landets største »scaryhouse«

Ny forlystelse forvandler H.C. Andersen Slottet til et hjemsøgt hus med skuespillere, der indtager rollerne som en hævngerrig familie. Det sker ikke kun for at sprede skræk og rædsel. Ideen er også at skabe mere plads til gæsterne.

H.C. Andersen Slottet set fra gaden. Kælderen bliver omdannet til et hjemsøgt hus, hvor man kan få sig et godt gys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tivoli
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange år har der boet en familie i H.C. Andersen Slottets kælder. Gennem generationer har de arbejdet i Tivoli, men på det seneste er de blevet glemt. Det har forvandlet dem til en flok galninge, som alle bør holde sig langt fra.

Sådan starter historien bag den nye forlystelse, Villa Vendetta, som denne sommersæson skal få det til at løbe koldt ned ad ryggen på Tivolis gæster, hvis de vover at tage turen gennem den hjemsøgte herskabsvilla, der har 12 forskellige rum og en skummel kælder.

Kasper Schumacher, havedirektør i Tivoli,

»Det er noget, vores gæster har efterspurgt i mange år. «


Forlystelsen kommer til at ligge i den nederste del af H.C. Andersen Slottet og byder på både lyde, dunkle gange og korridorer og skuespillere, der indtager rollerne som den forsmåede og hævngerrige familie.

»Vi vil benytte os af en god historie, som relaterer sig til Tivoli, nogle dygtige skuespillere og en masse specialeffekter, som sikrer, at det bliver en god – eller måske nærmere skræmmende – oplevelse,« konstaterer havedirektør i Tivoli Kasper Schumacher.

Tivolis nye forlystelse, Villa Vendetta, skal bringe ekstra uhygge til haven. Den skal også være med til at sprede gæsterne over et større areal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Trudslev/PR.

Gæsterne vil have uhygge

Den 150 meter lange forlystelse har kostet et tocifret millionbeløb og bliver Danmarks største permanente »scaryhouse« – eller spøgelseshus – med skuespillere. Ideen er ikke helt ny, understreger Kasper Schumacher.

»Det har i mange år været et ønske at få et permanent scaryhouse med skuespillere i Tivoli. Det er også noget, vores gæster har efterspurgt. Ved flere lejligheder har vi overvejet, hvordan vi kunne løse det, og det har vi hidtil gjort med det sæsonvise spøgelseshus til halloween,« siger Kasper Schumacher om den årlige forlystelse, hvor man blandt andet har kunnet besøge et hjemsøgt hospital med skuespillere i rollen som sadistiske læger og indlagte, der skreg af rædsel.

Halloween har i flere år været lig med gys i Tivoli – her en af den slags læger, man næppe ønsker at bliver tilset af. I den nye forlystelse kommer skuespillere også til at være med til at sprede uhygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tivoli.

Villa Vendetta erstatter ikke halloweenforlystelsen, men bliver et permanent supplement.

»I 2020 har det konkrete projekt formet sig, fordi vi netop nu er ekstra optaget af at give gæsterne noget nyt. Det er også et udtryk for, at vi vil investere os ud af det her og være superrelevante ved at bringe noget fornyelse ind,« siger han.

Susanne Mørch Koch, direktør i Tivoli

»Ved at skabe et nyt oplevelsesunivers i kælderen under H.C. Andersen Slottet tænker vi nyt og udnytter vores kvadratmeter bedre.«


Skal sprede gæsterne

H.C. Andersen Slottet ligger ud mod H.C. Andersens Boulevard over for Københavns Rådhus. Det blev opført i slutningen af 1800-tallet og har tidligere huset Kunstindustrimuseet. I 1978 overtog Tivoli bygningen, som siden fik tilnavnet Tivolislottet.

I dag er der kontorer i den øverste del af bygningen, ligesom Nimb Event har adgang til to sale, som bruges til forskellige arrangementer.

Den nederste del plus kælderen har til gengæld stået ubrugt hen, og det er her, den uhyggelige familie får til huse. Det handler dog ikke kun om at sprede rædsel. Den nye forlystelse også være med til at sprede Tivolis gæster på et større område i en tid, hvor afstand er blevet en afgørende faktor.

Kasper Schumacher, havedirektør i Tivoli

»De har boet i den her villa, som man nu træder ind i, og her får man et indblik i, hvad der i virkeligheden er foregået derinde.«


»Det er traditioner, men også nyheder, der gerne skal få mange danskere i Tivoli i 2021. Ved at skabe et nyt oplevelsesunivers i kælderen under H.C. Andersen Slottet tænker vi nyt og udnytter vores kvadratmeter bedre,« udtaler Tivolis direktør, Susanne Mørch Koch, i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Alle kender efterhånden de svære betingelser, som Tivoli og andre i turisme- og oplevelsesindustrien har oplevet under covid-19-pandemien, men der er også innovationer gemt bag historierne om lukninger og restriktioner.«

H.C. Andersen Slottet – eller Tivolislottet – ligger ud mod H.C. Andersens Boulevard over for Rådhuset, men har indgang fra haven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tivoli.

Dato ikke fastlagt

Tivolis sommersæson skydes efter planen i gang 27. marts. Det går dog lidt længere tid, før den nye forlystelse åbner, forudser Kasper Schumacher.

»Som vi alle har erfaret, er der masser af uforudsigelighed i disse tider, og der er meget, som vi ikke kan styre. Så vi satser meget på sommeren – dog uden at melde en konkret dato ud,« siger han og løfter en smule mere af sløret for den fortælling, som skal sætte en skræk i livet på besøgende:

»Familien har optrådt i Tivoli i mange år. De har boet i den her villa, som man nu træder ind i, og her får man et indblik i, hvad der i virkeligheden er foregået derinde. Og det er ikke småting. Man vil selvfølgelig kunne genkende Tivoli-referencer alle steder.«